Isınmada kullanılan yakıtlar nasıl oluşur

Sehbal Üye
Isınmak için kullandığımız yakıtlar nasıl oluşurlar?

Enerji, ısınma, yiyecek gibi hayati önem taşıyan ihtiyaçlarımızı yatıklardan elde ederiz. Özellikle ısınmak için kullandığımız yakıtlar katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç grupta incelenir.

Isınmada kullandığımız maddeler; odun, kömür, doğalgaz, petrol'dür. Köy gibi yerleşim birimlerinde ise, hayvanların bıraktığı dışkılar gübre olarak yakılır.

1-Katı yakıtlar
a)Odun
b)Madem kömürleri (linyit, kok kömürü gibi)

2- Sıvı Yakıtlar
a)fuel oil
b)gazyağı

3- Gaz yakıtlar
a)doğalgaz
b)havagazı
c)kayagazı

Yakıtların oluşumu

Bu yakıtların bir çoğu doğal olarak elde edilir ardından rafineri ve fabrikada işlenmesi ile birlikte zenginleştirilerek insanların hizmetine sunulur.

1. Kömürün oluşumu
Kömür bataklıklarda uygun nem ve sıcaklıığn oluşması, ortamın asit miktarının artması, gerekli organik maddelerin ortamda bulunmasıyla bozulmuş, çürüyen bitkilerin su altına inmesi ve bataklığın zamanla üstünün örtülmesi gibi olıaylar sonucu oluşur.
komurun-olusumu.png


2. Odunun Oluşumu
Odun ağaçların gövdelerini ve dallarını meydana getiren sert bir maddedir.Kesilen ağaçlar toplanır ve yakıt yapımında kullanılır. Evlerde sobalarda ısınma amacıyla yakılır.
odun.jpg


3. Fuel Oil ve gazyağının oluşumu
Ham petrolün kuyulardan çıkarılması ve rafinerilerde tasfiye edilmesi sırasında ham petrolden ayrıştırılarak elde edilen yakıt türüdür. burada yer altında bulunan yakıt görülmektedir.
Bu yakıtlar aşağıdaki rafineri merkezlerinde işlenerek gaz yağı ve fuel oil gibi ısınma amacıyla hizmete sunulur.
petrolun-olusumu.jpg


4. Doğal gazın oluşumu
dogalgazin-olusumu.jpg

Organik maddelerin yeryüzünün alt katmanlarında milyonlarca yıl süren doğal dönüşümü sonucunda oluşur.

5. Kayagazının oluşumu
kaya-gazi.jpg

Kaya gazıya dakayaç gazı, şeyl gazı, Devonik şeyl doğal gaz, organik madde yönünden zenginkililekuvarsvekalsitminerallerinden oluşantortul kayacın(İng.shale) küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondaj ile hidrolik kırma yöntemleriyle yer yüzüne taşınabilen, konvansiyonel olmayan enerji kaynakları arasında yer alandoğal gazaalternatifgaz. Her shale kayacında kaya gazı bulunmayabilir, zira bunların belirli oranda organik madde içermesi ve yeterli olgunluğa ulaşması gerekir.Petrolve doğal gaz, ana kayayı terk ederek farklı kayaçlar içine yerleşirken, kaya gazı bu ana kayayı terketmeyip kalan gazdır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Üst