Yaz Tatlıları Tarifleri

Tatlılar & Pastalar bölümünde yer alan bu konu deep tarafından paylaşıldı.

  1. deep

    deep Harbi Aktif Üye

    Yaz Tatlısı Tarifi
    Sıcak yaz günlerinde, ferahlatıcı lezzetler arasında ilk sırada yer alır dondurma... Özellikle tatlıların yanında ikram edildiğinde, damak keyfimizi daha da artırır.
    yaz tatlilari 2.jpg
    Dondurmalı Tel Kadayıf Tarifi
    Şerbet için 2 su bardağı su ve 2 su bardağı tozşekeri kaynatın. Ocaktan almaya yakın 1 çay kaşığı limon suyu ekleyin. Soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde 350 gram tel kadayıfı geniş bir tepsiye alın. Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ ekleyip elinizle tel tel ayırın. Kadayıfın yarısını tepsiden alıp kenara koyun. Tepsideki kadayıfın üzerine 1 su bardağı kıyılmış ceviz ve yarım çay bardağı kavrulmuş ve kıyılmış badem serpiştirin. Kenara ayırdığınız kadayıfı tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbet çekene dek dinlendirin.

    Dilimleyip, üzerine antepfıstığı serpiştirin. Dondurma ile servis yapın.

    Dondurmalı Fırın Sütlaç Tarifi
    5 su bardağı süt, 1 su bardağı tozşeker, 1 kahve fincanı pirinç, 2 çorba kaşığı mısır nişastası ve 1 adet yumurtanın sarısını iyice çırptıktan sonra ocağa oturtup, karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Karışımı servis kaplarına pay edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, fırının üst kısmını açıp, tatlının üzeri hafif yanana dek pişirin. Dondurma ile servis yapın.

    Dondurmalı Kayısı Tarifi
    Yirmi adet kayısıyı enlemesine ortadan ikiye hafifçe kesip, ortalarını açın. Kaynar su dolu tencerede 1-2 dakika yumuşatın. Ayrı bir yerde 20 adet kabuklan ayıklanmış badem, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay bardağı hindistancevizini harmanlayın. Bu karışımı kayısıların ortalarına yerleştirin. Servis tabağına yerleştirip dondurma ile servis yapın.

    Dondurmalı Supangle Tarifi
    1 su bardağı tozşeker, 4 çorba kaşığı kakao, 3 su bardağı süt ve 2 çorba kaşığı unu mikser yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Ocağa oturtup, orta ısılı ateşte kıvam alana dek karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp, 1 paket vanilya ve 2 çorba kaşığı margarin ekleyip karıştırın. Servis kaplarına pay edip, ılınmaya bırakın. Buzdolabının alt rafında 2 saat dinlendirip dondurma ile servis yapın.

    Dondurmalı Yaz Tatlısı Tarifi
    İki buçuk su bardağı su ve 1 su bardağı tozşekeri iyice kaynatın. Ocaktan almaya yakın 1 çorba kaşığı limon suyu ekleyin. Soğumaya bırakın. Dolgu için, yarımşar çay bardağı hindistancevizi, kavrulmuş susam ve kıyılmış ceviz içini harmanlayın. 1 çay kaşığı tarçın, 200 gram ufalanmış hazır pasta tabanı ve 1 çay bardağı süt ekleyip iyice karıştırın. Sonra tezgah üzerinde yuvarlayarak rulo haline getirin. Ayrı bir yerde 2 su bardağı irmik, yarım su bardağı un, 200 gram tereyağı, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay kaşığı tozşeker ve 1 adet portakalın suyunu yoğurun. Daha sonra tezgah üzerinde, elinizle bir parmak kalınlığında açın. Ortasına dolgu malzemesini yerleştirip, rulo haline getirin. Dilimleyip, fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış f80 derece fırında hafif pembeleşene dek pişirin. Fırından alıp, 10 dakika dinlendirin. Üzerine ılık şerbeti gezdirin. Yarım saat dinlendirip dondurma ile servis yapın.

    Dondurmalı un helvası tarifi
    2 su bardağı süt ve 2 su bardağı tozşekeri ara ara karıştırarak kaynatın. 125 gram tereyağı ve 125 gram margarini tavaya alıp eritin. 2 su bardağı un ekleyip, rengi dönene dek karıştırarak kavurun. Ocaktan alıp, sürekli karıştırarak üzerine sütlü karışımı dökün. 250 gram ufalanmış tuzsuz peynir ilave edip karıştırmaya devam edin. Tencerenin kapağını kapatıp, 10 dakika dinlendirin. Çorba kaşığı yardımıyla şekil verin. Dondurma ile servis yapın.

    Nilgün Günyol