Alevilik İmam Hatip müfredatında

Betül17 denizimsi
Alevilik İmam Hatip müfredatında
Milli Eğitim Bakanlığı Aleviliği ilk kez İmam hatip Okulları müfredetına aldı. Talim ve Terbiye Kurulu onay verirse, Alevlikle ilgili dersler önümüzdeki öğretim döneminde uygulanabilecek...

Din dersi müfredatını yenileyen bakanlık, imam hatiplerin ders programına Aleviliği de ekledi. Uygulama, Alevi köylerine giden imamların halkla iletişimini kolaylaştıracak

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin mevcut haliyle zorunlu olamayacağına ilişkin Danıştay kararı ve ders kitaplarında Alevilik konusuna yer verilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken MEB, imam hatip liseleri müfredatını yeniledi. Ders kitaplarında, Alevilik’ten bahsedilecek.

Ders kitaplarında Alevilik için “tasavvufi yorum” tanımı yapıldı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan imam hatip ve Anadolu İmam Hatip liseleri müfredatı onay için Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’na gönderildi. 10, 11 ve 12’nci sınıfta Alevilik konularının da işlendiği ders kitapları, 2008-2009 eğitim öğretim yılına yetiştirilecek.

YUNUS EMRE DERS KONUSU

10’uncu sınıf ders kitaplarında, Eş’ari, Ahmet Yesevi, Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve Yunus Emre anlatılacak. Kitapta, “Hz. Ali’nin Örnek Şahsiyeti ve İbadetin Önemine Dair Sözleri”, “Hacı Bektaş Veli-Tevhit ve İnanç Esasları” gibi konular bulunacak. 11’inci sınıf ders kitaplarında “Türkler’de İslam Anlayışının Oluşmasında Etkili Olan Şahsiyetler” başlığı altında Alevi liderlerinden söz edilecek. Kitapta Ahmet Yesevi, Şah İsmail, Pir Sultan Abdal anlatılacak. Yine 11’inci sınıf ders kitaplarında “Ehl-i Beyt Sevgisi” başlıklı bir bölüm de yer alacak. 12’nci sınıf ders kitaplarında ise Hacı Bektaş Veli’nin “Makalat” adlı eserinden alıntılar yapılarak Alevilik anlatılacak. Öğrencilere Yesevilik, Mevlevilik, Alevilik-Bektaşilik ve Ahiliğin kültürel yorumlarını yapan makaleler okutulacak.

TASAVVUF ÖNDERLERİ

MEB’in imam hatip liseleri müfredatında yaptığı değişiklik ile Alevilik’ten “Kelam”, “Felsefe”, “Siyer”, “Temel Dini Bilgiler” ve “Sosyoloji” derslerinde çeşitli bölümlerde bahsedilecek. Müfredatta, “tasavvufi oluşumların, devlet düzeninin bozulduğu dönemlerde, toplumun bir arada tutulmasında önemli roller oynadığına” dikkat çekilerek, Yunus Emre, Mevlana, Ahmet Yesevi, Ahi Evran ile birlikte Hacı Bektaş Veli’den de ‘tasavvuf önderi’ olarak söz edilecek.

İmamlara kolaylık

YENİLENEN imam hatip müfredatının sunuş bölümünde de, Türkiye’nin tüm bölgelerinde görev alacak imam ve hatiplerin halkla daha sıcak ilişki kurabilmeleri için müfredatın yenilendiği ifade edildi. MEB yetkilileri de, “Öğrenciler, Alevilerin çoğunlukta olduğu köylerde görev alınca zorluk ve sıkıntı çekmesinler diye bu kültürler hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz” değerlendirmesini yaptı. MEB, geçtiğimiz yıl İlköğretim 8’inci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında “Alevilik” konusuna ilk defa yer vermişti. Kitabın 81 ve 82’nci sayfalarında “Tasavvufi Yorumlar” başlıklı bölümde, Alevilik’ten de olumlu ifadelerle söz edilmişti. Bakanlık, 12’nci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında da Alevilik konusuna geniş yer vermişti.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
20B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
13B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst