Altın Oran Nedir

Ömer
Yönetici
Altın Oran Nedir, Altın Oran Ne Demek
Doğada canlı ve cansız varlıkların çoğunun yapısında bulunan sayısal bir oran. Yüzyıllarca sanat ve mimaride uygulanmıştır. Doğada en belirgin örneklerine insan bedeninde, deniz kabuklularında ve ağaç dallarında rastlanır. Ayrıca Mısır'daki piramitler, Leonardo da Vinci'nin Sen Jerom adlı tablosu, ayçiçeği, salyangoz, çam kozalağı, parmaklar, galaksiler, kristaller gibi canlı veya cansız pek çok yapı yine bu orana göre şekillenmiştir.

Altın orandaki sır, Fibonacci isimli İtalyan matematikçinin bulduğu bir dizi sayıda gizlidir. Fibonacci sayıları (0,1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765... şeklinde devam eder) ile Altın Oran arasında ilginç bir ilişki vardır. "Fibonacci Sayıları" olarak da adlandırılan bu sayıların özelliği, dizideki sayılardan her birinin, kendisinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmasıdır. Dizideki bir sayıyı kendinden önceki sayıya böldüğünüzde birbirine çok yakın rakamlar elde edersiniz. Hatta serideki 13. sırada yer alan sayıdan sonra bu sayı sabitlenir. İşte bu sayı "altın oran" olarak adlandırılır.

Dizideki ardışık iki sayının oranı, sayılar büyüdükçe Altın Oran'a yaklaşır. Bir bitkinin sapındaki yapraklarında, bir ağacın dallarının üzerinde hemen her zaman Fibonacci sayıları bulursunuz: Birçok bitki filizlendiğinde, önce bir adet yaprak verir. Bir süre sonra bir yaprak daha açar, sonra iki tane daha... Sonra üç, beş, sekiz, on üç, yirmi bir, otuz dört, vs. gider.

İnsan yüzünde de birçok altın oran vardır. Ancak bu oranlandırma, bilim adamları ve sanatkarların beraberce kabul ettikleri "ideal bir insan yüzü" için geçerlidir. Örneğin üst çenedeki ön iki dişin enlerinin toplamının boylarına oranı altın oranı verir. İlk dişin genişliğinin merkezden ikinci dişe oranı da altın orana dayanır. Bunlar bir dişçinin dikkate alabileceği en ideal oranlardır. Bunların dışında insan yüzünde yer alan diğer bazı altın oranlar şöyledir:

- Yüzün boyu-Yüzün genişliği,

- Dudak ile kaşların birleşim yeri arası-Burun boyu,

- Yüzün boyu-Çene ucu-kaşların birleşim yeri arası,

- Ağız boyu-Burun genişliği,

- Burun genişliği-Burun delikleri arası,

- Göz bebekleri arası-Kaşlar arası.

- Parmak ucu-dirsek arası-El bileği-dirsek arası,

- Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe-Kafa boyu,

- Göbek-baş ucu arası mesafe-Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe,

- Göbek-diz arası-Diz-ayak ucu arası.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
3
Görüntülenme
22B
denizhoca78
D
Üst