Stres kolit yapıyor reflüyü artırıyor

SaMeT46 Harbi Aktif Üye
Ruhunuzdaki sıkıntı bedeni etkiliyor

Çoğu insanda ruhsal gerginlikler sindirim sisteminde gaz, şişkinlik, geğirme, bulantı, iştahsızlık gibi belirtilere yol açabiliyor.

İç hastalıkları veya gastroentoroloji uzmanlarına müracaat eden hastaların şikáyetlerinin önemli bir kısmının arkasında da ruhsal gelgitler yatıyor. Özellikle "spastik kolit" veya "hassas bağırsak sendromu" olarak bilinen sorunda bu durum çok belirgin. Bu sendrom, birdenbire ortaya çıkan karın ağrısı, gaz, şişkinlik veya ishal atakları ile karakterli.

Kolit atakları tetikleniyor

Hastalar için bazen dayanılması son derece güç olabilen bu ataklar genellikle ruhsal durum değişmeleri ile de ilişkili oluyor. Korkular, endişe, heyecan ya da kararsızlıklar ve güvensizlik duygusu gibi hoş olmayan duygular kolit ataklarını tetikleyebiliyor. İş yeri gerilimleri, imtihan stresleri, aile içi problemlerin de bu atakları başlatması mümkün olabiliyor.

Sinirsel kolit çok yaygın

Hassas bağırsak sendromunun oldukça yaygın bir sağlık sorunu olmasının arkasında muhtemelen ruhsal problemlerin son zamanlarda daha da yaygınlaşması yatıyor. Sağlıklı insanların yüzde 10-20'sinde hassas barsak sendromu ile ilgili belirtilere rastlanıyor. Bankacılık, borsacılık, politika-siyaset, gazetecilik, yöneticilik gibi gelgitleri fazla işlerde çalışanlarda bu oran daha da yüksek.

Hastalığın en önemli belirtisi birdenbire ortaya çıkan karın ağrıları. Bu ağrılara kabızlık veya ishal şikáyetleri eşlik edebiliyor. Bu iki zıt şikáyet bazen ardı ardına da ortaya çıkabiliyor. Gaz, iştahsızlık, bulantı da sık görülen yakınmalar.


Biraz dikkatle incelendiğinde hastaların çoğunda depresyon, panik bozukluk, stres yönetimi problemi vb ruhsal sorunlar kolayca fark ediliyor. İshal atakları bazen o kadar şiddetli oluyor ki hastalar tuvalete yetişmekte güçlük çekiyor. Bir kısmı zaten bu korku ile yaşıyor, işini, okulunu, sosyal ilişkilerini aksatıyor.

Stresin reflüde de etkisi var

Sindirim sisteminin sinirsel kaynaklı problemleri yalnızca hassas bağırsak sendromu ile sınırlı değil. Mesela son yıllarda çok sık görmeye başladığımız "reflü özafajit" probleminin de stres, endişe, gerginlik ile aktive olduğu, nüksettiği ya da şiddetlendiği biliniyor. Midede ekşime, yanma, göğüste ağrı, sıkıntı hissi, geğirme gibi yakınmalarla karakterli olan ve "fonksiyonel hazımsızlık" ismi ile anılan, sık görülen bir problemin de arkasında ruhsal problemler yatabiliyor.

Diğer taraftan "kolit ülseroz" isimli çok önemli kalın bağırsak hastalıklarında da, ince bağırsağın bazı hastalıklarında da ruhsal etkenler önemli bir faktör haline gelebiliyor.

Kısacası sindirim sisteminizin çalışması ile ruh sağlığınızın yakın bir ilişkisi var. Ruh sağlığında ortaya çıkabilecek olumsuzlukların ilk belirtileri bazen sindirim sisteminde ortaya çıkabiliyor. Özelikle sinirsel kolit olarak bilinen hastalıkta bu durumun çok önemli olduğunu bilmenizde yarar var.

Düzenli egzersiz ömrü uzatıyor

Düzenli egzersiz yapan, özellikle tempolu yürüyüşleri ihmal etmeyen erkeklerin, hareketsiz yaşam süren arkadaşlarıyla kıyaslandıklarında kalp damarhastalıklarına yakalanma olasılıklarının yüzde 40 azaldığı anlaşılmıştır.

Aynı araştırma, düzenli ve tempolu yürüyüş yapan erkeklerde ölüm oranının da diğer erkeklerden yüzde 30 daha düşük olduğunu gösteriyor. Kısacası düzenli olarak tekrarlanan her türlü egzersiz ömrü uzatıyor.

Egzersizin sağlık yararlarını görebilmeniz için sadece yürümeniz yetiyor. Her gün mutlaka maraton koşmak zorunda değilsiniz. Kendinizle yarışmanız da gerekmiyor. Ağır egzersizler fayda yerine zarar verebiliyor.

Ağır egzersizler vücudun daha fazla yaşlandırıcı serbest radikal üretmesine ve daha hızlı yaşlanmasına yol açıyor. Özellikle 50'li yaşlar sonrasında egzersizi ılımlı düzeylerde yapmanız, abartmamanız gerekiyor.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
18B
Üst