Sütlü Poğaça Tarifleri

Hamur İşleri bölümünde yer alan bu konu mahir tarafından paylaşıldı.

  1. mahir

    mahir Harbi Aktif Üye

    Sütlü Poğaça Tarifleri, Sütlü Poğaça nasıl yapılır
    sutlu pogaca.jpg
    Malzemeler (8-10 kişilik)
    - 4 su bardağı un
    -1 adet yumurta (sarısı ayrılır)

    İç Malzeme
    -1,5 çay bardağı süt
    -1 kabartma tozu
    - 100 gr. beyaz peynir
    - 1/2 su bardağı sıvıyağ
    - Tuz
    - 1 demet maydanoz
    -125 gr. margarin

    Sütlü Poğaça yapılışı
    Un elenir. Ortasına; eritilip ılıtılmış margarin, sıvıyağ, süt, yumurta akı, kabartma tozu ve tuz eklenip yoğrulur.
    Bir kapta ezilmiş beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz karıştırılır.
    Hamur yarım cm. kalınlığında açılır. Geniş ağızlı su bardağı yardımıyla, hamurdan yuvarlak parçalar elde edilir. Bir kenarına iç malzemeden koyulup, poğaça kapatılır.Üzerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış 180° ısılı fırında pişirilir.

    Patatesli Sütlü Poğaça Tarifi
    patatesli sutlu pogaca.jpg
    Malzemeler

    - 3 yumurta, (bir sarı üzeri için ayrılacak)
    - 250 gram margarin, (oda ısısında)
    - 1 su bardağı süt,
    - 1 paket yaş maya,
    - 2 yemek kaşığı toz şeker,
    - 1 tatlı kaşığı tuz,
    - Aldığı kadar un.

    İç malzemesi

    - 5-6 tane haşlanmış patates,
    - 1 kuru soğan,
    - 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ,
    - Tuz, pulbiber, karabiber

    Patatesli Sütlü Poğaçanın Yapılışı

    Maya ve şekeri, ılık sütün içine koyarak kabarmasını bekleyin.

    Hamur kabınıza, mayalı karışımı, yumurta, yağ ve tuzu koyarak şöyle bir elinizle karıştırın. Sonra unu azar azar ilave ederek elinize yapışmayacak şekilde yumuşak bir hamur hazırlayın.Hamurun üzerini kapatıp, mayalanması için sıcak bir yerde bekletin.Hamurun mayası gelirken içi malzemesini hazırlayabilirsiniz.Patatesleri haşlayın ve sonra kabuklarını soyarak püre haline getirin. Soğanı ince ince doğrayın ve yağda pembeleşene dek kavurun. Üzerine patates püresini ilave edin ve karıştırın.Tuz ve baharatını atarak ocaktan indirin.Mayalanan hamurdan cevizden büyükçe parçalar koparın. Avcunuzun içinde biraz açın, patatesli harcınızı koyun ve kapatın.Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak döşeyin. 15-20 dakika tepside mayalanması için bekletin.Üzerine yumurta sarısı sürün ve çatalın sırt kısmı ile çizikler atın.Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana dek pişirin.

    Kolay Sütlü Poğaça Tarifi
    sutlu pogaca.jpg
    Malzemeler

    - 1 çay br. sıvı yağ
    - 1 su br. süt
    - 1 paket yaş maya
    - Aldığı kadar un
    - 1 çorba kş. sıvıyağ
    - 1 yumurta sarısı
    - Çörek Otu yada susam
    - İçin için de peynir

    Yapılışı
    Derin bir kabın içerisine maya,tuz,sıvı yağ ve ılık sütü ekleyip kıvamı tutturana kadar un ekleyip yoğuralım.Ardından hamurumuzu 15-20 dakika dinlendirelim.Hamur dinlendikten sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp içlerine peynir ilave edip kapatalım.Son olarak yağlı tepsiye dizdiğimiz poğaçaların üzerine önce yumurta sarısı sonra da çörek otu yada susam serpin ve önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.