Yabancı Dil Eğitimi Almak ve Yaşamak İçin Tercih Edilen Ülkeler Hakkında Herşey [Amerika]

Yurtdışında Eğitim bölümünde yer alan bu konu agent force tarafından paylaşıldı.

  1. agent force

    agent force Harbi Aktif Üye

    Gitmeden Önce Pasaport & Vize

    PASAPORT

    Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmeden önce almanız gereken ilk evrak
    pasaporttur. Pasaportu size en yakın Emniyet Müdürlüğüne başvurarak
    çıkartmanız mümkün.

    VİZE

    Pasaport edindikten sonra yapmanız gereken şey, Amerikan
    Konsolosluğu'na vize başvurusunda bulunmaktır. Bunun için, İstanbul
    Tepebaşı'nda bulunan Amerikan Başkonsolosluğu'na müracaat etmeniz
    gerekir. Marmara Bölgesi dışındaki Anadolu şehirlerinden başvuracak
    kişiler, Ankara'da bulunan Amerikan Büyükelçiliği'ne başvurmalıdırlar.
    Yeşil pasaport sahipleri, başvurularını Ankara'dan da yapabilirler.

    Vize alabilmek için, Amerika'da eğitim görmeyi düşündüğünüz dil
    okulundan veya üniversiteden aldığınız kabul belgesi (letter of
    acceptance veya conditional acceptance/offer) ve bu eğitimi sürdürmeye
    yetecek kadar maddi güce sahip olduğunuzu gösteren banka hesabı vs.
    gibi belgeler gerekli olacaktır.

    Vize Türleri
    Amerikan vizesi, Amerika Birleşik Devletleri'ne girme hakkını elde
    etmek için ihtiyaç duyulan bir belgedir. State Department tarafından
    verilmektedir. Bu belge alındıktan sonra Amerika'ya giriş yaparken
    Göçmen Bürosu (Immigration Service) görevlisi tarafından size bir
    Statü (Status) verilir. Vize, Amerika'ya girmek için kullanılan bir
    belge olduğundan burada bulunduğunuz süre içinde vize sürenizin
    dolması önemli değildir. Önemli olan, statünüzün korunmasıdır. Çünkü,
    statü dışında kalanlar Amerika'dan ihraç edilirler. Yani öğrenci
    iseniz, öğrenciliğiniz bittiği zaman öğrenci statünüzde sona ermiş
    demektir ve bu durumda Amerika'yı terk etmelisiniz veya statünüzü
    değiştirmek için başvuruda bulunmalısınız. Ancak, Amerika'ya tekrar
    giriş yapmak istediğinizde, Türkiye'deki Amerikan elçilik veya
    konsolosluklarına yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
    Amerika'da bulunduğunuz süre içinde vize için başvuramazsınız ancak,
    statünüzün değiştirilmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.

    Vize statünüz buradaki durumunuzu yakından etkilediğinden hangi vize
    statüsünde olduğunuz önemlidir. Amerika'da kalış süreniz, girişte
    doldurduğunuz I-94 formunda belirtilir. Bu formun bir bölümü
    genellikle pasaportunuza zımbalıdır. Üstünde, ülkeden çıkış tarihiniz
    belirtilmiştir. Eğer tarih yerine ``D/S'' yazıyorsa bu "Duration of
    Status" yani "statüsü geçerliliğini koruduğu sürece kalabilir"
    anlamına gelmektedir. Turist vizesi dışındaki vizeler, sizi çağıran
    kurumdan alınmış bir formla beraber geçerlidir.

    Amerikan vizeleri öncelikle ikiye ayrılır.

    1- Göçmen vizesi: Daha çok bilinen adıyla "Green Card", süresiz olarak
    Amerika'da kalma ve çalışma hakkı vermektedir. Göçmen vizesi
    sahiplerinin Amerikan vatandaşlarından farkları; oy kullanamamaları,
    Amerika hükümetinin sağladığı bazı imkanlardan faydalanamamaları ve
    gerekli görüldüğü hallerde sınır dışı edilebilmeleridir.

    2- Göçmen olmayanların vizeleri: Göçmen olmayan vizeler, A ile S
    arasında bir harfle belirtilir. Hepsinin kendine göre özellikleri
    vardır. En önemlileri F-öğrenci vizesi, M-öğrenci vizesi, J-ziyaretçi
    değişim vizesi, H-işçi vizesi ve R-geçici din görevlisi vizesidir.
    Bir yabancı, aynı anda, birden fazla göçmen olmayan vizeyi elinde
    bulunduramaz fakat göçmen vizesi ve göçmen olmayan vizeyi
    bulundurabilir. İkisi arasında bir bağlantı yoktur.
    Gitmeden Önce Öğrenci Vizeleri

    Amerika'ya öğrenim görmeye gidiyorsanız yapmanız gereken ilk iş vize
    için başvuruda bulunmaktır. Öğrenciliğinizin statüsüne göre iki çeşit
    vize için başvuru yapabilirsiniz:

    a) F-1 vizesi
    b) M-1 vizesi

    F-1 VİZESİ

    F-1 vizesi nedir?

    Amerika'da kalma süremi nasıl uzatabilirim?

    Aynı üniversitede başka bir yüksek öğrenim dalına devam etmek için
    kalma süremi nasıl uzatabilirim?

    Başka bir üniversiteye geçiş yapmak için neler yapmam gerekir?

    Eşimi ve çocuğumu beraberimde götürebilir miyim?

    F-1 vizesi nedir?

    ABD'deki bir üniversite bir öğrenciyi kabul ettiği zaman, öğrenciye
    I-20 adı verilen bir göçmenlik formu gönderir. Bu form öğrenim
    göreceğiniz alanı, kabul edildiğiniz programın süresini ve full-time
    öğrenci olduğunuzu gösterir. I-20 formu ABD hükümetinden onaylı bir
    belgedir. F-1 şeklinde adlandırılan öğrenci vizesine başvurabilmeniz
    için I-20 formuna sahip olmanız şarttır. Yani, F-1 vizesi, Amerikan
    vatandaşı olmayanların eğitim amacı ile geçici olarak Amerika'da
    kalmalarına imkan tanıyan vize türüdür. Göçmen ve Vatandaşlığa Kabul
    Hizmeti Ofisi'nin (INS) tanıdığı iznin devamı için (örneğin F-1
    vizesinin geçerliliği için), F-1 vizesine sahip bir kişinin yerine
    getirmekle yükümlü olduğu iki şart vardır:

    a) Öğrencilik vasıflarını tam olarak sahip olmak:

    Lisans öğrencileri için bu, her bir çeyrek (3 aylık) eğitim dönemi
    için en az on iki saatlik ders kredisi almak anlamındadır.

    İhtisas öğrencileri için ise, full-time bir öğrenim programını takip
    etmek anlamındadır.

    b) Üniversitelerdeki INS veya ISSP ofislerinden çalışma izni
    alınmadığı sürece kampüs dışında çalışmamak

    Amerika'da kalma süremi nasıl uzatabilirim?
    Amerika'ya gelen tüm F-1 öğrencilerine, 'D/S' (Duration of Status)
    olarak bilinen statü devamlılığı için bir bitiş tarihi verilmektedir.
    D/S yani statü devamlılığı şu anlama gelmektedir: Şu anki full-time
    öğrenim programınızı devam ettirdiğiniz müddetçe bazı zaman
    sınırlamaları şartıyla Amerika'da kalabilirsiniz.

    Bir F-1 öğrencisinin statü devamlılığı, öğrencinin çalışmalarının ne
    zaman tamamlanacağını belirten en son I-20 formundaki tarihe kadar
    geçerlidir. F-1 vizenizi uzatmak için, ders bitiş tarihinizden en az
    otuz gün önce ISSP bürosuna gitmeniz gerekir. Pasaportunuz ve en son
    I-20 formunuzla birlikte, akademik danışmanınızdan alacağınız, yeni
    ders bitiş tarihinizi belirten mektubu da ISSP bürosuna
    götürmelisiniz.

    Aynı üniversitede başka bir yüksek öğrenim dalına devam etmek için
    kalma süremi nasıl uzatabilirim?
    Okulunuza kaydolduktan sonraki ilk on beş gün içinde aşağıdaki
    belgeleri International Student Office'e (Uluslararası Öğrenci Bürosu)
    götürmeniz gerekmektedir (bu arada derslere mutlaka devam etmiş
    olmalısınız):

    Yeni bir öğretim programına kabulünüzü bildiren bir I-20 formu

    I-20 kimlik belgeniz ve pasaportunuz

    Mezuniyetten sonra bir dönemden fazla ara vermediğinizi ve full-time
    bir öğrenim programına devam ettiğinizi gösteren transkriptiniz

    Okulunuzdaki Uluslararası Öğrenci Bürosu, başka bir dalda öğrenim
    görmeniz için kalma iznini uzatacak ve I-20 kimlik nüshanızın uzatma
    tarihini kaydedecek yetkili bir kurumdur.

    Başka bir üniversiteye geçiş yapmak için neler yapmam gerekir?

    Yeni okulunuzdaki Uluslararası Öğrenci Bürosu, geçiş işlemlerinizle
    ilgilenecek ve bunu I-20 kimlik belgenize yani öğrenci sicilinize
    işleyecektir. Bunun için şu belgelerle birlikte yeni Öğrenci Büronuza
    başvurmalısınız:

    Yeni okulunuzdan bir I-20 formu

    I-20 kimlik belgeniz ve pasaportunuz

    Geçişinizden hemen önceki dönemde devam ettiğiniz okulda full-time bir
    ders programı izlediğinizi gösteren resmi bir belge (transkript)

    Eski okulunuzdaki Uluslararası Öğrenci Bürosunun adresi

    Eşimi ve çocuğumu beraberimde getirebilir miyim?
    Elbette eşinizi ve çocuklarınızı da Amerika'ya beraberinizde
    götürebilirsiniz. Ama sizin ve ailenizin Amerika'da sürekli olarak
    kalmayacağını ve eğitiminiz bitince Türkiye'ye geri döneceğinizi
    ispatlamak durumundasınız. Eşinizin ve çocuklarınızın isimlerini I-20
    formunun dördüncü sayfasına eklediğiniz ve ABD hükümetinden onay
    aldığınız taktirde eşiniz ve çocuklarınıza F-2 vizesi verilir.

    Öncelikle eşinizi ve çocuklarınızın geçerli birer pasaportu olmalıdır.

    Eşiniz ve çocuklarınız için fazladan maddi kaynağınızın olduğunu I-20
    formunun ön yüzünde belirtmelisiniz. Tabi banka belgelerini de ibraz
    etmelisiniz. (Amerika'ya sizinle gelecek olan her bir yakınınız için
    fazladan yıllık 1500 US$'a ihtiyacınız olacaktır.)

    I-20 formunun 4. sayfasındaki bölüme, sizinle birlikte gelecek olan
    yakınlarınızın tam adları, doğum tarihi ve yerleri ile sizinle
    yakınlık derecelerini belirtmelisiniz.

    Ayrıca şart olmamakla birlikte yabancı öğrenci danışmanınızdan I-20
    formunun 4. sayfasına yazdığınız isimleri doğrulayan bir mektup
    almanız da iyi bir fikir olabilir.

    Eşiniz ve çocuklarınız vize için sizinle birlikte veya daha sonra da
    başvurabilirler. Eğer daha sonra başvururlarsa kendilerine ait I-20
    formunu ve finansal yeterliliklerini ibraz etmeleri gereklidir.

    M-1 VİZESİ

    M vizesi nedir?

    ABD dışından nasıl başvurabilirim?

    ABD'de ne kadar kalabilirim?

    Başka bir okula geçmek için neler yapmalıyım?

    Vize süremi nasıl uzatabilirim?

    Eğitimime devam ederken bir yandan da çalışabilir miyim?

    Eşimi ve çocuğumu beraberimde götürebilir miyim?

    M vizesi nedir?
    M vizesi, mesleki eğitim almak üzere Amerika'ya gitmek ...
     
  2. ken_50

    ken_50 Üye

    tşkrler pylşm için
     
  3. die4uBJK

    die4uBJK Yasaklandı

    Yurtdışı stajı için AIESEC de bir numaradır ama. Bu sene soon kayıt 29 Ekim imiş, bakmak lazım.