2012 yılı Kurbanlık fiyatları ne kadar

deep Harbi Aktif Üye
2012 Kurbanlık fiyatları ne kadar, 2012 yılı Kurbanlık fiyatları kaç lira olacak?
kurbanlik.jpg
Kurban Bayramı'na bir aydan daha az bir süre kaldığı şu günlerde, hayvan pazarında fiyatlar ne durumda diye merak eden dindaşlarımız için son piyasa fiyatlarına ulaştık. Kurban pazarlığınızı buna göre yaparsınız artık.

Artan maliyetler nedeniyle elindeki besiyi besleyemeyen besiciler, ellerindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanları Kurban Bayramı'nda bitirmek için fiyatları tabana çekti.

Saman fiyatlarının yüzde 300, yem fiyatlarının yüzde 30-40 oranında artması besiciyi zarar ettirdi. Yaklaşan Kurban Bayramı daha fazla zarar etmemek isteyen besici için fırsat oldu. Maliyetine kurbanlık satışı yapılacak olması, kurbanlık fiyatlarını düşürdü

Kurban Bayramı'na yaklaşık bir ay kala, kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı, fiyatlar da aşağı yukarı ortaya çıktı. Bu yıl samanın az olması nedeniyle fiyatı yüzde 300 artan saman ve yüzde 30-40 artan yem, besicilere büyük bir maliyet getirdi. Birçok besici, beslediği hayvanı en az zararla elinden çıkarmaya çalışırken, yaklaşan Kurban Bayramı bir fırsat oldu. Geçtiğimiz yıla göre kurbanlık fiyatlarında ciddi bir gerileme olsa da, bu durum uzun vadede bir et sıkıntısı yaşanacağının habercisi olarak yorumlanıyor.

BESİCİ ARTIK BESLEYEMEZ OLDU

Konya'da uzun yıllardır besicilik yapan İzzet Yılmaz, bu yıl kurbanlık fiyatlarının artan yem ve saman fiyatları nedeniyle geçtiğimiz yıla oranla ciddi manada düşük olduğunu söyledi. Besicilerin artık besi yapacak gücünün kalmadığını, artan maliyetlerin besicinin belini büktüğünü söyleyen İzzet Yılmaz, “Birçok besici, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde elindeki büyük ve küçükbaş hayvanı elinden çıkarmanın çabası içerisine girdi. Bu durum da kurbanlık fiyatlarının düşmesine neden oldu. Yemin yüzde 30-40 oranında, samanın yüzde 300 oranında arttığı bir dönemde besicilik yapmak akıl işi değil. Mecburen, elimizdeki besileri çıkarabilmek için fiyatları düşük tutuyoruz. Bu yıl böyle olacak ama, yılbaşından sonra ciddi bir et krizi yaşanacak. Kurbanlık fiyatları da bir sonraki sene bu yılın iki misline çıkacak” diye tahminde bulundu.

BÜYÜKBAŞ 3-6 BİN TL ARASINDA

Geçtiğimiz yılki fiyatlarla bu yıl öngörülen fiyatları karşılaştıran İzzet Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık büyükbaş hayvanın fiyatı 3 bin 500 ile 7 bin lira arasında değişiyordu. Bu yıl ise 500 ile bin TL arasında bir düşüş yaşandı. Fiyatlar 3 bin ile 6 bin arasına geriledi. Bir besinin aylık maliyeti ortalama olarak bin lirayı buluyor. Bu da besicinin belini büküyor. Besici çaresiz kalınca çıkar yol olarak fiyatları düşürmeyi buldu” dedi.

Geçtiğimiz yıl 250 adet büyükbaş hayvan besilediğini, bu yıl ise elinde 150 adet büyükbaş hayvan bulunduğunu dile getiren İzzet Yılmaz, vatandaşın şimdilerde genel olarak fiyat araştırması yaptığını, satışların ise az sayıda olduğunu söyledi. Besicinin geçen yıl da zarar ettiğini, bu yıl ise bu zararı karşılamayı umut ettiğini ifade eden Yılmaz, “Beklediğimiz gibi maalesef olmadı. Tarımda yaşanan gelişmeler besi sektörünü birebir etkiliyor. Bu yıl besinin canlı kilogramını 10.5 TL'den satmayı planlıyoruz. Zaten bunun daha aşağısına da kimse satamaz” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜKBAŞLAR 300 TL'DEN BAŞLIYOR

Kurbanlıkta büyükbaş fiyatlarındaki düşüş kendisini küçükbaşta da gösterdi. Geçtiğimiz yıla göre küçükbaş kurbanlıkların fiyatı şimdilerde 100-150 TL daha düşük seyrediyor. Besiciler, Kurban Bayramı yaklaştığında durumun ne yönde değişeceğini tahmin edemiyor ancak bu fiyatların altına düşemeyeceğini söylüyor.

Mersin'den 12 yıl önce Konya'ya gelen ve Konya'da küçükbaş hayvan besleyen Mehmet Yelleyis, “Geçtiğimiz yıl vatandaş, 'acaba yeterince kurbanlık var mı' diye bir kaygı taşıyordu. Bu yıl ise geçen yılın tam tersi bir durum yaşanıyor. Şu an benim tahminime göre Türkiye'nin ihtiyacından daha fazla bir kurbanlık sayısı var. Özellikle büyükbaş hayvan sayısının çok fazla olduğunu duyuyoruz. Şu an bizim besiciler olarak tek kaygımız, satacak kurbanlık bulamamak değil, en az zararla satabilmek” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl 700 TL'ye sattığı bir kurbanlığı bu yıl 500-550 TL'ye satmaya razı olduğunu söyleyen Mehmet Yelleyis, “Bu fiyatlara sattığımda bir kâr elde etmeyeceğim. Ancak tüm besiciler gibi ben de en az zararla yılı kurtarmanın çabası içerisindeyim. Malım elimde kalsa zarar etmeye devam edeceğim. Saman fiyatı 600 lirayı buldu. Uçuk rakamlar havada uçuşuyor. Ben bu şartlarda nasıl besi yapıyım?” diye konuştu. Mehmet Yelleyis ayrıca vatandaşın kurbanlığı son gün alıp daha ucuza kapatma arayışı içerisinde olmaması uyarısında bulunarak, “Bu yıl fiyatlar zaten yerlerde sürünüyor. Bundan daha aşağısını da kimse ummasın” diyerek sözlerini tamamladı.

Kızılay’dan Kurban Bağış Kampanyası

Türk Kızılay’ı Bozüyük Şube Başkanı Zekeriya Yavaş, Kızılay’ın 2012 yılı kurban bağış kampanyasının başladığını duyurdu.

- Türk Kızılay’ı Bozüyük Şube Başkanı Zekeriya Yavaş, Kızılay’ın 2012 yılı kurban bağış kampanyasının başladığını duyurdu.

Yavaş, halkın teveccühünü kazanmış kurban bağış kampanyasına bu yıl da devam edeceklerini belirterek, “2012 yılı için bir hisse kurban vekalet bedeli 675 Lira olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımızın bağışları mutlaka kurban kesilerek değerlendiriliyor. Önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Et Balık Kurumu iler anlaşma yapılmış olup, kurbanlar burada kesilecek ve elde edilen etlerden her sene olduğu gibi bu yıl da kavurma yapılacaktır. Daha sonra kavurma yapılan etler, 800 gramlık kutular halinde Et Balık Kurumu’nun soğuk hava depolarında saklanacaktır. Sene içerisinde ise şubelerden gelen ihtiyaçlara göre bu 800 gramlık kavurmalar şubelere ulaştırılacak ve şubeler tarafından ihtiyacı olan vatandaşlara dağıtılacaktır” dedi.

Kızılay’ın bu çalışmasının çok anlamlı olduğunu kaydeden Yavaş, “Çünkü kesilen kurbanın tamamı kavurma haline getirilip ihtiyacı olan ailelere ulaştırılıyor. Geçmiş yıllarda Türk halkı Kızılay’ın ‘kurban bağış’ kampanyasına çok büyük ilgi gösterdi. Umarım bu yılda aynı ilgiyi gösterecektir. Bağış işlemi yapacak vatandaşların bağışları, arife gününe kadar alınacaktır” diye konuştu. İHA

''Kurban bağış değil, ibadettir''
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, bu yıl Kurban Bayramı ile ilgili hazırladıkları afişle ilgili tenkitler aldıklarını belirtti.

Akar, “Tenkitler ne olursa olsun biz kurbanın ibadet olduğunu, bağış olmadığını söyleyeceğiz. Hiç kimse ibadet için alınan kurban parasını başka yerde kullanamaz. Kurban etini satarak paraya çevirip kullanamaz. Bu bilinmelidir.” dedi.

Bazı açılışlara ve programlara katılmak üzere Kayseri'ye gelen Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Boydak Ailesi tarafından yaptırılan yurt binasının açılışında Kurban Bayramı kampanyası ile ilgili bilgiler verdi.

Yaklaşık olarak 5 yıldır bir kurban kampanyası düzenlediklerini aktaran Akar, “Kurban kampanyasını düzenlemekteki amacımız, milletimizin kurbanlarının İslami usullere uygun kesilmesi ve kurbandan hâsıl edilmek istenen amaç ne ise onun yapılması adına vatandaşımıza yardım etmektir. O yardımla birlikte burada hâsıl olan etleri Türkiye genelinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak, fakir ve fukaranın sofrasına etin girmesini sağlamaktır. Bundan maksat Türk Kızılayı'nın hiçbir amacı yoktur.” dedi.

Akar, bu yılki kurban kampanyası için bastırdıkların afişlerin bazılarınca tenkit edilmesine rağmen bu ifadeleri gurur ve iftiharla yazdıklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz bu afişlerimiz iki şey yazdık. 'Kurban bir ibadettir', 'Kurban bir bağış değildir.' Bunun tenkit edilmesini istiyoruz. Kurban bir ibadettir. Kurban Allah rızası için Allah’ın emri olduğu için yapmak zorunda olduğumuz ibadettir. Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de belirtmiş olduğu 'Namaz kıl ve kurban kes' diye bir ayeti kerimesi söz konusudur. Bu yılki afişlerimizde bu var. Kurban bir ibadettir. Kurbanı alıp da parasını başka yerde kullanamazsınız. Kurban kesip de etini başkasına satamazsınız. Kurbanı alıp kesmeyerek bir başkasına iyilik yapamazsınız. İyilik yapacaksanız kullanılabilecek binalar, hizmetler yaparsınız.”

Kurbanların görevlendirilen din görevlileri aracılıyla vekâlet verenlerin isminin okunmasıyla kesildiğini vurgulayan Akar, buradan sağlanan etlerin ve bir bölümünün konserve olarak bir yıl boyunca fakire dağıtıldığını ifade etti. Akar, kurbanın ibadet olduğunun da anlatılması adına herkesin bu söylemi dile getirmesi ve yayması gerektiğini sözlerine ekledi.(CİHAN)

Derleme: Harbiforum
Resim: A.Can Öztürk
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
4
Görüntülenme
1B
aek55
A
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst