Ağız ve diş hastalıkları nelerdir

mahir Harbi Aktif Üye
Ağız hastalıkları nelerdir

Sağlığını ve temizliğine en dikkat edilmesi gereken organlarımızın başında ağız gelir. Ağız sağlığı bozulduğunda yaşam kalitemiz oldukça düşer.

Ağızda oluşabilecek bir çok hastalık vardır. Yemek yedikten sonra ağzınıza yeterince iyi bakmazsanız, sigara ya da fazla çay, kahve içerseniz, ağzınızdaki hijyeni sağlamazsanız afttan, dişeti hastalıklarına kadar birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Dişlerinizde ya da ağzınızın içinde meydana gelen bu yaralar, aftlar canınızı yakabilir, hayat kalitenizi düşürebilir. WebMd isimli sitede yer alan habere göre, ağzınızın içinde, dişlerinizde ya da dişetlerinizde birçok hastalık oluşabiliyor. Eğer ağzınızda aşağıdaki gibi bir problem görürseniz vakit kaybetmeden dişhekimine gitmelisiniz.
agiz-ve-dis-sagligi.jpg

Uçuk: Uçuklar ateş ya da soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelmez. Fakat bu hastalıklar uçuğu tetikleyebilir. Uçuğa yol açan virüs genellikle öpücük, aynı kaşığı-çatalı ve bıçağı kullanmak ya da yakın temas yoluyla bulaşır. Haricen kullanılan kremler ve merhemler rahatsızlığınızı gidermeye ve hızlıca iyileşmesine yardımcı olur. Sık sık oluşan uçuklar reçeteli tedavi gerekebilir.

Pamukçuk: Mantar enfeksiyonunun yol açtığı pamukçuk yaşlı yetişkinlerde ya da bebeklerde daha fazla görülür. Fakat zayıflamış bağışıklık sistemi, antibiyotikler, şeker hastalığı ya da belirli ilaçlar da pamukçuk oluşmasına yol açabilir.

Siyah kıllı dil: Hastalar genellikle dilinde anormal görünüm, tad duyusunda azalma, ağız kokusu gibi şikayetlere sahip olur. Hastalığın nedenleri arasında antibiyotik kullanımı, kötü ağız hijyeni, sigara içmek, çok fazla çay ya da kahve içmek ve yeterince tükürük salgısı üretememek bulunuyor. Dilinizi fırçalamak ve dil spatulası kullanmak tedavi için yeterlidir. Bazen ilaç gerekebilir.

Aft: Ağzınızdaki küçük, acı veren yaralara neyin yol açtığını kimse bilmiyor. Tetikleyenler arasında enfeksiyon, hormonlar, stres, yeterince vitamin alamama ve aşırı duyarlılık bulunuyor. Aftlar ağzınızın içinde, dilinizin üzerinde, dişetlerinizde ve hatta yanağınızda çıkabilir. İyileşmesi de 1-2 haftayı bulabilir. Sık sık çıkan, ciddi aftlar uyuşturucu kremler, reçeteli ilaçlar veya dental lazer ile tedavi edilebilir.

Lökoplaki: Bu kelimenin anlamı beyaz damaktır. Hastalığın belirtileri tükürük zarlarında veya ağız boşluğunda görülüyor. Ayrıca yanak içlerinde, damakta, diş etlerinde, dilde, yutak duvarında beyaz ya da mavimtrak beyaz kalınlaşmalar olarak ortaya çıkar ve acısızdır. Bu hastalık kanser öncesi bir belirti olabilir. Ağzınızda bu tür kalınlaşmalar ya da değişiklikler görürseniz dişhekimine gidin.

Liken planus: Deride ya da ağız veya yanakların içinde, dilin üzerinde görülen beyaz yamalar ya da kırmızı parlak su toplamaları şeklinde oluşur. Nedeni henüz bilinmiyor. Genellikle hafif olan liken planuslar herhangi bir tedavi gerektirmez. Eğer acıya ya da ülsere neden oluyorsa, oral ve topikal ilaçlar ile tedavi edilebilir. Oral liken planus kronik olabilir ve ağız kanseri riskini artırabilir.

Harita dil: Dilin bazı bölümlerdinde papilleanın yok olması sonucu parlak kırmızı ve bazen ağrılı bölgelerin oluşmasıdır. Bu vakalarda acı ve yanma da birlikte görülebilir. Nedenleri tam olarak bilinemiyor. Dilinizin üzerindeki bu bölgeler dakikalar ya da saatler içinde bazen yer değiştirebilir, büyüklüğü değişebilir. Bu hastalık zararsızdır, iyileşip tekrar başlayabilir. Genellikle tedavi gerektirmez, ancak ağrı olursa ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar yardımcı olabilir.

Ağız kanseri:Yüzünüzde, ağzınızda ya da boynunuzda açıklanamayan bir hissizlik oluştuğunda, çiğnemede, konuşmada ya da yutmada problemleriniz varsa bu belirtiler ağız kanserinin habercisi olabilir. Nedenleri arasında sigara içmek, tütün kullanımı, güneşe fazla maruz kalmak ve ailede görülen kanser hikayesi bulunuyor. Ayrıca ağız kanseri İnsan papilloma virüsü (HPV) ile ilgili olabiliyor. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir.

TMJ:Temporomandibular Eklem Bozuklukları (TMJ), çenenizde, yüzünüzde, kulağınızda ya da boynunuzda ciddi ağrıya yol açabilir. Yaralanmalar, dişlerinizi sıkmak ya da gıcırdatmak bu bozukluğa yol açabilir. Fakat sonuçları genellikle aynıdır, acı, başağrısı, baş dönmesi ve hatta yutma zorluğu. Tedavisi dinlenme, ağız koruması, ilaç tedavisi ya da cerrahidir.

Yontulmuş diş: Buz ya da sert şekerlemeleri dişlerinizle kırarak yemek, dişlerinizi sıkmak ya da gıcırdatmak ve hatta sıcak ile soğuğa maruz kalmak dişlerinizde çatlamalara, kırılmalara ve yontulmalara yol açabilir. Küçük aşınmalar veya çatlaklar canınızı sıkmasın. Ancak bunun daha fazlası dişinizde ağrıya ya da kalıcı diş hasarına neden olabilir. Dişhekiminiz hasar görmüş dişinizi düzeltmek için diş kaplama, diş düzeltme, porselen cila, kuron önerebilir.

Amalgam lekesi: Dişlerinizle ilgili bir tedavi uygulandıktan sonra ağzınızın yumuşak bölümünde küçük, mavi-gri bir leke fark ettiniz mi? Amalgam dövme olarak isimlendirilen bu lekeler, amalgamın küçük bir parçasının yanağınıza ya da dişetine gömülmesiyle oluşur. Amalgamın içindeki gümüş ağzınızın yumuşak dokuları üzerinde eriyor ve ağzınızda küçük bir leke oluşuyor.

Dişeti hastalığı: Dişeti hastalığı geliştiğinde, plağın içindeki bakteriler dişeti çizgisi boyunca birikir. Dişeti iltihabı dişeti hastalığının ilk aşamasıdır. Belirtiler arasında kırmızı, şişmiş ve kanayan dişetleri bulunuyor. Uygun ağız hijyeni dişetiyle ilgili hastalıkların önlenmesine yardım eder. Sigara içmek, yetersiz beslenme ve stres ise hastalığı kötüleştirir.

Periodontitis: Diş eti hastalığının bir sonraki aşaması olan periodontitis ya da dişeti enfeksiyonudur. Artmış olan iltihap dişler ile dişeti arasında cepler oluşturarak dişetlerinin çekilmesine yol açar. Bu cepler enfeksiyon ve abselere yol açan tartar, plak ve besin parçalarını burada hapseder. İlerlemiş dişeti hastalığı dişi destekleyen kemiğe de zarar verir ve yetişkinlerdeki diş kayıplarının nedenlerinden biri de budur.

Aspirin yanığı: Yanağınızda aspirini bekletirseniz dişiniz ağrımaya başlar. Siz aspirinin ağrınızı daha hızlı iyileştireceğini düşünürken, aspirinin içindeki asit dişetlerinizde ya da yanağınızda beyaz, pürüzlü bir lezyon oluşturur. Aspirin yanığını önlemek basittir, bu tür ağrı kesicileri yutmalısınız, ağzınızda tutmayın. Aspirin yanığının tedavisi zamandır. Basit yanıklar yaklaşık 2 hafta içinde iyileşebilir.

Çürükler, abseler ve renksizleşme: Her gün diş ipi kullanmak ve dişlerinizi fırçalamak, düzenli olarak dişhekimine kontrole gitmek çürük, abse ve diş renksizleşmesi gibi problemleri önlemeye yardımcı olur. Dental enfeksiyonlar yüze, kafatasına ve hatta kan dolaşımına bile yayılabilir. Eğer dişiniz ağrıyorsa ya da ağzınızı açınca ağrı hissediyorsanız veya ateşiniz, kulak ağrınız varsa en kısa sürede dişhekimine gidin.

Ağız kokusu: Fırçalanmamış dişlerin çevresinde yediğiniz gıdaların parçaları kalır, bunlar da bakteri üremesine ve ağzınızın kokmasına yol açar. Israr eden ağız kokusu ya da ağzınızdaki kötü tat hissi sürekli ağzınızdan nefes almanızdan, ağız kuruluğundan, dişeti hastalığından ve hatta şeker hastalığından kaynaklanabilir. Ağız kokusuyla mücadele etmek için dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın, su için ve ağız kokusuna yol açacak gıdalardan uzak durun. Yine de ağız kokusu geçmiyorsa dişhekimine gidin.

Lie bump: Eskilere göre, yalan söylemek dilinizin üzerinde kabarcıklara yol açarmış. Bu nedenle "lie bump" olarak isimlendirilen bu hastalık genellikle acı vermez ve birkaç günde iyileşir. Ancak bazen rahatsız edici olabilir. Tedavi edilmesine gerek yoktur, gargaralar acının azalmasına yardım edebilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
3B
azizmahmud
A
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst