Sigara Bırakma Tedavisi (Ketem)

eVaq0Liq Bayan Üye
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanser taraması yapılan bakanlığa bağlı merkezlerde sigarayı bıraktırma tedavisi de uygulanacağını açıkladı.

Tuncer, bu yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan projeyle Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), kanser taraması için başvuranlara, aynı zamanda sigarayı bırakmaları için danışmanlık hizmeti verilecek poliklinikler de açılacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser hastalığının tüm dünyada arttığını belirtti.

Dünyada 2005 yılında görülen 11 milyon yeni kanser vakasının 2030'da 27 milyona, 7 milyon ölümün 17 milyona, 25 milyon kanserli hasta sayısının ise 75 milyona çıkmasının beklendiğini ifade eden Tuncer, Türkiye'de de kanser görülme oranlarında beklenenin çok üzerinde artış olduğuna dikkati çekti.

Kanser görülme sıklığının, her 100 bin kişide, 2003'de kadınlarda 113 erkeklerde 154, 2004'de kadınlarda 127 erkeklerde 168, 2005'de kadınlarda 140 erkeklerde 194, 2006'da ise kadınlarda 144 erkeklerde 244 olduğuna işaret eden Tuncer, ''Bizim 2010 yılı ülke ortalaması beklentimiz 100 binde 155 iken daha 2006 yılında bu oranın üstüne çıktı. 2030 yılında ise bu oranın her 100 bin kişide 370-400 arasında olması beklentimiz vardı. Ama böyle giderse bu oran 600'ün üzerine çıkacak'' uyarısını dile getirdi.

Kanser görülme sıklığında bu kadar artış olmasının en başta gelen nedeninin tütün kullanma alışkanlığı olduğunu vurgulayan Tuncer, ''Dünyada kanseri kontrol altına alan ülkeler, bunu sigaraya karşı yürüttükleri mücadeleyi kazanarak başardı. Biz de toplumumuzu bu kötü alışkanlıktan koruyarak kansere karşı yürüttüğümüz mücadeleyi kazanmak istiyoruz'' diye konuştu.

Kapalı alanlarda tütün yasağını genişleten Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun gereği gibi uygulanması durumunda 2020 yılında kanser görülme oranlarında kırılma beklediklerini bildiren Tuncer, şunları söyledi:

''Sigara eşittir kanser demek. 2006 yılı kanser verilerine göre ülkemizde akciğer kanseri görülme sıklığı beklenenin 2 kat üstünde. Söz konusu yıl için ülkemizde akciğer kanseri görülme sıklığını 100 binde 35'de tutmayı planlarken bu oran 100 binde 75'i buldu. Durum çok ciddi. Bu nedenle tütün mamullerinin zararlarının önlenmesi hakkındaki yasayı taviz vermeden uygulamamız, herhangi bir gevşemeye meydan vermememiz gerekiyor. Kanser görülme oranlarıyla ilgili bu tabloyu değiştirmek en büyük amacımız. Bunun için de sigaraya karşı bir seferberlik yürütmek zorundayız.''

Kendilerine sağlık müdürlüklerinden, yasanın uygulanması ve denetim konusunda bazı tereddütler yaşandığı bilgisinin ulaştığını bildiren Tuncer, ''Sağlık Bakanlığı olarak bu yasanın tamamen arkasındayız. Yasada kesinlikle bir yumuşama olmayacak. Denetçiler hiç bir tereddüte düşmeden yasanın hükümlerini yerine getirmeliler'' ifadesini kullandı.

-''KETEM'LERDE SİGARAYI BIRAKTIRMA POLİKLİNİKLERİ AÇILACAK''-

Halkın kanserle ilgili farkındalığının tespit edilmesi amacıyla yaptıkları araştırmaya göre, yüzde 99-100 oranında sigaranın toplumda en önemli kanser nedeni olarak görüldüğünü anlatan Tuncer, ancak bu hastalıktan korunmak için doğru beslenme ilk sırada yer alırken sigaradan uzak durmanın daha gerilerde olduğunu söyledi.

Bu sonucun sigara alışkanlığından kurtulmanın zorluğu nedeniyle ortaya çıktığına işaret eden Tuncer, şöyle konuştu:

''Sigarayla mücadelede sigara içmeyenleri korumak ve bu kötü alışkanlığa başlamalarını önlemenin yanı sıra, sigara kullananların bunu bırakmalarını sağlamak da önemli yer tutuyor. Bu nedenle 2010 yılında hayata geçireceğimiz projelerin başında, Bakanlığımıza bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) sigarayı bıraktırma polikliniklerinin açılması geliyor. Bu merkezlerde kanser taraması için bu başvuran vatandaşlarımıza aynı zamanda sigarayı bırakmaları için danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bu hizmet sırasında psiko-sosyal destek sağlanırken sigarayı bırakma yöntemleri konusunda da bilgi verilecek.''

Sigara bırakma tedavisinin devlet tarafından karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu ile çalışmaların sürdüğünü ifade eden Tuncer, ''Kanser, maliyeti en yüksek 10 hastalık içinde ilk sırada yer alıyor. Eğer geri ödeme kapsamına alınırsa bu en maliyet etkin tedavi olacak'' diye konuştu.

Sigarayı bırakma tedavisinin geri ödemesiyle ilgili her ülkede farklı yöntemler uygulandığını anlatan Tuncer, ''Bazı ülkeler tedavinin tümünü, bazıları yarısını karşılıyor. Bazıları da geri ödemeyi tedavi sayısıyla sınırlı tutuyor. Bizim SGK'ya önerimiz, tedavinin tümünün devlet tarafından karşılanması yönünde. Çünkü durum çok ciddi'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı gibi marketlerde ilaç satışına izin veren yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde halkın ilaca erişiminin kolaylaşacağını, bunun Türkiye açısından olumlu bir gelişme olacağını belirten Tuncer, ''Ancak bir çok gelişmiş ülkede ilaç satışı yapılan marketlerde sigara satılamıyor. Dünya Sağlık Örgütünün bu konuda prensip kararı var. Türkiye'de de marketlerde ilaç satışına ilişkin yasal düzenleme yapılırsa, buralarda sigara satışına izin verilemez. Sağlığın korunmasını sağlayan bir ürünle kansere neden olan sağlığa zararlı bir ürün yan yana satılamaz'' diye konuştu.

Tuncer, sigarayla mücadelede verdiği destekten dolayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir teşekkür mektubu da yolladı.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
Üst