Waterloo Savaşı

Ömer
Yönetici
Waterloo Savaşı Hakkında Tarihi Bilgi

I. Napolyon'un, İngilizler ve Prusyalılar karşısında yenildiği savaş. Napolyon'un Rusya felaketinden sonra müttefiklere yenik düşmesi, tahtından feragatte bulunmasına neden olmuştu. Elbe Adası'nda kalmak zorunda bırakılan I. Napolyon, burada kaldığı 100 günün ardından kaçmayı başararak 20 Mart 1815 tarihinde Paris'e ulaşarak yeniden imparatorluk görevine başladı.

Napolyon'un imparatorluğunu kabul etmeyen müttefik Avrupa devletleri aralarında anlaşma yaptılar. Bu anlaşma gereğince Napolyon imparatorluktan uzaklaşıncaya kadar oluşturulan müttefik orduya İngiltere, Prusya, Avusturya ve Rusya 150.000 kişilik kuvvet verecekti. Hatta toplam verilecek kuvvet sayısını 800.000'e çıkararak Paris'e doğru harekete geçme kararını aldılar.

Napolyon ise Avusturya ve Rus kuvvetlerinin gelmesi vakit alacağı için müttefiklerin toparlanmasına imkan olmadan hareketi başlatma planı yaptı. 15 Haziran 1815 tarihinde Fransız ordusu, 120.000 asker ve 570 top ile Belçika sınırını geçmeyi başardı. 16 Haziran 1815 tarihinde Napolyon, Blücher kumandasında olan Prusya güçlerini yenilgiye uğrattıysa da bu güçleri yok etmeyi başaramadı. Blücher, Waterloo yakınında bulunan Wavre'ye çekildi. Napolyon, Wellington kumandasında olan İngiliz güçlerini oradan çıkaramadı. Bölgede keşif yaptıran Wellington, Brüksel yolunun iki yanına İngiliz güçlerini yerleştirdi. Wellington "Tek er kalıncaya kadar burada bulunmanızı emrediyorum!" diyerek müdafaa stratejisini açıklıyordu. İngiliz ve Prusya güçlerinin toplamı 220.000 askerden ve 500 toptan oluşurken müttefik güçler ise Viyana Kongresi'nde alınmış olan karar gereğine uygun güç toparlayamamışlardı. Napolyon'un ani hareketinin bu durum üzerinde payı etkili olmuştu.

18 Haziran 1815'te Waterloo Savaşı öğle saatlerine doğru başladı. Napolyon'un taarruzu sabah şiddetli yağmur nedeniyle gecikmişti. Ling Savaşı'nda yenik düşen Blücher, Prusya güçlerini Waterloo'ya getirdi. Karşılıklı taarruza geçilerek her iki taraf da can siperane şekilde savaştı. İngiliz güçlerinin yorulmasıyla Prusyalı süvarilerin taarruzu, savaşın gidişatını farklılaştırarak yeterli olamayan Fransız güçlerini geri çekilmek durumunda bıraktı. Prusyalıların takibi bırakmamasıyla da Napolyon'un geri çekilmesi bozgunla son buldu. Fransızlar çok büyük kayıplar vermekle birlikte müttefikler de zafer kazanmış olmalarına rağmen savaş nedeniyle epey zarara uğramışlardı.

Savaş sırasında Napolyon'un yenilmesi, planın istediği şekilde uygulanamamasından ve Prusyalıların yeni güçlerle taarruza başlamasından kaynaklanır. Ancak Waterloo Savaşı, Fransızların yenilgisiyle sonuçlanmakla birlikte Napolyon'un da sonu oldu. 100 günlük iktidarı bozguna uğradı. Napolyon, St. Helena Adası'na götürüldü. 9 Temmuz 1815'te imzalanan Viyana Kongresi'yle, Avrupa kıtası ve sömürgeler Fransa'nın aleyhine olacak şekilde büyük devletler tarafından pay edildi.

Bu makale harbiforum.net için yazılmıştır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst