Sigarayı Bırakanlara Tavsiyeler

Ilean07 RoCkRaLiChE
Gaziantep Sağlık Müdürlüğü, sigarayı bırakanlara çok önemli uyarılarda bulundu. Gaziantep Sağlık Müdürlüğü, sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verdi. Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında tütün tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında yedinci sırada olduğunun belirtildiği açıklamada, nüfusun 17 milyonunun sigara içtiği belirtildi.
Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, sigarayı bıraktıktan sonra sağlıkta yaşanacak gelişmeler şöyle ifade edildi. "Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısı normale döner, 12 saat sonra kandaki karbonmonoksit düzeyi normal seviyesine düşer, 2 hafta - 3 ay sonra, kalp krizi geçirme riskiniz azalmaya başlar ve akciğer fonksiyonları gelişmeye başlar, 1 ay -9 ay sonra, nefes darlığınız ve öksürüğünüz azalır.
1 yıl sonra, kalp krizi geçirme riskiniz sigara içen birine göre yarı yarıya azalır." Sigarayı bırakanların kilo alımını önlemek için uymaları gereken kurallar ise şöyle açıklandı: "Sigara içenler sigara içmeyenlere göre daha az iştahlıdır. Bu durum sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görülmekte, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımı artmaktadır. Bu sebeple sigarayı bıraktıktan sonra ilk 3 gün en zor dönemdir. Özellikle ilk günlerde sigara içme krizinden kurtulmak için aşırı yeme eğilimini önlemek amacıyla fiziksel açlıkla duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı öğrenmeye çalışmak çok önemlidir. Unutmayın ki, sigarayı bırakmak ve sağlığınıza kavuşmak için en önemli neden kendinizsiniz. Bu geçiş döneminde kilo kontrolünü sağlamak amacıyla; acıktığınızda ya da yeme ihtiyacı duyduğunuzda yöneldiğiniz besinlere dikkat edin. Örneğin sıcak çikolata yerine süt içmeyi; tatlı yerine meyve yemeyi deneyebilirsiniz. Kalorisi yüksek kuru yemiş yerine kuru meyveleri tercih edin."
Gaziantep Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Ev ya da iş yerinizdeki çekmecenizde enerji yoğunluğu yüksek besinlerden bulundurmayın" denildi, "Çay ve kahveyle birlikte canınız çok sigara istiyorsa taze sıkılmış meyve suyu ya da meyve özlü çay içmeyi tercih edin" tavsiyesi yapıldı.
Gaziantep Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ayrıca, "yemek yerken porsiyon büyüklüklerini azaltın. Küçük kase ve tabak kullanarak porsiyonlarınızı küçültebilirsiniz. Sigarayı bırakma ile birlikte tat ve koku alma duyunuz iyileştiği için besinlerinizi yavaş tüketerek her lokmanın keyfini çıkarın" denildi.
Sigaranın zehrini suyla atın
Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, sigaranın vücutta neden olduğu zehirli maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynağın su olduğu belirtildi.
Günde en az 2 litre su içilmesini tavsiye eden Gaziantep Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, şu uyarıları yaptı: "Bu dönemde gerek psikolojik olarak rahatlamayı sağlamak gerek kilo alımını önlemek ve metabolizmayı hızlandırmak amacıyla fiziksel aktivitenin mutlaka artırılması gerekmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda, sigara dumanındaki pek çok maddenin oksidan olarak etki gösterdiği, vücutta hücre hasarına neden olan ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal oluşumunu artırdığı bildirilmektedir. Bu nedenle sigara içenlerde vücudun savunma sisteminde antioksidan olarak görev yapan E, C vitaminleri ile A vitaminin ön maddesi B karotenin kandaki seviyeleri düşüktür. Ayrıca, sigara içiminin bazı B gurubu vitaminlerin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini düşürdüğü de yapılan çalışmalarda bildirilmektedir. Bu nedenle sigarayı bırakan bireylerde savunma sistemini güçlendirmek ve oluşan serbest radikallerin vücuda verdikleri hasarın vücut tarafından onarılmasına yardımcı olmak amacıyla antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyve tüketiminin artırılması gerekmektedir."
Gaziantep Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "Posa içeriği yüksek olması nedeniyle sebze ve meyve tüketiminin aynı zamanda sigarayı bırakan bireylerde görülen kabızlık şikayetlerinin giderilmesi açısından da yararlı" olduğunu bildirdi.
Buna göre, "Kabızlık şikayetlerinin azaltılması için tam tahıl ürünleri ve kepekli ürünleri tercih etmek, kuru meyvelerden özellikle erik, incir ve kayısı tüketimini artırmak, haftada en az 3 kere yarım saat kadar tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika boyunca karın kaslarının çalışmasını sağlamak kabızlık problemini önleyeceği belirtildi.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
5
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Üst