Tüp bebek tedavisinde Blastosist Transferi

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Blastosist; embriyonel gelişim sürecinde, kadına ait üreme hücresi olan yumurtanın, erkeğe ait üreme hücresi olan sperm ile döllendikten sonra ki ortalama 5. gününde, embriyoyu plasentayı oluşturan hücrelerin farklılaşıp kenara doğru göç ederek, ortada boşluk oluşturdukları aşamayı ifade eder. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Şahin Zeteroğlu: “Tüp bebek uygulamalarında blastosist transferi, embriyonun rutin olarak yapılan 3. gün transferlerinden, daha ileride bir aşama olan blastosist aşamasına kadar takibinin yapılarak, transfer edilmesini ifade eder.” diyor ve konu ile ilgili bizi bilgilendiriyor.

Blastosist öncesi aşama

Tüp bebek işleminiz uygulanırken, öncelikle sizden toplanan yumurtalar ve eşinizden alınan spermler, genellikle mikroenjeksiyon olarak adlandırılan (Spermin yumurta içerisine mikroskop altında enjeksiyon ile döllenmesi) işlemle başlar. Mikroenjeksiyon işlemi uygulandıktan sonra, enkübatör adı verilen ısı, nem ve diğer gazlar açısından hazırlanmış özel bir ortamda, gelişim aşamaları takip edilir. Bu iki hücrenin bir araya gelmesi ve döllenmesi ile oluşan yapıya ise, zigot adı verilir. Birinci günün sonunda döllenmenin olup, olmadığı kontrol edilir. İkinci günün sonunda, 2- 4 hücreli aşamaya gelmesi, üçüncü günde de gelişmeye devam eden embriyonun, 6- 8 hücreli aşamaya gelmesi beklenir. Genel olarak, embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi anlamına gelen embriyo transferi işlemi de bu aşamada yapılır. İşlem sonrası ortalama beşinci gündeyse, embriyo blastosist adını verdiğimiz yapı haline gelir.

Embriyoyu blastosist aşamasına kadar getirme

Tüp bebek uygulamaları sırasında, şartların elverdiği ölçüde embriyo transferinin blastosist aşamasında yapılması, uzmanlar tarafından arzu edilen bir durumdur. Blastosist aşamasına gelinebilmesi için bazı şartlarınızın sağlanması gereklidir. Embriyonuz, dış ortamda gelişebilecek seviyede bir kaliteye sahip olmalıdır. Aynı zamanda, bu aşamaya kadar gelişebilmesi için gerekli şartları sağlayabilecek bir laboratuar hizmet ve bakımına da ihtiyacınız vardır. Blastosist seviyesine ulaşana kadar sayılan önceki aşamalarda, embriyonuzun gelişebilmesi için gerekli olan mediumların (embriyolar için gününe özel gerekli ihtiyaçlarını karşılayabileceği ortamlar) düzenlenmesi ve takiplerinizin özenle yapılması gerekir.

Çoklu gebelik riski

Birçok tüp bebek merkezi tarafından blastosist transferi, implantasyon oranlarınızı artırmak (rahime embriyonun yerleşmesi durumu), dolayısıyla hamilelik şansınızı çoğaltmak ve aynı zamanda çoğul hamilelik riskinizi azaltmak amacıyla tercih edilir. Genellikle, hamilelik şansını artırmak amacıyla, özellikle tekrarlayan tüp bebek denemelerinde birden fazla embriyo transfer edilir. Bu durumda hem hamilelik şansınız artar hem de çoğul hamilelik riskiniz oluşur. Çoğul hamileliği ilk duyduğunuzda, gözünüze hoş bir tablo gelebilir, ancak bu yöntem düşük, immatür veya prematür olarak adlandırılan erken veya çok erken doğum gibi risklerinizi oldukça çoğaltır. Buna paralel olarak, yeni doğan bebeğinizde ciddi yoğun bakım ihtiyacının doğma riski de artar. Bu da hem mali hem de manevi olarak sizi çöküntüye uğratabilir.

Avantajları

Blastosist aşamasına kadar embriyolarınızın izlenmesindeki amaç, erken gelişim aşamasındaki embriyolarınızla, daha ileri aşamadaki embriyolarınız arasından seçimin daha ideal olarak yapılmasıdır. En iyi gelişimi gösteren, dolayısıyla en yüksek hamilelik oranını sağlayabileceğiniz embriyonun seçimine imkan tanır. Blastosist transferi, artmış implantasyon oranları ile çoğul hamileliğinizi engelleyebilecek veya oranınızı azaltabilecek bir çıkış yolu olabilir.

Ailelere öneriler

Tüp bebek uygulamasına başlarken, hem sizin için hem de uygulamanızı yapan merkez için temel hedef, hamileliğinizin oluşumunu sağlamaktır. Bu nedenle, hamilelik şansınızı artırmak amacıyla, transfer edilen embriyo sayınız artırılır. Bu durum beraberinde çoğul hamilelik riskinizi ve bunu takip eden bir dizi problemi de getirebilir.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst