Ahıska Türkleri

deep Harbi Aktif Üye
Ahıska Türkleri Hakkında Bilgi
Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Gürcistan toprakları içinde bulunan ve Ardahan'a komşu çok eski bir Türklük yurdunun merkezi olan Ahıska şehrinde yaşayan Türk topluluk. Bugün Gürcistan sınırları içerisinde bulunan Ahıska, bir Osmanlı toprağıdır. Şehir, Türkiye sınırına 15 kilometre uzaklıktadır. Ruslar bu bölgeyi Mesketya olarak tanımlarlar. Bu nedenle de Ahıska Türkleri, Meshet Türkleri olarak da adlandırılırlar.

Ahıskalılar Hz. Osman dönemine rastlayan 642 yılında Müslümanlar'ın yönetimine girdi. 1068'de Selçuklular, 1268'de Moğollar yönetime hakim oldular. Kısa süren Moğol hakimiyetinden sonra derebeyleri yönetimi başladı. Yarı bağımsız olarak İlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu devletlerine bağlı kaldılar. Ahıska bölgesi, 1578 yılında Osmanlı Devleti'nin yönetimine geçti ve eyalet merkezi haline getirildi. 1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan Edirne Antlaşması'yla bölge Ruslara terk edildi.

Ahıskalılar 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'na yardımcı oldular. Savaş sonrasında Çarlık Rusyası yönetimi Ahıskalı Türklere baskı ve işkence uyguladı. Ahıskalıların çoğu Erzurum'a kaçtı. 1918 Mondros Mütarekesi ile bölge kısa bir süre bağımsız oldu. 1919'da Ahıska Gürcistan tarafından işgal edildi. O tarihten bu yana Gürcistan yönetiminde olmaya devam etmektedir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Üst