İşçiler Nasıl Beslenmelidir

İnsan her daim, hangi koşulda olursa olsun sağlığına dikkat etmelidir. Özellikle gücüyle, el becerisiyle, alın teriyle para kazanan bir işçi sağlığına daha çok dikkat etmelidir. Meslek gruplarına göre nasıl beslenmeliyiz? İşçi beslenmesi nasıl olmalıdır?  Bu husustaki merak edilen bilgileri ve merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

işçiler nasıl beslenmelidir

İş Kazalarını Önlemede Beslenmenin Önemi Nedir

İşçiler beden gücüyle çalıştıkları için vücutları daha çok enerji harcar. Bunun için işçilerin günlük almaları gereken kalori, protein, karbonhidrat ve vitamin miktarları da buna bağlı olarak artış gösterir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, alınması gereken enerjiyi noksan ya da dengesiz bir şekilde alınmaması gerektiğidir. Noksan ya da dengeli olarak alınmayan enerji dikkat dağınıklığına, bünyenin zayıf düşmesine dolayısıyla iş verimliliğinin düşmesine hatta iş kazalarına sebep olabilmektedir. İş verimliğinin düşmesi ve daha kötüsü işçinin sağlığından olması ülke ekonomisini de sekteye uğratıp, bütçeye daha çok yük yüklemektedir. Bu nedenle hem işçi sağlığı hem de ülke ekonomisi için işçilerin alması yeterli ve dengeli beslenmelidir.

Elbette iş verimliğinin düşmesi işçinin hayatı kadar önemli bir husus değildir. İş kazaları neticesinde işçi hayatını kaybedebilmekte, sakat kalabilmekte ve bu hem işçinin ileriki hayatını olumsuz etkilemekte hem de işverenin sicili açısından ters etki bırakabilmektedir.

Dengeli beslenen işçilerde dikkat dağınıklığı, huzursuzluk, yorgunluk veya verimlilikte düşüş daha az görülmekte ve buna bağlı olarak iş kazalarında azalma gözlemlenmektedir. Bu itibarla işçilerde beslenme yabana atılacak bir husus değildir.

Vardiyalı çalışan işçiler nasıl beslenmelidir?

Hemşireler, doktorlar, güvenlik personelleri ve bir takım işçiler vardiyalı çalıştıkları için kişinin fizyolojik düzeni olumsuz etkilenir. Kişilerin bu duruma adapte olmaları için sanki gündüzmüş gibi öğünlerin atlamadan alınması tavsiye edilir. Ancak yapılan çalışmalarda ana öğünler yerine (sabah, öğle, akşam) ara öğünlerde beslenmenin daha fazla arttığı ve bu ara öğünlerde şekerli, yağlı gıdalar ve abur cuburların tüketildiği ve posa alımının oldukça azaldığı görülmüştür. Bu durum kişinin kilo almasına, sağlığından olmasına hem de iş veriminin düşmesine kapı aralamaktadır.

Beslenme şeklini etkileyen faktörler nelerdir?

İşçilerin meşgul oldukları işlerin sınıfına bağlı olarak günlük aldıkları ve almaları gereken kalori miktarı değişiklik göstermektedir. Örneğin bir maden işçisi, hafif işlerde çalışan bir işçiyle aynı kalori seviyesinde beslenmesi uygun olmayacaktır. İşyerinde verilen yemeğin günlük enerji gereksiniminin en az yarısını karşılamalıdır. Sadece gereken enerjinin alınmasının yanında alınan besinlerin içeriği de oldukça önem taşımaktadır. Alınan besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ dengesini de ayarlamak gerekir.

Hülasa, iş kazalarının önlenmesi ve iş performansının artırılması için işçilerimiz sağlıklı ve dengeli beslenmeli ve işverenlerde buna önem göstermelidir.