Akdeniz Bölgesinde Tarihi Eserler

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 6.943
LAL
Moderatör
Akdeniz Bölgesindeki Tarihi Eserler Nelerdir, Akdeniz Bölgesinde Bulunan Tarihi Eserler, Akdeniz Bölgesinde Tarihi Mekanlar

Akdeniz Bölgesinde Turizm Faaliyetleri

Akdeniz Bölgesi, adını komşu olduğu denizden alır. Genişliği 120-180 km. arasında değişen bir şerit halinde, batıda Köyceğiz dolaylarından başlayarak, doğuda Hatay ilinin bitim noktası olan Basit Burnu yakınına kadar uzanır. Yaklaşık 120.000 km2′lik yüzölçümüyle Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yaklaşık %15′ini oluşturur. 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre bölgenin nüfusu 8.706.005′tir. 5.204.203 kişi kentlerde 3.501.802 kişi ise köylerde yaşamaktadır. Nüfus artış hızı ‰21.43 ile Türkiye ortalamasının üstündedir.

Çukurova, bölgenin en hızlı sanayileşen kesimidir. Aynı zamanda Türkiye’nin sanayi merkezlerindendir. Adana’daki çeşitli sanayi kolları (özellikle tekstil) yanında, Akdeniz Bölgesi’nin başlıca sanayi tesisleri arasında Mersin Petrol Rafinerisi (ATAŞ), İskenderun Süperfosfat ve Demir-Çelik Fabrikaları, ve Antalya Ferrokrom fabrikaları sayılabilir.

Yeryüzü Cenneti” Antalya..Antalya, doğal güzelliklerinin yanında, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile de turistlerin ilgisini çeken bir kenttir. Her yıl birbiri ardına yüzlerce uçak Antalya Havalimanı’na turist getirmektedir. Bölgenin tarihi evrimi Paleolitik Devir’den (M.Ö. 50.000) günümüze kadar uzanır. M.Ö. 2. yüzyılda Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulduğu söylenen kentin doğusundaki Lara plajı ile batısındaki Konyaaltı plajı yüzmek için idealdir. Manavgat Şelalesi, Yukarı ve Aşağı Düden Şelaleleri, Kurşunlu Şelalesi, yatçılık cenneti Kekova, kış sporları merkezi Saklıkent, Güllük Dağı Milli Parkı ve bu park içinde yer alan antik dağ kenti Termessos ve Yontma Taş devri insanlarının yerleşim yeri olan Karain Mağarası, Antalya’nın yakın çevresindeki ilgi çekici yerler arasındadır.

Akdeniz’in en güzel tatil merkezlerinden olan Kemer, Antalya’nın batı sahilindedir. Her yıl Nisan ayında düzenlenen Kemer Karnavalı yöreye ayrı bir renk katar. Kemer’in güneyindeki Faselis, tarihi bir liman kentidir. Birbirinden güzel doğal koylara sahip olan Faselis kentinin çevresi ormanlarla kaplıdır. Faselis’in güneyinde ise tarihi Olimpos kenti yer alır. Kentteki harabeler defne ormanlarıyla çevrilidir. Olimpos’un kuzeyinde Çıralı adı verilen 300 m. yüksekliğinde kutsal bir alan bulunur. Buradaki kayaların arasından kendiliğinden çıkan gaz, havanın oksijeni ile birleşince yanmaktadır. Mitolojiye göre yanan alev, Likyalı kahraman Bellerofontes’in öldürdüğü canavarın ağzından çıkmaktadır.

Kurşunlu Şelalesi - ANTALYA

Aspendos Su Kemeri - ANTALYA

Finike, çevresindeki portakal bahçeleri ile tanınan bir tatil beldesidir. Finike’nin batısında ise Demre, tarihi ismiyle Myra bulunur. Dünya çocuklarının sempatik büyükbabası Noel Baba burada yaşamış ve hayata veda etmiştir. Mezarının bulunduğu yere yapılan kilise daha sonra Noel Baba Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Her yıl Demre’de Noel Baba Festivali düzenlenmektedir.

Antalya’nın batı sahilindeki bir diğer tatil beldesi olan Kalkan, Avrupa Rönesansı’nı anımsatacak kadar güzel bir mimariye sahip otelleriyle tarihin, doğanın ve sanatın ihtişamını yansıtır. Kalkan çevresinde Türkiye’nin ve Avrupa’nın en uzun plajı olan Patara Plajı (22 km.) uzanır. Patara’nın kuzeyinde Likya’nın tarihi başkenti olan Xanthos ve yine Likya’nın kutsal kentlerinden biri olan Letoon yer alır. Daha kuzeyde ise Pınara ve Tlos gibi antik kentler bulunmaktadır. Bu kentler mimari konumlarıyla görülmeye değer güzelliktedir.

Noel Baba, Demre - ANTALYA

Yat Limanı - ANTALYA

Pamfilya Bölgesi ve Aspendos.Antalya’nın doğusu tarihte Pamfilya Bölgesi olarak adlandırılmaktaydı. Sahillerinde uzun ve ince kumlu plajların yer aldığı bölge bugün tatil beldeleri, tarihi kentleri ve zirai alanlarıyla tanınmaktadır. Antalya’nın 18 km. doğusunda bulunan Perge antik kenti, ilk defa Hititler tarafından kurulmuştur. Kentteki mimari eserlerin çoğu Roma döneminden kalmadır. Tarihi yapılar arasında tiyatro, stadyum, kent kapıları, caddeler, agora ve hamamlar turistlerin ilgisini çeker. Antalya’ya 40 km. uzaklıkta bulunan Belek sahillerinde büyük ve modern tatil kompleksleri uzanır. Fıstık çamlarıyla kaplı olan Belek’te geniş alanları kaplayan uluslararası standartlardaki yeşil sahalarda golf oynamanın tadına doyulmaz.

Antalya’dan 50 km. uzaklıkta bulunan Aspendos antik kenti geçmişte Pamfilya Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biri idi. Kentteki en önemli mimari eser tiyatrodur. Mimar Zenon tarafından M.S. 2. yüzyılda yapılan tiyatro, Anadolu’nun en iyi korunan eski yapılardan biridir. 15.000 kişiyi alabilen Aspendos tiyatrosu, olağanüstü bir akustiğe sahiptir. Her yıl düzenlenen sanat festivali etkinlikleri çerçevesinde tiyatroda klasik konserler, operalar, baleler ve tiyatro eserleri sahnelenir. Aspendos aynı zamanda altın işleme ve mücevher kesim merkezidir.

Side, Türkiye’nin en önemli tarihi kentlerinden biridir. Antalya’nın 80 km. doğusunda küçük bir yarımada üzerinde yer alır. 25.000 kişilik tiyatrosu, bölgedeki tiyatroların en büyüğüdür. Hamam kalıntıları restore edilerek müze haline getirilmiştir. Apollo Mabedi, agora, anıtsal çeşmeler, surlar ve liman kalıntıları kentin en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır.

Güzel plajlarıyla Alanya, ülkenin kentleşmiş tek tatil beldesidir. Modern Alanya, batı ve doğu sahilleri boyunca uzanır. Tarihi Alanya ise kentin tam ortasından Akdeniz’e doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer alır. Selçuklu Devleti’nin kışlık başkenti olan Alanya’da Selçuklulardan kalma birçok tarihi eser bulunur.

Golf Tesisi, Belek - ANTALYA

Antik Tiyatro, Side - ANTALYA

Göller Bölgesi..Akdeniz Bölgesi’nin başlıca gölleri batıdaki Göller Bölgesi’nde toplanır. Göller Bölgesi’nin ortasında yer alan Isparta ili nefis gül bahçeleri, gülyağı ve dünyaca ün yapmış halıları ile tanınır. Ülkenin en güzel göllerinden olan Eğirdir, Beyşehir gölünün bir kısmı ve Kovada gölleri Isparta’dadır. Eğirdir gölünün kuzeyinde antik kent Pisidian Antiocheia yer alır. Apollo Mabedi, Hamam, Aziz Paul Bazilikası, tiyatro ve su kemerleri antik kentte bulunan önemli eserlerdir. Kentin güneybatısında yer alan Gölcük krater gölüne ise gül bahçeleri arasından geçilerek gidilir.

Masmavi göllerin ili olan Burdur çevresinde 14 göl bulunmaktadır. Kentte yoğun olarak ziyaret edilen yerler arasında 597 m. uzunluğu ve içerisindeki dokuz adet gölüyle İnsuyu Mağarası, çevresinde ince kumlu plajların süslediği ve doğal güzellikleri ile tanınan Salda Gölü, Cibyra (Gölhisar) ve Sagalassos (Ağlasun) antik kentleri ile Kuruçay ve Hacılar Höyükleri bulunur.

Pamuk Diyarının Büyük Şehri.Akdeniz Bölgesi’nin en büyük şehri Adana’dır. Toroslar’ın eteğinde, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin suladığı pamuğu ile ünlü bereketli Çukurova’da kurulmuştur. Türkiye’de pamuk, pirinç, susam ve yerfıstığı en çok bu ilde yetiştirilir. Ekonomik bakımdan çok gelişmiş olan il, aynı zamanda büyük bir sanayi merkezidir. Özellikle tarım ürünlerine dayalı sanayi dalları da gelişmiştir. Kentin en önemli eseri, Seyhan nehri üzerinde İmparator Hadrian tarafından yaptırılan Taş Köprü’dür. Roma mozaik sanatının eşsiz örneklerini ise Misis ve Anavarza antik kentlerinde görmek mümkündür. Adana çevresindeki Yumurtalık ve Karataş da plajları ile tanınan tatil beldeleridir.

Alahan Manastırı - MERSİN

Doğa ve Tarihin Kucaklaştığı Yer.Mersin, palmiyeli sahil bulvarları, sevimli parkları, güzel otelleri, iş hanları ve serbest bölgesiyle Akdeniz Bölgesi’nin en modern kentidir. Aynı zamanda büyük bir ticari limana sahiptir. Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir liman olan Tarsus, Seyhan nehrinin getirdiği alüvyonlarla dolmuştur. Tarihin ünlü kraliçesi Kleopatra ile Romalı kumandan Antonius burada buluşmuştur.

Mamuriye Kalesi, Anamur

İÇEL Aynı zamanda Aziz Paul’un doğum yeri (M.S. 1. yüzyıl) olan Tarsus’taki Ulu Camii, Aziz Paul Kuyusu, Kleopatra Kapısı ve Tarsus şelalesi ilgi çekicidir. Mersin-Silifke sahil bandında Pompeipolis (Viranşehir), Kanytelis (Kanlıdivane) ve Korykos (Kız Kalesi) gibi antik kentler bulunur. Sahilden 200 m. açıkta küçük bir ada üzerinde yer alan Kız Kalesi’nin görünümü çok güzeldir. Kız Kalesi’nin kuzeybatısında, çöküntü mağaraları olan Cennet ve Cehennem ile, içerisinde sarkıt ve dikitlerin bulunduğu Narlıkuyu Mağarası yer alır.

Turistik bir tesis - ANTALYA

Yumurtalık Limanı - ADANA

Mozaik Müzesi - ANTAKYA

Doğu Akdeniz.Akdeniz bölgesinin doğusundaki Antakya, tarihi zenginliklerin yanı sıra çevresindeki doğa güzellikleri ile de büyük bir turistik değer taşır. M.Ö. 307′de Büyük İskender’in generallerinden Antigonus tarafından kurulan kent, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir ticaret, bilim ve inanç merkezi olmuştur.

Hıristiyanlığın yayılmasında önemli rol oynayan yörede, bu dine inananlara tarihte ilk kez “Hıristiyan” denilmiştir. Şehrin doğusunda ilk Hıristiyanların ayin düzenledikleri Aziz Peter Kaya Kilisesi bulunur. Mozaik Müzesi’nde, Antakya çevresinden derlenen harikulade güzellikte ve dünyaca ünlü mozaikler sergilenmektedir. Önceleri kilise olan Habib-Neccar Camii ise Sultan Baybars tarafından camiye çevrilmiştir.

Antakya’nın en büyük ilçesi olan İskenderun, büyük bir sanayi ve ticaret limanıdır. Türkiye’nin en geniş ve uzun sahil gezinti bulvarı İskenderun’da bulunur. Palmiyelerle çevrili şeritte çeşitli parklar, kafeler ve restoranlar yer alır. Kentin 34 km. güneyindeki Uluçınar (Arsuz) plajlarıyla tanınan bir tatil beldesidir. İskenderun’un güneydoğusundaki Soğukoluk ise yazın serinlenebilecek bir yayladır.

Zengin bir tarih beldesi olan Kahramanmaraş ilinin çevresi yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Kahramanmaraş geleneklerinin sürdürüldüğü tarihi evler restore edilerek veya korunarak yaşatılmaya çalışılmaktadır. Kentte bakırcılık, pirinççilik, tahta ve sedef oymacılığı gibi el sanatları çok gelişmiştir. Bunun yanı sıra altın ve gümüşten yapılan süs eşyaları ve takıları da ünlüdür. Dibek’te dövülerek yapılan Maraş dondurması tüm Türkiye’de sevilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
14B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
LAL
Üst