Oje su geçirir mi? Ojeli abdest alınır mı?

Ömer
Yönetici
Oje su geçirir mi? Ojeli birinin abdesti kabul olur mu? Buna benzer sorular Diyanet’e sürekli sorulan sorular arasında. Hatta televizyonda Nihat Hatipoğlu gibi fıkhî sorulara cevap veren hocalar da bu sorularla karşı karşıya kalıyor.

Namazına niyazına dikkat eden hanımlar bu sorunun cevabını merak ediyorlar. Suyu tırnağa geçiriyorsa elbette abdest makbul oluyor ama peki ya ojeleriniz suyu geçirmeyen maddeleri içerisinde barındırıyorsa? Gelin bu sorunun cevabını arayalım.

Bu sorunun cevabını arayan Kudret Livaoğlu isimli yüksek kimya mühendisi araştırdı, deneyler yaptı ve piyasadaki ojelerin hemen hemen hepsi suyu geçirmediklerini tespit etti. Ojeyi su geçiren filtre kâğıtlarının üzerine sürüp, kuruttuktan sonra ojeli bölgenin üzerinde suyu uzun bir süre bekletmelerine rağmen, filtre kâğıdının alt kısmında su geçişinin hiçbir şekilde sağlanmadığını test edip onayladılar.

Zaten İslam fıkıhçıların gözünde de şaibeli olan oje hakkındaki hükümler böylece kesinlik kazanmış oldu. Abdestin geçerli olabilmesi için yıkanan uzuvların su geçirmesi gerekiyor. Şayet su geçmiyorsa o uzuv yıkanmamış sayılıyor ve abdest bu durumda geçerli olmuyor. Yani tırnaklar su ile ıslanmıyorsa ve su geçmiyorsa, oje buna mâni oluyorsa normal abdest hatta gusül abdesti de alınmamış oluyor.

Livaoğlu Hindistanlıların ürettiği ve su geçirdiği iddia edilen ürünlerinde suyu geçirdiğini dile getirdi. Kısaca abdestinde namazında olan hanımlar oje kullanırken iki defa düşünmeliler. Sonuçta bu ojeleri çıkarmak için bile kimyasal maddeler kullanılıyorken suyu nasıl geçirsin.
 
Üst