Türk basın ve düşünce dünyasının büyük kaybı

_MeçHuL_ [..вιя NΣFΣS нυzυя..]
Türk basın ve düşünce dünyasının büyük kaybı

Türk basın ve düşünce dünyası büyük bir ismini yitirdi. Gazeteci, TGV üyesi, Sürekli Basın Kartı ve 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü Sahibi Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan'ın hayatını kaybetti.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) yapılan açıklamada, Türkkan’ın cenazesinin yarın öğle namazının ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi (Altunizade) Camiinden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verileceği bildirildi.
-TÜRKKAN'IN ÖZGEÇMİŞİ-
1920 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Türkkan St. Joseph, Galatasaray, Kabataş Liselerinde okudu, Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Sorbonne ve Columbia Üniversitelerinde eğitim gördü.
Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli Üniversitelerde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Türkkan, “Sorularla Programlı Öğrenim” metodunun üç kurucusundan biri olarak “Who’s Who” ansiklopedisinde yer aldı. ABD hükümeti tarafından 4 eyaletin eğitim planlaması ve açık üniversitenin kuruluşunda eğitim teknolojisi danışmanı olarak görevlendirildi. 1938–1944 yılları arasında Türkçülük faaliyetlerine katıldı. Dergi ve kitaplar yayınladı.
Cumhuriyet, La Republiqe, Tasvir, Tercüman, Türkiye, Milliyet, Adalet ve Türkeli gazeteleri ile Human Values, Reader’s Digest, Kıvılcımlar, Türk Yurdu, Türk Edebiyatı, Hisar, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Dünya Araştırmaları Ergenekon, Bozkurt, Gökbörü, Türk 2000 Postası Yeni Forum ve Yeni Türkiye dergilerinde binlerce makale, dizi ve araştırması yayınlandı. Pek çok seminere katıldı. Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak yayınlanmış 37 kitap, 9 film ve 3 TV senaryosu yazdı. Senaryolarından Too Early For Death (Ölüm İçin Çok Erken) Amerikade NBC’de, Türk mizahı hakkındaki Rions Ensemble (Beraber Gülelim) MIP Cannes’de gösterildi. Uyuşturucudan kurtulanların hikâyesi olan To Be Born Again (Yeniden Doğmak) ABD’de “Human Values” vakfınca değerlendirildi.
Türkkan, ayrıca, İçtiğimiz Çay, Altın Yumurta, Türkün Dışarıda Kalan Mirası, Stranger In Paradise (Garip Adasında Garip), İpek Kadife filmlerini hazırladı.
Türkçülük düşüncesine büyük katkılarda bulunan ve katı bulduğu Nihal Atsız ile önemli görüş ayrılığına düşen Türkkan, 1940'larda "tabutluk" olarak adlandırılan gözaltı odalarında sorgulanan isimlerden hayatta kalan sonuncusuydu.
-KIZILDERİLİLERİN ATALARI ORTA ASYA'DAN TEZİ...-
Bilimsel çalışmalarının bir bölümünü ABD'de gerçekleştiren Prof.Dr.Reha Oğuz Türkkan, üretimi ABD kamuoyu tarafından da ilgiyle izlenen az sayıda Türkten biriydi. Türkkan, kızılderililerin uzun binyıllar önce Orta Asya'dan göçenlerin soyundan geldiğine ilişkin tez ve araştırmalarıyla ilgi toplamıştı.



 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
38B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
18B
Üst