Windows'a Pardus Nasıl Kurulur ?

Ömer
Yönetici
Bu makelemizde Windows'un içine Pardus Nasıl Kurulur ? onu anlatacağız.

Bunu söylemek yarar var ilk başta bu anlatım tamamıyla bana aittir alıntı salıntı değildir.Harbiforum adına kralex tarafından hazırlanmıştır.

1. Öncelikle windows sistemimize vmware tools veya Virtual Box programlarından birini kuruyoruz. Bu yazıyı ilk yazdığımız vmware önplandaydı, şimdi Virtual Box ile bu işi daha kolay yapabiliyoruz.Yazı wmware ye göre anlatılmıştır. Hemen hemen Virtual Box'da bu mantıktır. Vmware tools un sitesinde ücretsiz olarak aktivasyon numarasını da edinebilirsiniz.
eğer elinizde pardus cd si yoksa bu linkden Pardus'un son sürümünü bilgisayara indirebilirsiniz(Biz konuyu açtığımızda Pardus 2008 vardı, şimdi 2013 var, yarın daha yenisi gelir). İndirdiğiniz dosya iso dosyasıdır bu dosyayı ister nero ile cd ye yazarsınız isterseniz Daemon Tools ve türevi sanal cd-rom sürücüsü oluşturabileceğiniz bir program sayesinde okutup kullanabilirsiniz, ki biz bu yönteme göre anlatacağız.

2. Vmwareyi bilgisyarımıza kuruyoruz ve kurulum bittikden sonra açıyoruz.

3. Localhost diyip Ok diyoruz
win-pardus-1.png


4. "New Virtual Machine"yi seçiyoruz.

5.İleri diyoruz.
win-pardus-2.png


6.Custom diyip ileri diyoruz
win-pardus-3.png


7.Linux > Other Linux u seçip ileri diyoruz

8.Makina adını ayarlıyoruz ben pardus yazdım siz istediğinizi yazın
win-pardus-4.png



9.Make this virtual machine private yi seçip ileri diyoruz.
win-pardus-5.png


10.User that powers on the virtual machine yi seçip İleri diyoruz.
win-pardus-6.png


11.Bu bölüm işlemcisi çift çekirdek olanları ilgilendiriyor, oluşturacağımız sanal makinaya kaç çekirdek işlemci vereceğimizi ayarlıyoruz, isteğe göre ayarlama yapabilirsiniz, ben tek çekirdek olarak kurmayı tercih ve tavsiye ediyorum.
win-pardus-8.png


12.Oluşturacağımız sanal makinaya ayıracağımız RAM miktarını giriyoruz.pardus minimum 256 MB RAM istiyor, ama stable RAM 512 dir.Eğer RAM iniz yüksekse 512 MB RAM vermenizi tavsiye ederim.
win-pardus-9.png


13.Use network address translation (NAT) diyoruz ve ileri diyoruz.
win-pardus-10.png


14.BusLogic diyoruz ve ileri diyoruz.böylelikle sanal makinamızın bir CD-ROM u olmuş oldu
win-pardus-11.png


15.Create a new virtual disk diyoruz ve ileri diyoruz,sanal makinamıza bir harddisk ekliyoruz
win-pardus-12.png


16.Oluşturduğumuz hardiskin tipini seçiyoruz IDE yi seçin ve İleri deyin.
win-pardus-13.png


17.Şimdi sanal makinaya vereceğimiz harddisk boyutunu ayarlıyoruz.Pardus min. 4 GB HDD ister ama 10 GB ideal değerdir.isteğe göre artırılabilir.
Allocate all disk space now ve Split disk into 2 GB files seçeneklerini seçip Son diyoruz.

18.Biraz beklememiz gerekecek çünki makinamıza ayırdığımız HDD alanı sisteme işleniyor.

19.Evet şimdilik vmware programını simge durumuna küçültüyoruz ve indirdiğimiz Pardus_2008-Kurulan.iso cd kalıbını Daemon Tools la açıyoruz.(Eğer bu cd kalıbı dosyasını nero ile cd ye yazdıysanız bu bölümü atlayıp sadece CD yi CD-ROM sürücüsüne takabilirsiniz).Daemon Tools u ilk adımlarda kurmuştuk, şimdi Daemon Tools u açıyoruz.Saatin yanına logosu beliriveriyor.O logoyu sağ tıklayıp "Virtual CD/DVD-ROM > Device 0 > Mount Image" diyoruz açılan pencereden Pardus_2008-Kurulan.iso yu seçip Aç diyoruz ve Pardus CD si kullanılmaya hazır.
win-pardus-14.png

win-pardus-15.png


20.Daha sonra vmware programına bıraktığımız yerden geri dönüyoruz.ve resimde göründüğü gibi "Start this virtual Machine" diyoruz ve sanal makinamızı başlatıyoruz.
win-pardus-16.png


21.Ve sanal makinamız tıpkı normal pc gibi başlıyor.
win-pardus-17.png


22.Makinamız başladı ve otomatik olarak Daemon Tools a sanal olarak taktığımız CD yi bootlamaya başladı.Daha sonra Pardus ekranı görüntüye geldi.
Pardus 2008 i seçip Enter lıyoruz.zaten 10 sn sonra kendisi o seçeneği seçecektir.
win-pardus-18.png


23.Şimdi Sistemi Kuruyoruz.Kabul ediyorum diyip ileri diyoruz.

24.CD doğruluğunu kontrol et bölümünü atlıyoruz.boşuna zaman kaybı olur çünki
win-pardus-19.png


25.Klavye tipimizi seçip ileri diyoruz.

26.Saat ayarlarını yapıp ileri diyoruz.
win-pardus-20.png


27.Şimdi sisteme giriş yapacağımız kullanıcı adı ve şifremizi oluşturuyoruz.şifre girmek mecburi maaelsef, ve "Bu kullanıcıya yönetici hakları ver" diyoruz ve "Kullanıcı Ekle" diyoruz.daha sonra aşağıda ismimizi görüyoruz ve Otomatik Giriş Kullancı kısmına gelip nickinizi seçiyoruz.bu seçmezseniz her defasında şifre girmek zorunda kalırsınız.

win-pardus-21.png


28.Burası çok öneli,çünki burada "root" un yani bilgisayarın herşeyini idare eden kullanıcı için şifre belirleyeceksiniz.burada atadığınız şifre biraz önceki sisteme giriş için kullanacağınız şifreyle aynı olabilir.bu şifreyi unutmayın ilerde çok lazım olacak,her sistem ayarı değişikliğinde ve konsol ekranına root olarak bağlanmak için bu şifre şart
win-pardus-22.png


29.Burda eğer pardusa ayırdığımız hdd yi bölmek istersek Hayır,diskimi kendim bölümleyeceğim dersiniz.Ama biz burada Otomatik olarak bölümlendir ve biçimlendir diyip ileri yapıyoruz.

30.Açılış diskinin başına kur u seçip ileri diyoruz,şimdiki aşamada kuruluma başla diyoruz ve format başlıyor,ardından da pardus kurulumu kendi otomatik olarak yapıyor.şimdi mutfakdan bir dilim kek ve çay alıp arkanıza yaslanın.yaklaşık 15-20 dakika içinde sistem kurulacak.
win-pardus-23.png

win-pardus-24.png

win-pardus-25.png

win-pardus-26.png

win-pardus-27.png


32.Kurulum bitti.İleri diyoruz.ardından "Sistemi yeniden başlat" diyoruz ve sanal pc baştan başlıyor.
win-pardus-28.png


33.Ve pardusumunuz hazır sayılır,şimdi gerekli son düzenlemeleri yapıp "Kaptan" programıyla pardusumuzun son ince ayarlarını yapıyoruz.
win-pardus-29.png

Ağ kısmına kadar rutin bi şekilde gelin kendinize göre ayarlamalar yapın.
win-pardus-30.png


34.Ağ kısmında bize aygıt seçin diye bi ekran gelecek,burdan Ethernet Ağları kısmında resimde görüldüğü gibi 79c970 [PCnet32 diye devam eden aygıtı seçip oluştur.ağ bağlantısını ayarla pencerisinde "Otomatik ayar (DHCP) diyip uygula diyoruz ve bize daha önce oluşturduğumuz root şifremizi soracaktır (28.Adımdaki).şifreyi girip "bitir" diyoruz ve kaptan kapanıyor.

win-pardus-31.png


win-pardus-32.png

win-pardus-33.png


35.Şimdi ağımızı yapılandırıyoruz.Bunun için saatin yanındaki bilgisayar ağı iconunu sağ tıklayıp "Bağlantıları Düzenle.." diyoruz.

win-pardus-34.png

şimdi açılan Ağ Yöneticisi kısmında "yeni bağlantı" nın sağındaki tornavidaya tıklayıp bağlantıyı ayarlayacağız.

Ağ bağlantısını ayarla penceresi geldi karşımıza ; şimdi Ağ ayarları kısmından Otomatik ayarla (DHCP) yi seçiyoruz

ve ayarları yapıp uygula dedikden sonra yine root şifremizi isteyecek(belkide pardusun en kötü yönü bu her ayar için root şifresi istiyor)

Şimdi ise oluşturduğumuz "yeni bağlantı" yı etkinleştirmek için resimde görüldüğü gibi "yeni bağlantı" nı en solundaki kutucuğu işaretliyoruz.yine root şifresini soracak ve pardusumuz internete girmeye hazır.
win-pardus-35.png


36.Eğer sorunsuz ve tam güncel ve güvenli bir pardus istiyorsanız (bu sadece sizin insiyatifinize kalmış bir durum) Alt+F2 yapıyoruz.Komut çalıştır ekranı geliyor, ve bu ekrana konsole yazıyoruz. Pardus konsol programı başlıyor bu şekilde.
win-pardus-36.png


Pardus konsol ekranı başlayınca konsol a

su - yazıyoruz ve bizden root şifremizi istiyor(böylelikle konsolda root olduk)

ve ardından pisi upgrade yazarak pardusu en güncel hale getiriyor.(eğer kotalı internet kullanıyorsanız sizin keyfinize kalmış bu durum) 100-150 MB civarı internetten son güncellemeleri edinip güncellemeleri sistem otomatik olarak yapar.tüm bu işlemler bittikden sonra konsola reboot yazıp makinayı yeniden başlatmayı unutmayın.

Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir.

Konuyu açtığımızda Pardus 2008 vardı şimdi Pardus'un son sürümünü Virtualbox ile Windows'un içine sanal makina olarak kurabilirsiniz.

Yazı tamamen bana aittir kaynak gösterilmeden başka sitelerde yayınlanamaz.

Ömer Görür - kralex
 
Son düzenleme:
pierdkk Yeni Üye
Kralex herseyiyle mukemmel bir yazi,dediklerinin hepsini uyguladim ama baglanti konusunda sorun yasiyorum.Dedigin gibi 192.168.44.2 yazinca internete baglanmiyor firefox ne degeri yaptiysam oraya olmuyor bende otomatik baglanda biraktim ve 192.168.120.128 degerini aliyor hep(pardus labtopda kurulu,dolayisi ile wireless baglanti)!

"ben burda kurduğumuz pardusa elle 192.168.44.135 olarak bir numara vermiştim.sizde kendi pardusunuz ip adresini yazın porta dokunmayın kaydedip dvdream ı açın." ben bu bolume 192.168.120.128 degerini yazdim calismadi ?Ne yapmam gerek?
 
Son düzenleme:
Ömer
Yönetici
Kralex herseyiyle mukemmel bir yazi,dediklerinin hepsini uyguladim ama baglanti konusunda sorun yasiyorum.Dedigin gibi 192.168.44.2 yazinca internete baglanmiyor firefox ne degeri yaptiysam oraya olmuyor bende otomatik baglanda biraktim ve 192.168.120.128 degerini aliyor hep(pardus labtopda kurulu,dolayisi ile wireless baglanti)!

"ben burda kurduğumuz pardusa elle 192.168.44.135 olarak bir numara vermiştim.sizde kendi pardusunuz ip adresini yazın porta dokunmayın kaydedip dvdream ı açın." ben bu bolume 192.168.120.128 degerini yazdim calismadi ?Ne yapmam gerek?

öncelikle ben bunu vmware 1.0.6 ya göre hazırladığım için sorun ordan kaynaklanıyor.

sizde etherneti bridge olarak verin,yani vmware tools da host menüsüne gelin,virtual network settings diyin,host virtual networking mapping e gelip,vmnet 2 alanına kablosuz internet aygıtını gösterin.

daha sonra pardus açıkken vmware nin en alt sağ tarafında cd-rom hdd ethernet simgelerini göreceksiniz, ethernet simgesine sağ tıklayıp disconnect yapın,sonrada edit diyin connectin yanına bi tick koyun, networking connection a custom diyin ve demin ayarladığımız vmnet2 yi seçin, pardus bağlantısına otomatik bağlantı yapın,
böylelikle modemden pardusa bir ip almış oluyoruz.

benim anlattığım aynı pc içinde dvbdream kullananlar içindi,bu yüzden pardusa NAT olarak bir ethernet atadım,NAT olduğunda, pardus internete bağlı ama dışarıdan pardusa giriş olmaz sadece vmwareyi kurduğumuz pc girebilir.şimdi direket modemden dhcp ip aldığımızdan çakışma olmayacaktır. ve diğer pcden rahatlıkla bağlanacaksınız.
 
pierdkk Yeni Üye
Dediklerini yaptim kralex,otomatik baglan dedim parduse ve o ipyi diger bilgisayarimdaki dvbdreamin icindeki emubox_plugin.cfgnin icine yazdim ama kanallar acilmadi yine.Su hatayi aliyorum parduste

Sorun ne acaba?
 
Ömer
Yönetici
Dediklerini yaptim kralex,otomatik baglan dedim parduse ve o ipyi diger bilgisayarimdaki dvbdreamin icindeki emubox_plugin.cfgnin icine yazdim ama kanallar acilmadi yine.Su hatayi aliyorum parduste

Sorun ne acaba?

DVBDream Eklentiler(Plugins) Kısmında emubox görünüyor mu? eğer görünmüyorsa,
.NET Framework 3.5 i kurman gerekir.

ekleme yapayım birde, ben pm ne göre cevap vermiştim, bu resimdeki hata kanalı açman için gereken kartın olmadığı anlamına geliyor, birde güncel prio dosyasını edinmeni tavsiye ederim veya başka kanalları dene çünki bağlantı sağlanmış, pardusla dvbdream arasında.
 
Ömer
Yönetici
açtığın kanalı açmaya yetkin olmadığını gösteriyor bu mesaj,softcam,autoroll,constant.cw gibi emu dosyalarının güncel versiyonlarını bulup /var/keys klasörüne atarsan ve bol bol yeni peersler edinirsen kanalları çözebilirsin.


arkadaşlar bir ekleme daha yapayım, bildiğiniz gibi gerçek pcden sanal sürücüye kopyala yapıştır yapamıyoruz. bunun için çok basit ve pratik bir yöntem var,

öncelikle Pardus'da Paket Yöneticisi açıyoruz ve karşımıza kütüphanedeki paketler çıkıyor,ara kısmına openssh yazıyoruz paketi seçiyoruz ve paketi kur diyoruz.

ardından pardus her açılmasında otomatik olarak openssh servisinin çalışması için konsol'a
nano /etc/conf.d/local.start
yazıyoruz ve local.start dosyasını nano editörüyle açmış oluyoruz,

en alta

service openssh start

yazıyoruz ve CTRL+X diyoruz, kayedilsin mi diyecek eveti temsil eden E tuşuna basıp kaydedip çıkıyoruz.

Böylelikle Windows'a Winscp kurup pardusa bağlanabileceğiz,SFTP özelliğiyle pardusla windows arasında bir FTP alışverişi yapabileceğiz, Ayrıca isteyen putty programıyla windowsdan shell komutlarıyla pardusu yönetebiliriz.
 
Son düzenleme:
pierdkk Yeni Üye
forumda verilen rapidshare linklerinde ne vasa onlari attim(softcam dosyasi olup olmadigini bile bilmiyorum bakmadim)Bu dosyalarin olmasimi gerek CCcamin calismasi icin?

Yalniz baglandigimda serverlar gozukuyor ama ne provider ne client falan filan altinda bir deger yok,hepsi sifir!Sadece server altinda 4 deger var (yazdigim cline degerleri)!Sanirsam aldigim test account kapatildi,yenisini alinca tekrar dener buraya yazarim,ileride boyle bir sorunla karsilasacak olanlara da yardimci olur
 
Ömer
Yönetici
forumda verilen rapidshare linklerinde ne vasa onlari attim(softcam dosyasi olup olmadigini bile bilmiyorum bakmadim)Bu dosyalarin olmasimi gerek CCcamin calismasi icin?

Yalniz baglandigimda serverlar gozukuyor ama ne provider ne client falan filan altinda bir deger yok,hepsi sifir!Sadece server altinda 4 deger var (yazdigim cline degerleri)!Sanirsam aldigim test account kapatildi,yenisini alinca tekrar dener buraya yazarim,ileride boyle bir sorunla karsilasacak olanlara da yardimci olur
msn adresinizi pm olarak bana atarsanız size bir test account temin edebilirim.
 
sistem.prof. Yeni Üye
Slm,

Windowsa pardüsü bir kere kurudm aynen burada tarif edildiği gibi.Hatta CCcamıda çalıştırmıştım.Gayet güzeldi.Ama bi şekilde bilgisayarıma format atmak zorunda kaldım.Daha sonra aynı Windows u kurudm ve yeniden pardüsü kurdum.Ağ bağlantılarınıda yaptım ve internete bağlanabiliyorum.Herşey buraya kadar iyi gitti.Fakat en sonunda root olamıyorum.Şifrede sorun yok.Ama izin verilmiyor.Bir türlü anlayamadım.Root olamayıncada bir işe yaramıyor.
Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Kolay gelsin.
 
Ömer
Yönetici
Slm,

Windowsa pardüsü bir kere kurudm aynen burada tarif edildiği gibi.Hatta CCcamıda çalıştırmıştım.Gayet güzeldi.Ama bi şekilde bilgisayarıma format atmak zorunda kaldım.Daha sonra aynı Windows u kurudm ve yeniden pardüsü kurdum.Ağ bağlantılarınıda yaptım ve internete bağlanabiliyorum.Herşey buraya kadar iyi gitti.Fakat en sonunda root olamıyorum.Şifrede sorun yok.Ama izin verilmiyor.Bir türlü anlayamadım.Root olamayıncada bir işe yaramıyor.
Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Kolay gelsin.
su - komutuyla root olmanız lazım, tabi pardusu kurarken root şifresi belirlediysen birde rakamlı şifren varsa pardus ilk açılıdığında num lock kapalı olur.
 
sistem.prof. Yeni Üye
su - komutuyla root olmanız lazım, tabi pardusu kurarken root şifresi belirlediysen birde rakamlı şifren varsa pardus ilk açılıdığında num lock kapalı olur.
üstad sağol cevabın için.

Sanırım kullanıcı tanımlamalarında bir eksiklik oluyor.Kullanıcı hesaplarından hallettim işi.Şuanda sistem aktif.Fakat hala ben üzerinde çalışıyorum bu porttan paylaşım yapan cihazlarda nasıl çalıştırabiliriz bu Cccam ı diye.
Şu ana kadar en verimli olabilen(ilerleme kaydetmek açısından) TrumanŞhare oldu.Onun içine plugun dosyası olarak emubox dosyasını atıyorum ev irtibat sağlanıyor ama henüz bir k e y aktarımı sağlayamadım.

Kolay gelsin.
 
azimli Yeni Üye
selam ömer pardus 8.1 de nete bağlanamdık gerçi anlatmışsın yukarda ama gene olmadı host da kablosuz bağlantı görünmüyor bende seçemedim. çözümü varsa açıklarsan seviniriz teşekkürler.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
18
Görüntülenme
20B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst