Termodinamik nedir?

Isı enerjisi ile kinetik enerji arasındaki ilgileri ve bu konuyla ilgili olayları inceleyen fizik kolu. Yunancada ısı anlamına gelen therme ve güç anlamına gelen dynamis kelimelerinden türemiş bir sözcüktür. Terim ilk defa Lord Kevin ismindeki İngiliz bilim adamı tarafından 1849 yılında teleafuz edilmiştir. Kullanım alanı oldukça geniştir. Otomobillerden uzay araçlarına kadar termodinamikten yararlanırız.

Termodinamikte çeşitli tanımlamalar yapılır. Bunlar: Sistem, kütle ve enerji transferlerinin incelendiği bölge; çevre, sistem dışında kalıp sisteme etki eden her şey; sistem sınırı, sistemi çevreden ayıran yüzey, kontrol yüzeyi, açık sistemi çevreden ayıran yüzeydir. Eğer sistem sınırından kütle geçişi oluyorsa bu sistem açık sistem ya da kontrol hacmi olarak, tam tersi durumda ise kapalı sistem olarak adlandırılır.

Termodinamiğin iki grup başlığı altında dört değişkeni bulunur. Bunlardan basınç ve hacim mekanik değişkenler, sıcacık ve entropi de istatistiksel değişkenlerdir.

Termodinamikta dört farklı potansiyel tanımlayabiliriz. Bunlar sistemin iç enerjisi, Helmholtz serbest enerjisi, Gibbs serbest enerjisi ve entalpidir. Bu potansiyellerde değişkenleri ve potansiyelleri birbirleri cinsinden yazmak için diferansiyel denklemlerini ve zincirleme türev kurallarını kullanırız.

Termodinamik Yasaları
Termodinamikte sıfırıncı, birinci, ikinci ve üçüncü olmak üzere dört tane yasa bulunur.

Sıfırıncı yasa, R. H. Fowler tarafından 1931 yılında temel bir fizik ilkesi olarak belirtilmiştir. Yasaya göre iki cisim üçüncü bir cisimle sıcaklıkça eşdeğerde ise, bu iki cisim birbirleriyle de sıcaklıkça eşdeğer demektir.

Birinci yasa, enerjin in korunumu yasası olarak bilinir. Bu yasaya göre enerji yok edilemez veya yoktan var edilemez, sadece başka bir enerji biçime dönüşür.

İkinci yasa, işlemlerin belirli bir yönde gerçekleşebileceğini, ters yönde olamayacağını ifade eder. Bir durum değişimi hem birinci hem de ikinci yasanın sağlanmasıyla gerçekleşebilir.

Üçüncü yasa, değişik maddelerin entropisi için başlangıç oluşturmaktır. Buna göre üçüncü yasa mutlak sıfır noktasındaki maddelerin entropisi ile ilgilidir.
 
M
Misafir
Süperdi.

Telefondan girip yazmama rağmen sayfa çok hızlı yükleniyo müthiş sevindm duruma :) ayrıca bilgiler özetleyici ve akılda kalıcı,teşekkürler :) <3
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
88B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Üst