Verem hastalığı nedir?

Ömer
Yönetici
Verem Hastalığı Nedir, Veremin Tarihi

Bir dönemin en illet hastalıklarından verem hakkında kitabi bilgiler içeren, yazımızı okumaktasınız.
verem.jpg
İnsanlarda ve hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalık; diğer adıyla tüberküloz. Hastalığın ana nedeni Mycobacterium tuberculosis (Koch basili) olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Halk deyimiyle "ince hastalık" olarak da adlandırılır. Verem, akciğerlerde yerleşerek kan ve lenf yoluyla bütün vücuda yayılabilen mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. 1920'li yılların sonunda iki araştırmacı olan Bacille Calmette ve Guerin, vereme karşı bir aşı geliştirmişlerdir. Bu aşı BCG ismi verilerek iki araştırmacının adına atfedilmiştir.

Verem bilinen en eski hastalıklardan olup nedeni de kesin olarak tespit edilmiş bulunmaktadır. Tedavisi 50 yıldır yapılabilmekte ve hastalıktan korunma yöntemleri de bilinmektedir. Ancak tüm bu bilgilere rağmen günümüzde hala dünya çapında en yaygın olarak yaşanan bulaşıcı hastalıklardan biri olma özelliğini de korur. Her yıl dünya genelinde üç milyonu aşkın insan verem hastalığı sebebiyle ölmektedir. Öyle ki dünya üzerindeki her üç insandan biri tüberküloz mikrobuyla karşılaşmış haldedir ve hala her yıl 8 milyon kişiye verem teşhisi konulmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerde insanların büyük kesimi Mycobacterim tuberculosis bakterisi ile çocuk yaşlarında karşılaşır. Ancak hastalığın fark edilmeden geçirilmesinin ardından, bakterinin çok dirençli olması sebebiyle vücutta uyku halinde durur. Kişinin savunma sisteminin zayıf düştüğü hallerde ise tekrar hastalığı devreye sokma potansiyeli taşır. Hastaya teşhis yapıldıktan sonra muhakkak en az 6 ay gibi bir süre ilaç tedavisi uygulanması gereklidir. Tedavi süresince iyileşme gösteren kişiler Verem Savaş Dispanserince kontrol altında tutulurlar. Doktorlar verem hastalarına genel olarak bol meyve ve yiyecek yemesini tavsiye ederler.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
105B
Üst