AKP’ye dava şoku

EMRE seda kolik
AKP’ye dava şoku

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, daha önce türban girişimleri nedeniyle iki kez uyardığı AKP’ye kapatma davası açtı. Yalçınkaya, AKP’nin laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiğini belirtti
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” gerekçesiyle AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
Yalçınkaya ayrıca, AKP’nin kurucularından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski TBMM Başkanı, Manisa milletvekili Bülent Arınç’ın da aralarında bulunduğu 71 AKP’liye 5 yıl süreyle siyaset yasağı istedi. Böylece AKP, askeri darbe dönemleri dışında, tek başına iktidarken kapatılma riskiyle karşı karşıya kalan ilk siyasi parti oldu. Daha önce koalisyon ortağı olan RP hakkında kapatma davası açılmıştı.
Başsavcı Yalçınkaya, uzun süredir üzerinde çalıştığı iddianameyi finans piyasaları kapandıktan sonra Anayasa Mahkemesi’ne teslim etti. Yaklaşık 170 sayfalık iddianame, Anayasa Mahkemesi’nin yeni TCK uyarınca reddetme olasılığı bulunduğundan basına açıklanmadı. Anayasaya göre, başsavcılığın laiklik karşıtı eylemlerin ağırlığına göre, partilerin Hazine yardımından yoksun bırakılmasını isteme hakkı da bulunuyor. Ancak başsavcılık AKP’nin eylemlerinin temelli kapatılmayı gerektirecek ağırlıkta olduğuna karar verdi.
İşte 38 AKP’li
Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın siyasi yasak istediği 71 kişilik listede Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan dışında, 5 bakan ve 30’u aşkın milletvekilinin bulunduğu öğrenildi. 71 kişilik listede, parti kurucuları, eski milletvekilleri, AKP’li belediye başkanları ve il yöneticilerinden oluşan isimler için de siyasi yasak istendi. AKP’nin Meclis ve parti yönetimlerindeki isimlerin tamamına yakını listede yer aldı. AKP’nin kurucularından biri olan ve geçtiğimiz günlerde parti yönetiminden istifa eden Cüneyd Zapsu’nun da bulunduğu listedeki önde gelen isimler şöyle:
- Başbakan: Recep Tayyip Erdoğan
- Bakanlar: Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım.
- Milletvekilleri: Bülent Arınç, Ömer Dinçer, Burhan Kuzu (Anayasa Komisyonu Başkanı), Eyüp Fatsa, Sadullah Ergin (AKP Grup Başkanvekili), Bekir Bozdağ (AKP Grup Başkanvekili), Nihat Ergün (AKP Grup Başkan Vekili), Nurettin Canikli (AKP Grup Başkanvekili), Mustafa Elitaş (AKP Grup Başkanvekili), Asım Aykan, İrfan Gündüz, Mehmet Çiçek, İdris Naim Şahin (AKP Genel Sekreteri), Akif Gülle (Genel Başkan Danışmanı), Hasan Kara, Hüsrev Kutlu (TBMM İdare Amiri), Güldal Akşit, Bülent Gedikli (Genel Başkan Yardımcısı), Egemen Bağış (Genel Başkan Yardımcısı), Abdurrahman Kurt, Selami Uzun, Nükhet Hotar (Genel Başkan Yardımcısı), Dengir Mir Mehmet Fırat (Genel Başkan Yardımcısı), Zafer Üskül (TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı), Hüseyin Tuğcu, Cemal Öztaylan, Hüsnü Tuna, Fatma Şahin (AKP Kadın Kolları Başkanı), Muzaffer Gülyurt, Muhyettin Aksak (TBMM İdare Amiri), Cevdet Erdöl (Çevre Komisyonu Başkanı), Hüseyin Tanrıverdi(AKP Genel Başkan Yardımcısı).
Daha önce 2 kez uyardı
Yalçınkaya, daha önce iki kez AKP’yi uyararak kapatma davası açacağı sinyalini vermişti.
İlk uyarısını AKP adına akademisyenlerin hazırladığı yeni anayasa taslağının tartışıldığı dönemde yapan Yalçınkaya, yargı kararlarıyla yasaklanmış türbanın anayasa yoluyla yasallaştırılmasının kamuoyunda “iktidarın oligarşiye yöneldiği” kanısına neden olabileceğini, bunun halk arasında kin ve nefrete yol açabileceğini belirtti.
AİHM kararlarına atıf
Yalçınkaya, Refah ve Fazilet partilerinin kapatılmasına yönelik Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da atıfta bulundu.
Yalçınkaya, ikinci uyarısını da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Madrid’te yaptığı konuşmanın ardından başlayan AKP ve MHP’nin türban yasağını kaldırmak için teklif hazırladığı dönemde yaptı. Yalçınkaya, “Siyasi partilerin cumhuriyetin laiklik niteliğinin değiştirilmesi amacını güdemeyecekleri gibi bu amaca yönelik faaliyetlerde, beyanlarda bulunamayacaklarını” belirtti.



KAYNAK;MİLLİYET
 
Ömer
Yönetici
hayırlı uğurlu olsun bu günleri de gördük halkın %47 sini hiçe sayan bir zihniyet ve demokratik bir devletiz :D

ama bişey olmaz bu sadece akp oylarını %60 lara çıkarır o kadar :LOL:

bi sonuç çıkacağını da sanmıyorum.adamın gerekçelerine bakın içki yasağı ve mayolu fotolar asılmıyor diye laiklik tehlikedeymiş :D

bu günleri de gördük ya ne diyim.

%47 yi hiçe sayan örümcek kafalılar ancak akp nin oyunu artırır.
 
EMRE seda kolik
hayırlı uğurlu olsun bu günleri de gördük halkın %47 sini hiçe sayan bir zihniyet ve demokratik bir devletiz :D

ama bişey olmaz bu sadece akp oylarını %60 lara çıkarır o kadar :LOL:

bi sonuç çıkacağını da sanmıyorum.adamın gerekçelerine bakın içki yasağı ve mayolu fotolar asılmıyor diye laiklik tehlikedeymiş :D

bu günleri de gördük ya ne diyim.

%47 yi hiçe sayan örümcek kafalılar ancak akp nin oyunu artırır.
bencede bir sonuç çıkmaz diyorum ama yinede insanın içinde bir korku oluyor tabi..
 
agent force Harbi Aktif Üye
Bence bu AKP'ye köstek değil destektir.Milletimiz neyin ne olduğunu çok iyi biliyor.
Bu dava birdahaki seçimlerde-AKP kapatılmasa dahi- AK patinin oyunun %50 lere çıkması anlamına geliyor.
 
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''bi sonuç çıkacağını da sanmıyorum.adamın gerekçelerine bakın içki yasağı ve mayolu fotolar asılmıyor diye laiklik tehlikedeymiş :D''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

USTA;
anayasa mahkemesınde oy bırlıgıyle dava kabul edildiyse, her türlü sonuç çıkar..laiklik bu, saydıkların bile idamlık suçlar da Allahtan idam kaldırıldı.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
39B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Üst