Akciğer Nedir

deep Harbi Aktif Üye
Göğüs boşluğunun büyük bölümünü dolduran, koni şeklinde, süngerimsi yapıda bir çift organ. Hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organı olan akciğerin görevi, kan dolaşımına oksijen nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti dışarı çıkartmaktır.

Akciğer bronş adlı hava içeren tüplerden, alveol denen hava keseciklerinden ve kan ve akkan (lenf sıvısı) damarlarından oluşur. Yapılan hareketlere göre kendini ayarlama özelliğine sahiptir. Örneğin koştuğumuzda akciğerlerimiz çok daha fazla çalışır ve artan oksijen ihtiyacımızı karşılar, oturduğunuzda ise daha yavaş çalışır, ancak hiç durmaz. Yaşadığımız süre boyunca akciğerler bir hava pompası gibi hiç durmadan vücut içine hava alır ve daha sonra bunu dışarı pompalar. Bunu yaparken de solunum sisteminin diğer elemanları ile tam bir uyum içinde hareket eder. Çünkü nefes alabilmek için akciğerin varlığı tek başına yeterli değildir. Göğüs kafesinin hemen altındaki diyafram ve kaburga kemiklerinin aralarında bulunan kaslar sayesinde akciğerler görevlerini tam yapabilirler.

Nefes alıp verirken, kaburga kemikleri dışarı ve yukarı doğru hareket eder. Bu sırada akciğerin altında bulunan diyafram kası da aşağı doğru yassılaşır. Akciğer nefes borusundaki havayı aşağıya doğru çeker. Soluk verildiği zaman da kaburga kemikleri içeri doğru geri çekilir. Kaburganın altında bulunan diyafram kası yukarı doğru hareket eder. Akciğer sıkışınca küçük keseciklerdeki hava nefes borusundan dışarı çıkmaya zorlanır.

akciger.jpg
Temsili akciğer resmi​
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Üst