Aşık atmak deyiminin hikayesi

Ömer
Yönetici
Aşık atmak deyiminin hikayesi ve Aşık oyunu

Erzurum civarında oynanan bir yöresel oyundur, Erzurum'da halen oynanıyor ancak Türkiye'nin bir çok ilinde bu oyun bilinir.

Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların diz kapağındaki aşık kemiği çıkarılır ve haşlanır.

Ardından bu birkaç aşık kemiğinden iri olanbir tanesinin üst tarafı delinip içine kurşun dökülür. Oyuncak ağır olsun diyede bakır telle sarılır ve bu aşık kemiğine “eneke” denir. Her oyuncu, kendisineait enekesiyle aşık kemiklerini vurur.

En az 2, en fazla 6 kişiyle oynanan Aşık oyununda öncelikle aşıklar 1,5-2mt’lik bir mesafeye konur. Oyunda amaç, aşıkların herhangi birini devirmektir.Oyuna, “Birinciyim” diyen başlar. Devirdiği her aşığı alma hakkına sahip olanoyuncu, deviremediği takdirde sırayı diğer oyuncuya kaptırır. Oyun böyledevam eder ve aşıkların hepsini ilk kim toplarsa oyunda kazanan o olur. Kaybe-den oyuncunun cezası, rakip/rakiplerine kaptırdığı aşık kemikleridir.Sahip olduğu tüm aşıkları kaybeden oyuncu, bazen de enekesine karşılık oynayabilir. Bu istekte bulunan oyuncunun enekesi diğer oyuncular tarafın-dan beğenilen bir enekeyse, onun uğruna da oyun devam ettirilebilir.

Derleyen: Selin KOLÇAK
Aktaran kaynak kişi: Savaş KÖSEOĞLU

Aşık atmak deyimide bu oyundan dolayı ortaya çıkmıştır. Beni bu oyunda yenemezsin, sen beni yenecek adam değilsin anlamında kullanılır.

İşte oyunda kullanılan aşık kemiklerinin resimleri;
asik-kemigi.jpg
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Üst