Tüketiciyi Koruma Haftası

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Tüketiciyi Koruma Haftası 15-21 Mart

Tüketicilerin sorunlarına değinmek, tüketici hakları konusunda insanları bilinçlendirmek için her yılın 15-21 Mart tarihleri arasında kutlanan haftaya Tüketiciyi Koruma Haftası denir.

Üretici, satıcı ve hizmet sağlayıcıların tüketicilerin haklarını gasp etmemesi için, daha iyi hizmet alabilmeleri ve sahip oldukları haklardan haberdar olmak için bu haftada eğitici seminerler verilir.

İlk kez 15 Mart 1962 tarihinde ABD'nin suikaste kurban giden başkanı John F. Kennedy tarafından dile getirilen ve Tüketici Hakları olarak anılan bu kavramdan ötürü, bu tarih Tüketici Koruma Haftası'nın tarihi olarak anılır.

İlk zamanlar sadece ABD, Avrupa ve İskandinav ülkelerinde işetilmeye başlayan Tüketici Koruma faaliyetleri, daha sonra Japonya'ya oradanda dünyanın gelişmekte olan bir çok ülkesine yayılmıştır. Ardından 1985 yılına gelindiğinde Birleşmiş Millet aldığı ortak bir karar neticesinde, insanların haklarını alabilmesi için 15 Mart gününde Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi'in ilan etmiştir. Bu kararın altına bir çok ülke imza atarak bugünü Tüketici Hakları Günü olarak kutlamaya başlamışlardır.

Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi'nin muhtevasında, temel gereksinimlerin karşılanması hakkı, sağlık ve iş güvenliğinin koruması hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı, bilgi edinme hakkı, eğitilme hakkı, tazminat hakkı, temsil edilme hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı gibi bir çok hakkın karşılıksız verilmesini öngörüyor.
tuketici-koruma-haftasi.jpg

Türkiye'de ise bu hak 1995 yılına kadar verilmemiştir. 8 Mart 1995 tarihli ve 22221 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4077 sayılı Tüketici Koruması Hakkında Kanun 8 Eylül 1995 tariinde yürürlüğe girmiş ve tüketiciler kısmen rahatlamıştır.

Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile ve yasal düzenlemelerin yapılmasının ardından ileriki yıllarda Avrupa Birliği normları da göz önünde tutularak, Tüketicinin Korunması Kanunu'nda dönemin şartlarına ve görülen eksiklikler baz alınarak çok kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Örneğin 14 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4822 sayılı kanun ile 4077 sayılı kanunda değişiklik yapılmış; garanti belgesi, kapıdan satış, taksitli satış, kampanyalı satış, türkçe kullanma kılavuzu zorunluluğu, satış sonrası destek, ayıp malların iadesi, devre tatil, paket tur, sözleşmelerdeki haksız şartların tüketiciye verdiği zararlar, süreli yayınlar, aldatıcı reklamlar, Tüketici Kredisi, Kredi Kartları, Abonelik Sözleşmesi gibi bir çok husus yasa çerçevesinde ele alınmış, tüketicinin haklarını satıcılara ve hizmet sağlayıcılara karşı korumak için önemli adımlar atılmıştır.

Devletin tüketiciyi korumak için ileriki yıllarda yaptığı bir değişiklik ise; kaymakamlıklar ve valilikler bünyesinde kurulan Tüketici Sorunları İl Hakem Heyetleri'dir. Bunun yanında bu heyete gitmeyi insanlara teşvik etmek için uğraşan sivil toplum kuruşları ve tüketici derneklerinin bu alanda yaptıkları çalışmalar da hiç yabana atılacak türden değil. Örneğin bankaların haksız ve keyfi olarak kestiği ücretlerin iadesinde bu kuruluşların emekleri vardır. Aldıkları emsal kararlar sayesinde bugün bir çok tüketici mağduriyetini gidermektedir.

Tüketiciyi koruma, satıcı ve sağlayıcıların denetlenmesi görevi de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na düşmektedir.

En son çıkan 28 Mayıs 2014 sayılı Tüketici Hakları Kanunu ile tüketicilere verilen haklar daha genişletilmeye başlamıştır. Örneğin Tüketici Mahkemeleri'nin kurulması, İnternetten satış, sözleşmelerde küçük puntoların yasaklanması ve gerçeği yansıtmayan indirim hususlarında düzenlemelere gidilmiştir.

Velhasıl, 4077 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1995 yılından bu yana her sene 15-21 Mart tarihlerini Tüketiyi Koruma Haftası olarak kutluyoruz. Ve bu hafta çerçevesinde sempozyumlar ve seminerler düzenliyoruz. Tüketicilerin haklarını bilmesi ve yeri geldiğinde haklarını araması için farkındalık uyandırmaya çalışıyoruz.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
21B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
20B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
49B
Üst