5 Yaş Çocuğu Psikolojisi

naif
Moderatör
5 Yaşında Davranış Gelişimi, 5 Yaş Çocuğunun Özellikleri, Beş Yaşındaki Çocuğunun Gelişimi

Çocuk gelişimi 5 yaş çocuğun gelişim özellikleri
Çocuğun gelişimini incelemek bir çok yönden yararlıdır. Gelişim çeşitli dönemlerden meydana gelir. Belli gelişim dönemlerinde ortak davranış kalıplarının olduğu yapılan araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Örneğin 3-4 yaş çocuklarına okuma yazma-öğretmeye çalışmak boşuna bir çabadır. Çünkü çocuk belli bir olgunlaşma sürecinden geçmeden belli becerileri kazanamaz. Buna karşılık dört yaş çocuğu sayı sayamaz, renkleri ayırt edemezken en güç müzik parçalarını öğrenebilir. Erişkinlerin bin bir güçlükle öğrendikleri bir yabancı dili, o dilin konuşulduğu ortamda çok kısa sürede öğrenebilirler. Konuşma yeteneğinin gelişmesi de beynin belli bir olgunluk düzeyine erişmesine bağlıdır, beş aylık bir bebeğe ne kadar uğraşılsa da konuşma öğretilemez, ancak 8-9 aydan sonra bebek duyduklarını yinelemeye ve kapmaya başlar. Çocuk bu dönemde ilgi ve uyarılmadan yoksun kalırsa yetenekler körelir.

5 Yaşında Davranış Gelişimi 4 yaşından daha çok olmak üzere, 5 yaşındaki bir çocuk diğer çocukların kendi etrafında olmasından zevk alır. Bir arkadaşla mı, yoksa ebeveynlerle mi bir şey yapmak seçeneği verildiğinde 5 yaşındaki çocuk genellikle birincisini seçer.
5 yaşındaki çocuk yalnız giyinebilir, (bazı düğmeleri ilikler ve belki ayakkabılarını bile bağlar). Çocuk muhtemelen ne giyeceğini seçmek ister. 5 yaşındaki bir çocuk, kızlar ve erkekler arasındaki farkların aşırı derecede bilincindedir. Bu yaştaki çocuklar çoğunlukla evlenmeyi planladıkları kız ya da erkek arkadaşları olduğunu iddia ederler. 5 yaşındaki birçok çocuk bir ya da iki yıllık anaokuluna giderler. Bazıları ise bu yaşta okula başlamazlar. Çocuğun ne kadar teşvik ve gösterimin etkisinde kaldığına bağlı olarak 5 yaşındaki bir çocuğun okumaya ve yazmaya başlaması ve hatta bazı basit aritmetik becerilerine sahip olması olağandır.

Bizce 5 yaş çocuğunun gelişiminde dikkat etmemiz gereken en önemli psikomotor gelişim türleri;

Kas hakimiyetinin gelişmesi

Denge gelişimi

Duyu organları ile hareketlerin koordinasyonu

Denge Gelişimi

Çocuğun gelişimi 5-6 yaşlarında tüm hareketleri özellikle denge hareketlerini oyuna çevirmiş ve bunlardan büyük zevk almaya başlamıştır.

Dengenin gelişiminde en önemli etken işitme ve görme duyularının gelişiminin tamamlanması ve kaslarının koordinasyonunu sağlayabilmesidir.

Denge hareketlerinin bazılarına örnek vermek gerekirse;

Tek ayağı ile zıplaması

Bu becerinin kazanılması ile birlikte çocuk “sek sek” oyunu oynamaya başlar. Burada bahsedicimiz sek sek oyunu tabi ki 10-11 yaşlarında oynanan oyun gibi değil sadece tek ayağı üzerinde zıplaması ve bunun çocukta uyandırdığı zevkin tadını çıkarmasından öte gitmemektedir.

Alçak engellerin üzerinden atlar veya ip atlar, özellikle kız çocuklarının oynadığı, tek yada iki kişi karşılıklı oynanan ip oyunları çocuklara dengesinin gelişmesi ile daha büyük bir zevk vermekte kazanmanın tadını çıkarmaktadır.

Engel atlama

Burada çocuk hem büyük kaslarının geliştirir hem de denge hareketlerini uygular

Oyun: Yere iki büyük tahta blok konur, çocuğun bu tahta bloklardan birinin üzerine çıkması istenir. Bir bloktan diğerine atlaması istenir. Çocuğun becerisine göre bu iki blok arasındaki mesafe belirlenir. Ama burada önemli olan çocuğun bu hareketi yapabilmesidir.

Çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi için neler yapabilirsiniz?
Okuldaki aktivitelere katılımını destekleyin.
Yaşıtlarıyla oynayacağı, enerjisini boşaltabileceği fırsatlar yaratın.
Vücuduyla ilgili, bebeklerin nasıl olduğu ile ilgili sorularına anlayacağı, basit ve dürüst yanıtlar verin.
İyi davranışlarını takdir edin, böylece bu davranışlar kalıcı olacaktır.
Günlük yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini paylaşmasına fırsat verin.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Üst