Anne Sütü Doğal İlaç

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Anne Sütü Doğal İlaç

Yapilan arastirmalarla bebekler için en ideal besinin anne sütü oldugu kanitlaninca, dünya çapinda “anne sütünün özendirilmesi” çabalari da basladi. Kisa adi WABA olan Dünya Emzirme Hareketi Birligi 1992 yilinda, 1 Agustos gününü “Dünya Emzirme Günü” ilan etti.
Türkiye’de de bebeklerin ilk ay sadece anne sütü ile beslenmesi için yogun çabalar gösterilmesine ragmen, yanlis inanç ve bilgiler istenilen sonuçlarin alinmasina engel oluyor. Tüm yeni dogan bebeklerin yüzde 95′I emzirilirken, dördüncü ayda sadece anne sütü alanlarin orani sadece yüzde 5′e kadar düsüyor. Uzmanlar, anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürrre, orta kulak iltihabi, alerjik hastaliklar, daha ileri yasta ortaya çikan lösemi, lenfoma gibi habis hastaliklar, MS, dis yapisi bozukluklari ve bazi ruhsal hastaliklarin daha az görüldügünü belirtiyor. Ayrica anne sütüyle beslenenlerin okul basarilarinin daha yüksek oldugu da biliniyor.
Anneler yanlis yönlendiriliyor
Istanbul Tip Fakültesi Çocuk Sagligi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Gülbin Gökçay, “Türkiye’de gebe kadinlara dogacak bebeklerini nasil beslemek istedikleri soruldugunda yüzde 97’si emzirmek istediklerini söylüyor. Ancak saglik ekibi ve çevrenin yanlis yönlendirilmesi, annenin bebegini emzirme konusunda kendisine güvenmemesi bu isteklerinin gerçeklesmesine engel oluyor” dedi. Bebegin ilk 6 ay sadece anne sütüyle (su dahil verilmeden) beslenmesi, 6′dan sonra ek gidalara geçilse bile 2 yasina kadar emzirilmeleri gerektigini belirten Prof Dr. Gökçay, “Bebegin memeden aldigi ilk süt yani kolostrum (agiz sütü) çok besleyici ve bebegi hastaliklardan koruyor. Sütün miktari az olsa da midesi sadece 4 tatli kasigi büyüklügünde oldugu için bebegin beslenmesi ve bagirsaklarinin çalismasi için yeterli. Annenin dogumdan hemen sonra bebegini emzirmesi saglanmali. Zaten memede süt yapiminin baslamasi için de bebegin emmesi gerekiyor” diye konustu.
Saglikli ve Ekonomik
Anne sütüyle beslenmenin, bebege oldugu kadar, anneye ülke ve aile ekonomisine ve çevreye de katkisinin bulundugunu söyleyen Prof Dr. Gökçay “anne sütüyle beslenme önce gelismekte olan ve gelismemis ülkeler için önemliydi saniliyor. Uzun vadeli sonuçlari nedeniyle tüm ülkelerde önemseniyor. Örnegin, diyabet hastaliginin sik görüldügü Finlandiya’da ilk iki yasta anne sütüyle beslenmeyi arttirarak, diyabet sikliginda azalma sagladilar. Üstelik çevreci bir besin, sunuma hazir. Artigi yok. Endonezya’da yapilan bir çalismaya göre, anne sütüyle beslenme oraninin yüzde 25 azalmasi halinde bütçeye yaklasik 50 milyon dolar düzeyinde ek yük biniyor. Önüne geçtigi hastaliklar da hesaplandiginda anne sütü son derece ekonomik oldugunu ifade etmektedir.
ANNELERE ON ALTIN TAVSIYE
Bebeklere ilk 4 hafta emzik ve biberon vermeyin. Bunlarin emilmesi, bebegin memeyi tutmasini bozuyor. Baska gidalara da verildiginde küçük midesi olan bebek hemen doyuyor ve anne memesini emmiyor. Sonuçta, süt yapilmasi için anneye uyari gitmiyor.
Anne ister normal ister sezaryenle dogum yapsin hemen bebegini emzirmelidir.
Anne sütüyle beslenen bebegin ilk 6 ay, D vitamini ve flor disinda hiçbir ek siviya ihtiyaci yoktur.
Süt veren annenin salgisi bebegin memeyi bulmasini kolaylastiriyor. Bu nedenle memenin karbonatli sularla temizlenmesi önerilmiyor. Ellerin sik, memenin ise günde bir kez yikanmasi yeterlidir.
Emziren annenin tahin, pekmez, hosaf gibi tatli gidalar almasina gerek yoktur. Bunlarin süt üretimi üzerinde hiçbir etkisi yoktur ancak bol su içilebilir.
Emziren annenin sigara içmemesi ve iyi dinlenmesi gerekiyor.
Beslenme sikligi bebekten bebege degisir. Bebek her istediginde emzirilmelidir.
Bebekler ilk aylarda gaz sancisi çekerler. Bu dönemde agladiklari için anneler verdikleri sütün yetmeyecegini düsünerek ek gidalara baslama hatasi yapar. Eger bebek ayda 500 gram aliyorsa ek gidaya gerek yoktur. Zaten anneler iki bebege yetecek kadar süt üretebilirler.
Anne sütü, oda ortaminda 6 saat, buzdolabi rafinda 24 saat, derin dondurucuda 6 ay saklanabilir.
Hiçbir mama formülü anne sütünün yerini tutamaz. Bu biçimdeki iddialara ihtiyatla yaklasin.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Üst