Bebeklerde Demir Eksikliğinin Zararları Nelerdir

deep Harbi Aktif Üye
Bebeklerde demir eksikliği nelere sebep olur?

Çocuklarda 0-6 yaş arasında görülen demir eksikliği, özellikle çocukların ileriki yaşlarda okuldaki performanslarını çok olumsuz bir şekilde etkiliyor. Anne ve babalara çocuklarının beslemeleri konusunda titiz ve dikkatli olmaları tavsiye ediliyor. Özellikle demir içeren besinlerin çocuklara yedirilmesi öneriliyor

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nuray Keçecioğlu, bebeklik ve çocukluk döneminde demir eksikliğine bağlı kansızlık sorununun bazı hastalıkların habercisi olduğunu söylüyor. Bu nedenle ailelerin bebeklerde ve çocuklarda sık görülen kansızlığın belirtilerini iyi bilmesi ve zamanında uzmana başvurması gerektiğini kaydeden Keçecioğlu, “Demir eksikliği, çocukların hem beyin gelişimini hem de bedensel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklarda demir eksikliği tedavisinde geç kalınması hasarın da kalıcı olmasına yol açabilir.” diye uyarıyor. Keçecioğlu, özellikle büyümenin çok hızlı olduğu 0-3 yaş bebeklik ve çocukluk döneminde bebek beslenmesinin, çocuğun fiziksel ve beyin gelişimi açısından hayati öneme sahip olduğunu söylüyor. Kansızlığın her yaşta görülebilen bir sorun olduğunu ancak özellikle bebeklik ve çocukluk çağında daha sık rastlandığına işaret eden Keçecioğlu, bunun temel sebebinin ise bebeğin anne sütü almaması ve demirden eksik gıdalarla beslenmesi olduğunu vurguluyor. Keçecioğlu, demir eksikliğine bağlı kansızlığın basit bir sorun olmadığını, sadece fiziksel rahatsızlıklara neden olmakla kalmayıp bebeklerde zekâ düzeyini de etkilediğini kaydediyor.
Kansızlığın önlenmesi için bebeklerin altı ay anne sütüyle beslenmesi, diyete önem verilmesi, demirden zengin ek gıdaların zamanında ve uygun şekilde başlaması gerektiğine dikkat çeken Keçecioğlu, “Erken ve düşük tartılı doğan bebeklerde demir eksikliğinin gelişmemesi için etten ve sebzelerden gelen demirin dengeli alınması gerekiyor. Demir eksikliği anemisinin engellenmesi için diyete önem verilmeli, demirden zengin ek gıdalara zamanında ve uygun şekilde başlanmalı.” diyor.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
9B
Üst