Trafik lambasının önemi nedir

deep Harbi Aktif Üye
Trafik lambaları neden önemlidir
trafik lambasi.jpg
Trafik ışıkları, trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda trafik akışını düzenleyen, hayatımızı kolaylaştıran ve zaman kazandıran son derece yararlı bir teknoloji ürünüdür. Işıklar yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla kırmızı, sarı ve yeşil renklerdedir Kırmızı ışık yolun geçişe kapalı olduğunu, kırmızı ışıktan sonraki sarı ışık yolun geçişe açılmak üzere olduğunu, yeşil ışık yolun geçişe açık olduğunu, yeşilden sonraki sarı ışık ise durmaya hazırlık aşamasını (durma çizgisini geçtiyseniz geçin, aksi halde durun) belirtir Üzerinde oklar bulunan ışıklar, ok yönündeki hattın yeşil ise açık, kırmızı ise kapalı olduğunu belirtir. Yanıp sönen tek kırmızı ışık, kavşağa gelince durularak geçilmesi, yanıp sönen tek sarı ışık ise, kavşağa gelince yavaşlayarak dikkatlice geçilmesi gerektiğini belirtir. Sürücü sadece kendi hattını kontrol eden ışıklara bakmayı alışkanlık haline getirmelidir. Diğer hatlardaki ışıklara bakılması, dikkatin yeterince yoğun olmadığı bir anda hata yaptırabilir, kazalara yol açabilir.

Trafik ışıklarının bazıları, hangi renk ışığın ne kadar yanması gerektiğini düzenleyen bir iç zamanlayıcı ile kontrol edilirken, bazıları da bir sinyalizasyon merkezi tarafından kontrol edilmektedir.

Trafik ışıklarının yanmaması durumundaki kaosu, kaza ve kavgaların çıkmasını önlemek için, şu basit kuralların bilinmesi son derece yararlıdır. Işıkları yanmayan bir kavşağa gelindiğinde, her yönde 'DUR' işareti varmış gibi davranılmalıdır. Bu durumda, kavşağa önce giren taşıtın, iki taşıt aynı anda giriyorsa sağdaki taşıtın önceliği olduğu unutulmamalıdır.

Her gün giderek daha sık olarak karşılaştığımız bir olayı, kırmızı ışık ihlallerini dikkatinize sunmak istiyorum. Bazı sürücülerin kırmızı ışığı hiçe sayarak yolarına devam ettikleri dikkatinizden kaçmıyordur herhalde. Sarı ışık yandığında kavşağı terk etmek için hızlanarak sınırları zorlayanlar değil, kırmızı ışık yanarken geçen uyanıklardan bahsediyoruz.

Son dönemlerde artan araç sayısı ve onunla orantılı artırılamayan trafik görevlisi sayısı ve denetimler, bu türden ihlallerin giderek artmasına yol açmaktadır. Kuralı ihlal edenler, herhangi bir ceza almadıklarından, bir kaza olmadığı sürece, bunu bir kazanç gibi görmekte, kazaların birçoğunun, sürücülerin ilk ve bazen son kazaları olduğu gerçeğini görmezlikten gelmektedirler.

Trafik ışıklarının anlamları

Yayaların ve Sürücülerin yolu düzenli ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla kavşaklarda,yaya ve okul geçidi ile benzeri yerlerde kullanılan trafik ışıklı cihazların anlamlan şunlardır:

Kırmızı Işık

Yolun trafiğe kapalı olduğunu bildirir.Aksini gösteren bir işaret yoksa hiç bir yöne hareket edilemez, sürücülerin beklemesi gerekir.

Yeşil Işık

Yolun trafiğe açık olduğunu bildirir. Aksini gösteren bir işaret yoksa durmadan geçilir.Bu ışık yandığında sürücüler dönüş kurallarına uygun olarak sağa ve sola dönüşlerini tamamlayabilirler.

Sarı Işık

Uyarı anlamında olup,yanış sırasına göre yolun trafiğe açılmak veya kapanmak üzere olduğunu bildirir.

Yeşilden Sonra Yanan Son Işık

Yolun ,trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir.Emniyetle duramayacak kadar kavşağa yaklaşmış olan araçların dikkatlice geçmeleri diğer araçların durmaları gerektiğini bildirir.

Sarı ve Kırmızı Işık Birlikte Yandığında

Yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir. Beklemekte olan sürücülerin kalkışa hazırlıklı olmaları gerekir.

Fasılalı Yanıp Sönen Kırmızı Işık

Durulur,yolun trafiğe açık olup olmadığı kontrol edildikten sonra yol müsait ise geçiş yapılır. DUR işaret levhası ile aynı anlamdadır.

Fasılalı Yanıp Sönen Sarı Işık

Uyan niteliği anlamındadır.Bu yerin yavaş ve dikkatli olarak geçilmesini bildirir.YOL VER işaret levhası ile aynı anlamdadır.

Işıklı Oklar

Dönüşleri düzeltme amacıyla konulmuştur.Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönünde dönüş yapacak sürücüler,oklu ışığın yeşil yanmasını beklemek zorundadırlar.Oklu ışık yeşil yandığında,ok istikametinde gidecek sürücüler,trafik kurallarına uyarak dönüşlerini tamamlarlar veya doğru gidebilirler.Diğer yönlere gidecek sürücüler ise yeşil ışığın yanmasını beklemek zorundadırlar.
Ana trafik ışığı yeşil yanmakta iken, ışıklı ok kırmızı yanmakta ise, ok yönünde gidecek olan sürücüler beklemek zorundadırlar.

Yaya Figürlü Kırmızı Işık

Yaya geçidinin yayalara kapalı olduğunu gösterir.Bu ışık yanmakta iken yayaların taşıt yoluna girmemeleri gerekir

Yaya Figürlü Yeşil Işık

Yaya geçidinin yayalara açık olduğunu gösterir.Yayalar karşıya geçmek üzere taşıt yolunu kullanabilirler.Yayalar gidiş istikametine göre yaya geçidinin sağını kullanmak zorundadırlar.

Sesli veya Yazılı Işık

Sesli veya yazılı ışıklar, araç trafiğine göre yayaların hareketlerini düzenleyen ışıklardır. Sesli veya yazılı mesaja göre hareket edilmesi gerektiğini ifade ederler.Bazı geçitlerde yayalar için geçiş butonu konulmuştur.Karşıya geçmek isteyen yayalar butonu kullanarak kendilerine yeşil ışık yanmasını sağlarlar.

Ayrıca bazı kavşak ve yaya geçitlerinde sürücü ve yayaların bekleme geçiş sürelerini gösteren dijital zaman sayaçları vardır. Bu zaman sayaçları kırmızı veya yeşil ışık yandığında sürücülerin ve yayaların durma veya geçme sürelerini azalarak göstermektedir. Bu cihazların bulunduğu geçit veya kavşakları kullanan yaya ve sürücüler sayaçta gösterilen süreler göre geçme ve bekleme zamanlarını ayarlamalıdırlar.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
14B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
11B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
65B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Üst