Baş Dönmesi Neden Olur?

baş dönmesinin nedenleri neler

Baş dönmesi birçok hastalığın habercisi olabilir. Yoğun iş temposunda koştururken yorgunluk ve baş dönmeleri yaşıyorsanız mutlaka bir uzman doktora muayene olmanızda yarar var. Baş dönmesi vücudun herhangi bir noktasındaki bir rahatsızlığın uyarıcısı olarak gözlemleniyor. Aynı derecede baş dönmesi yaşayan iki kişinin farklı rahatsızlıkların ön habercisi olduğu belirtiliyor.

Ülkemizde de doktorlara en çok şikâyet edilen rahatsızlıklar arasında yer alan baş dönmesinin hangi rahatsızlığın belirtisi olduğunu teşhis etmek için, mutlaka diğer belirtilerin de uzman bir doktor tarafından ele alınması gerekiyor. Gelin şimdi sizlere baş dönmesi hangi hastalıkların sinyalini veriyor ve baş dönmesi neden olur onları anlatalım.

Baş Dönmesinin Nedenleri Nelerdir?

Baş dönmesi tek başına bir hastalık değil, farklı bir hastalığın belirtisi olduğunu başta dile getirmiştik. Baş dönmelerinde dengesizlik, sersemlik, göz kararması, hafif ya da şiddetli baş dönmeleri şeklinde farklı farklı haller yaşanır. Bazı durumlarda işitme kaybının yaşandığı ya da kulak çınlaması belirtileri de görünür. Baş dönmesi bazı iç kulak rahatsızlıklarının da belirtisi olarak görülebilmektedir. Çünkü denge mekanizmamız iç kulaktadır. Bunun asıl nedeni diğer semptomlarla birlikte bulunabilir. Aşağıda baş dönmesi türlerini ve nelere sebep olabileceğini anlatmaya çalıştık.

Vertigo

En çok görülen ve tamamen gerçek bir baş dönmesi olarak nitelendirilen vertigo rahatsızlığı yaşayan biri etrafının tamamen döndüğünü hisseder. Baş dönmesi yaşıyorsanız ve beraberinde; bulantı, kısma, terleme ve denge kaybı gibi belirtileri de kendinizde görüyorsanız vertigo olma ihtimaliniz var demektir. Vertigo gözlemlenen bazı hastalarda bayılma ve hareketsizlik de görülebilmektedir. İç kulakta yer alan ve dengeyi sağlamamıza yardımcı olan “denge salyangozu” ile alakalı olan bu tür durumlarda mutlaka nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken ya da boynunuzu hareket ettirirken görülen kısa süreli baş dönmelerine pozisyonel vertigo denir. Pozisyonel vertigo kolayca teşhis ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Presenkop

Herhangi bir baş dönmesi olmayan presenkop, hastalarda bayılma hissine neden olur. Bayılma hissiyle beraber, terleme, yüz renginin solması ve çarpıntı belirtileri vardır. Presenkop anında hastanın tansiyonu düşmüş/yükselmiş olabilir veya kan şekeri düşmüş olabilir. Bunun sebebi ve tedavisi için mutlaka bir dâhiliye uzmanına görülmek gerekir.

Dizziness

Fizyolojik bir rahatsızlık olmayan dizziness psikojenik bir baş dönmesi çeşididir. Bu baş dönmesi türü vücutta her hangi bir yerdeki bir rahatsızlığın belirtisi olmamakla birlikte tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanan bireylerde baş dönmesi, korku ve panik görülür. Bu hastalığın tedavisi için bir psikiyatri uzmanına müracaat etmek gerekir.

Ataksi

Ataksi’de denge kaybı ve baş dönmesi görülür. Bunların yanında; terleme, bulantı ve kusma vardır. Hastalar yürümekte ve ayakta durmakta zorlanırlar. Bu durum çoğu zaman beyin, omurilik ve perifik sinirlerdeki bir rahatsızlığın habercisi olduğu için nörolojiyi ilgilendirdiği için mutlaka bir nöroloğa gidilmelidir.

Baş Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Hastalardaki baş dönmesi hissi birçok hastalığın habercisi olduğu için hastalar ilk olarak bir nöroloji ya da kulak burun boğaz polikliniklerine gidilmelidir. Nöroloji ve KBB uzmanları gereken tetkikleri yapıp tedaviye başlayacak ya da onları ilgilendiren bir durum değilse, hastalığı ilgilendiren servislere sizleri yönlendirecektir. İç kulak iltihabı neticesinde yaşanan şiddetli baş dönmesinin yanında bulantı ve kusma hallerinde ise direkt KBB servisine gidilmelidir. Uzman doktorlar baş neden döner bunun teşhisini bulacak ve tedavi safhasına geçeceklerdir.