Cemaate namaz kıldıran imam nasıl niyet eder?

Fatihan Üye
İlk defa bir topluluğa namaz kıldıran kişinin bu bilgilere hâkim olması gerekir. Cemaate namaz kıldıracak imam niyetini kıldıracağı namazın vaktine göre şu şekilde yapmalı: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü Akşam namazını kılmaya, cemaate imam olmaya.”

İmam olmak için ayrıyeten cemaate imam olmaya kısmını demesinin şartı yoktur. O kısmı söylemeden de imamlık edebilir. Lakin cemaat içinde kadınlar varsa imamlık niyeti de şarttır.

Niyet zaten o işe irade gösterildiğinde fiili niyet haline gelmektedir. Kalbin ve iradenin o şeyi bilmesi ve fiili olarak yönelmesi dil ile tasdik edilmese de geçerli olmasına yeterlidir.

İnsan yapacağı ibadeti şuurlu bir şekilde önceden irade göstererek hangi namazı kılacağını bilmeli, ihlaslı bir şekilde sadece Allah’ın rızası için o ibadeti yaptığının farkında olmalıdır. Buna kalbi niyet diyoruz.

Elbette en güzel şekilde olan niyet; kalbi niyeti dil ile de söyleyip namazlarımızı böyle kılmamızdır. Namazımızın niyeti kalbi olarak yapıp, dil ile söylemezsek de yine de caizdir.

Ayrıca dil ile ettiğimiz niyetlere ilave olarak “şu namazın sünnetini, farzını, kazasını” şeklinde namazların isimlerini söylememiz ise daha evladır.

Kalbi niyet olmaksızın, sadece üstün körü dil ile yapılan namazlar sahih değildir!

Kadınların da olduğu bir ortamda imamlık yapacak kişi kalbi niyetini yaptıktan sonra şu şekilde bir niyet etmelidir:

"Ene imamun limen tebianî = Ben bana uyanlara imamım."

Hülasa, imamlık için imamet niyeti şart değildir. Ancak daha evla olması için imam olacak kişi kalbi niyetini yukarıdaki ilk paragraftaki gibi yapıp bunu dil ile de söyleyerek namaz kıldırabilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
100B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Üst