deep
Harbi Aktif Üye
Sebzeleri derin dondurucuda saklama yöntemleri nelerdir?
Son zamanlarda en çok karşımıza çıkan kavramlardan biri de organik gıdalar. Bu gıdaları alabilmek maddi olarak bizleri çok sarsacağından çoğu kadın kendi evinde en azından taze ve az hormonlu.. yiyecekleri üretmenin yollarını arıyor. Bunlardan ilk akla geleni ise mevsiminde alınan yiyecekleri dondurarak saklamak.Özellikle çalışan kadınlar için çok faydalı olan bu yöntem kışın yaz günkü gibi bir domatesli yemek yeme imkanı da tanıyor.
Sebzeleri derin dondurucuda saklama şartları
Dondurucuda yiyecek saklamanın pek çok yolu var. Burada en çok dikkat edilmesi gerekense yiyecekleri doğru şekilde saklamak. Bu doğru yöntemlere ilk olarak sebzelerle başlayacağım. Bundan sonraki yazılarda diğer yiyeceklerle ilgili de bilgiler sunmaya devam edeceğim.
Derin dondurucuda en çok saklanan sebzeler domates, patlıcan, fasulye,Ispanak, lahana, pırasa, havuç ve kereviz gibi yiyecekler. Bu yiyeceklerin hepsinin saklanma koşulları farklı olduğundan tek tek anlatmakta yarar var.
DOMATES
Domatesi derin dondurucuda bir kaç yolla saklayabilirsiniz. Öncelikle yıkanmış bütün domatesleri kilitli poşetler içinde o şekilde saklayabilirsiniz.
Bunun yanında kuşbaşı şekilde doğrayarak, rendeleyerek yada mutfak ronotundan geçirerek uygun büyüklükteki kaplara paylaştırıp saklayabilirsiniz.
TAZE FASULYE
Taze fasulyeleri ayıklayın, yıkayın ve ihtiyacınıza uygun olarak doğrayın. 3 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetleyin. Hiç şok haşlama yapmadan da doğrayıp saklayabilirsiniz.
ISPANAK
Ispanaklar güzelce yıkanır, doğranır ve süzüldükten sonra poşetlere konur. Şok haşlama ile 2 dakika haşlanıp soğuk suya tutularak da saklanabilir. Ben genelde 2. yöntemi kullanıyorum.
LAHANA
Ispanakla aynı şekilde saklanır.
PIRASA
Yıkayıp uygun uzunlukta doğradıktan sonra 4-5 dakika şok haşlama yapılıp poşetlere konur ve dondurucuya kaldırılır.
KARNIBAHAR
Karnıbahar önce çiçeklerine ayrılır. Ardından kararmaması için limonlu suda bir süre bekletilir. Sudan alıp süzülüp dondurucuya kaldırılır.
KEREVİZ
Ayıklandıktan ve doğrandıktan sonra üzerine limon sıkılarak poşetlenir ve kaldırılır.
PATLICAN
Özellikle salata ve imambayıldıda kullanmak için patlıcanları kızartıp süzdükten ve soğuttuktan sonra dondurucua kaldırabilirsiniz.
MAYDANOZ
Önce güzelce yıkanır doğradıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde poşetlenir ve kaldırılır.
Son zamanlarda en çok karşımıza çıkan kavramlardan biri de organik gıdalar. Bu gıdaları alabilmek maddi olarak bizleri çok sarsacağından çoğu kadın kendi evinde en azından taze ve az hormonlu.. yiyecekleri üretmenin yollarını arıyor. Bunlardan ilk akla geleni ise mevsiminde alınan yiyecekleri dondurarak saklamak.Özellikle çalışan kadınlar için çok faydalı olan bu yöntem kışın yaz günkü gibi bir domatesli yemek yeme imkanı da tanıyor.
Sebzeleri derin dondurucuda saklama şartları
Dondurucuda yiyecek saklamanın pek çok yolu var. Burada en çok dikkat edilmesi gerekense yiyecekleri doğru şekilde saklamak. Bu doğru yöntemlere ilk olarak sebzelerle başlayacağım. Bundan sonraki yazılarda diğer yiyeceklerle ilgili de bilgiler sunmaya devam edeceğim.
Derin dondurucuda en çok saklanan sebzeler domates, patlıcan, fasulye,Ispanak, lahana, pırasa, havuç ve kereviz gibi yiyecekler. Bu yiyeceklerin hepsinin saklanma koşulları farklı olduğundan tek tek anlatmakta yarar var.
DOMATES
Domatesi derin dondurucuda bir kaç yolla saklayabilirsiniz. Öncelikle yıkanmış bütün domatesleri kilitli poşetler içinde o şekilde saklayabilirsiniz.
Bunun yanında kuşbaşı şekilde doğrayarak, rendeleyerek yada mutfak ronotundan geçirerek uygun büyüklükteki kaplara paylaştırıp saklayabilirsiniz.
TAZE FASULYE
Taze fasulyeleri ayıklayın, yıkayın ve ihtiyacınıza uygun olarak doğrayın. 3 dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetleyin. Hiç şok haşlama yapmadan da doğrayıp saklayabilirsiniz.
ISPANAK
Ispanaklar güzelce yıkanır, doğranır ve süzüldükten sonra poşetlere konur. Şok haşlama ile 2 dakika haşlanıp soğuk suya tutularak da saklanabilir. Ben genelde 2. yöntemi kullanıyorum.
LAHANA
Ispanakla aynı şekilde saklanır.
PIRASA
Yıkayıp uygun uzunlukta doğradıktan sonra 4-5 dakika şok haşlama yapılıp poşetlere konur ve dondurucuya kaldırılır.
KARNIBAHAR
Karnıbahar önce çiçeklerine ayrılır. Ardından kararmaması için limonlu suda bir süre bekletilir. Sudan alıp süzülüp dondurucuya kaldırılır.
KEREVİZ
Ayıklandıktan ve doğrandıktan sonra üzerine limon sıkılarak poşetlenir ve kaldırılır.
PATLICAN
Özellikle salata ve imambayıldıda kullanmak için patlıcanları kızartıp süzdükten ve soğuttuktan sonra dondurucua kaldırabilirsiniz.
MAYDANOZ
Önce güzelce yıkanır doğradıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde poşetlenir ve kaldırılır.