Ağız nedir? görevleri nelerdir?

Ömer
Yönetici
Ağız nedir? görevleri nelerdir?
agiz.jpgSindirim sisteminin giriş boşluğu. Diş arkları ve dilin bulunduğu bu boşluğun üst tarafında damak vardır. Damak iki kısımdan oluşur: Ön tarafta sert damak, arkada yumuşak damak. Sert damak ağız boşluğunu burun boşluğundan ayırır. Yumuşak damak, palatinal kemik tarafından oluşturulan gevşek ağız mukozasıdır. Küçük dil yumuşak damağın arka kenarından geriye doğru sarkar. Dişler, çene kemiklerindeki diş çukuru denen boşluklara oturmuştur. Ağız boşluğunun önde ve arkada olmak üzere iki deliği vardır. Ağız deliği denilen ön kısmı dudaklar çevrelemektedir. Dudaklar kas ve epitel dokudan yapılı iki kıvrımdan meydana gelmiştir.

Ağzın arka deliğine ise "boğaz" denir. Boğaz, ağız boşluğuyla yutak boşluğunu birleştirir. Boğazı, üstte yumuşak damak ve onun ortasındaki küçük dil ile altta dil sırtının arka bölümü sınırlar. Dişler ağız boşluğunu iki kısma ayırır. Bunlara ağız yayları denir. Dişlerin önünde ve yanda olanına ağız dalızı adı verilir. Arkadaki yay ise asıl ağız boşluğudur. Ağız boşluğunun yan duvarlarını meydana getiren yanaklar, kas ve örtücü hücre dokularından oluşmuştur.

Ağız boşluğunun içi mukoza denilen ve canlı hücrelerden meydana gelmiş bir zarla örtülüdür. Mukozanın altında sayıları pek çok olan küçük tükürük bezleri bulunur. Ağızda üç çift büyük tükrük bezi vardır. Bunlar da; çenealtı bezleri, dilaltı bezleri ve kulakaltı bezleridir. Bu üç çift tükrük bezi yine üç çift kanallarıyla ağız boşluğuna salgılarını boşaltırlar. Ağıza dökülen salgıların bütününe tükürük denir.

Sindirim sisteminin işlevi ilk olarak ağızla başlar. Çeşitli gıdalar dudak, dil ve dişler yardımıyla ağza alındıktan sonra burada parçalanır. Parçalanan bu yiyecekler tükürük yoluyla kayganlaştıktan sonra küçük parçalar halinde yutulur. Dişler sindirimin mekanik görevini yerine getirirken tükürük de kimyasal olarak sindirimin başlamasını sağlar. Ağızda bulunan dil, gıdaların tadının anlaşılmasına yarar ve tat duyusu görevi görür. Ağız ve ağzı oluşturan bu yapılar yüz estetiğini de oluşturmaktadır.

Yazan - kralex
HF - HarbiForum
 

Benzer Konular

M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Misafir
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
15B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst