Salatalığın Faydaları

Fatihan Üye
Salatalığın Faydaları Nelerdir

Salatalık sağlıklı olabilmek için mineral ve vitamin kaynağıdır. Ayrıca bol sulu yapısı ile de kilo aldırmayan, su ihtiyacımızı da karşılayacak tipte bir sebzedir.

Türk insanı olarak salatalığı sadece salatalarda, cacıklarda kıyarak kullanıyoruz. Ancak salatalığı elma, armut gibi tüketebiliriz.

Dünyada en çok üretilen ve tüketilen sebzelerinden başında gelen salatalık, tüm dünya sofralarının da baş tacı konumundadır. Kanserden, eklem romatizmasına, kolesterolden diyabete kadar nice hastalığa faydası olan salatalık, kış ayalarında da bağışıklık sistemini sağlam tutarak hastalıkların önünü almada büyük katkı sağlıyor. Bu sebepten ötürü uzmanlar insanların günde en az bir tane salatalık yemesi gerektiğini söylüyor.
salataligin-faydalari.jpg

Salatalığın yararlarını sıralayacak olursak;
  • Salatalık su bakımından çok zengindir. Su içmeyi sevmiyorsanız ve su içme alışkanlığınız yoksa salata tüketin. Kaybettiğiniz su miktarını telafi etmek için birebirdir. Çünkü salatalık sebzesinin yüzde doksanı sudur.
  • Salatalık vücudun iç ve dış sıcaklığı ile mücadele eder. Mide ekşimesi yaşıyorsanız, mutlaka salatalık tüketin, bu midenize iyi gelecektir. Şayet vücudunuzun bir yerinde güneş yanığına benzer yanıklar varsa, salatalık kabuklarını yanığı iyileştirmek için kullanabilirsiniz.
  • Salatalık adeta bir toksin düşmanıdır. Salatalık içerisinde yer alan su, bir süpürge vazifesi görür ve vücudunuzdaki toksinlerle mücadele eder ve de vücuttaki atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sürekli olarak salatalık tüketen insanlarda böbrek taşı oluşmaz ve var olan böbrek taşları erir gider.
  • Salatalık vücuda lazım ve eksik kalan vitaminleri tekrar yerine koyar. Salatalık vücudun bir günde ihtiyaç duyduğu vitaminlerin bir çoğunu bir günde karşılayacak şekilde bir yapıya sahiptir. Bağışıklık sistemine takviye sağlayan; A, B ve C vitaminleri insanlara enerji verir ve üzerlerindeki yorgunlukları alarak canlı tutarak zindelik verir. Salatalık, havuç veya ıspanak suyu ile karıştırıldığında daha güçlü bir sebze suyu haline gelir. Salatalığın kabuğu günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 12'lik kısmını karşıladığı için, güzelce yıkanıp kabuğu ile tüketilmelidir.
  • Salatalık cilde iyi gelen minarellerle doludur. Salatalığın içerisinde magnezyum, potasyum ve silikon gibi cilde yararlı bir çok mineral bol miktarda bulunmaktadır. Bundan ötürü özellikle spa tedavilerinde salatalık kullanılır. Salatalık bir çok cilt bakım kürününde vazgeçilmezidir.
  • Salatalık sindirime ve kilo vermeye yardımcı olur. Yüzde doksanının su olması ve de çok düşük kaloriye sahip olması nedeniyle, zayıflamak isteyenler içinde salatalık muhteşem bir yardımcıdır. Bu nedenle salatalığı, salatalarda, cacıklarda ve çorbalarda sıklıkla kullanabilirsiniz. Yağ bakımından az yağlı bir yoğurt ile salatalığı atıştırmalık olarak kullanabilir veyahut cacık yapabilirsiniz. Salatalığın çiğnenmesi çene kasları içinde bir egzersizdir. Salatalığın içinde bulunan lifler sindirim için çok faydalıdır. Her gün düzenli olarak salatalık tüketen kişilerde kabızlık sorunu görünmemektedir.
  • Salatalık gözler içinde faydalıdır. Bir dilim soğuk salatalığı şişen göz bebeklerinin üzerine koyduğunuzda, salatalıkta bulunan anti-inflamatuar özellik sayesinde, göz altlarınızda bulunan şişkinlikler ve gözaltı torbalarınızdaki şişmeler azalır.
  • Salatalık kanser düşmanıdır. Salatalık içerisinde bulunan lariciresinol, secoisolariciresinol ve de pinoresinol ismindeki polifenolik bileşenler yer alırlar. Bahsi geçen bu bileşenler; prostat, meme, rahim ve yumurtalık kanseri gibi bir çok kanserin riskini azalttığı tespit edilmiştir.
  • Diyabete iyi gelir, kolesterolü düşürür, kan basıncını kontrol ettiği gibi tansiyonu düzenler. Salatalıkta insülin hormonunun üretilmesinde, pankreas hücrelerinin ihtiyaç duyduğu hormonlar yer alır. Salatalık içindeki sterol bileşeni kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. İçinde bulunan bol miktardaki lifler, magnezyum ve potasyum kan basıncını düzenleme konusunda yardımcıdır. Düşük ve yüksek tansiyon durumlarında kan basıncını düzenlemek için salatalık yiyebilirsiniz.
  • Taze bir nefes içinde salatalık tüketmelisiniz. Salatalığın içinde bulunan su, zarar görmüş dişetlerinin iyileştirilmesi ve canlanmasında önemli bir rol oynar. Bir dilim salatalığı, ağzınızın içindeyken dilinizle üst damağınıza bastırarak yarım dakika bekletin, salatalığın içinde yer alan fitokimyasallar ağzınızdaki bakterilerin neden olduğu kötü nefes kokusuna engel olacak ve o bakterileri öldürecektir.
  • Salatalık saç ve tırnakları yumuşatır. Salatalıktaki muhteşem silika minerali saçlarınızı ve de tırnaklarınızı daha parlak ve daha güçlü hale getirir. Silika ve sülfür de ayrıyeten saçlarınızın yeniden çıkmasında oldukça yardımcı etkiye sahiptir.
  • Gut ve eklem iltihaplarına iyi gelir ve de eklemlerinizi güçlendirir. Silika bakımından oldukça zengin olan salatalık, bağ dokularını kuvvetlendirmede çok etkilidir. Havuç suyu ile salatalığının karıştırılması sonucunda ürik asit seviyeyi düşürücü bir karışım ortaya çıkar. Bu karışım eklem iltihabına ve dolayısıyla gut ağrılarına iyi gelir.
  • Böbrekler için oldukça faydalıdır. Su bakımından zengin olmasından ötürü, böbreklerin çalışmasını sağlar. Ürik asit seviyesini düşürdüğünden ötürü de böbreklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Salatalık deyip geçmeyin, hıyar deyip küçümsemeyin. Rabbim kainat eczanesinden binlerce bitkiyi insana yarar sağlasın diye yaratmış.

Bunun yanında salatalıktan turşu da yapabilirsiniz. Kahramanmaraş çevresinde, salatalık yazın sonlarına doğru oyulup kurutularak, kışın dolması da yapılmaktadır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
8B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst