Sakarin Zararları

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Sakarinin Zararları Nelerdir, Sakarin Zararlı mı? Tatlandırıcıların Zararları

Şeker yerine kullanılabilen,kalori içermeyen ya da düşük kalorili yapay maddeler, yapay tatlancılılar olarak adlandırılıyor.

Tatlandırıcılar önceleri şeker hastaları için, tatlı gereksinimlerini karşılama amaçlı kullanılıyordu.Fakat sonraları zayıflamak,zayıf kalmak,şekerin dişler için zararlarını engellemek ve obeziteden kurtulmak için birçok kişi tarafından tercih edilmeye başladı.

Tatlandırıcılar hakkında bilgi veren Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu,tatlındırıcıları enerji içeren ve içermeyen tatlandırıcılar olarak iki grupta değerlendirdi.

Enerji içerenler; Fruktoz:Sorbitol,mannitol,ksilitol,meyve şekeri.

Fazla miktarda tüketildiğinde kan şekerini yükseltiyor.Bu şekerin kana geçiş süresi çay şekerinden daha uzun sürüyor.

Enerji içermeyenler; Sakkarin,siklamat,aspartam,asesülfam-K: Daha fazla tercih edilen tatlandırıcılar.Bu tatlandırıcılar yüksek ısıda acı tat oluşturdukları için kaynayan bir besinin içerisine atılmaması gerekiyor.Ocaktan indirdikten sonra besinin içerisine eklenmesi öneriliyor.

Tatlandırıcılar hamilelikte bebeğe geçip birikiyor mu?

Tatlandırıcıların kullanılması bayağı fazlalaşsada yan etkilerinin söylentileri bir türlü bitmiyor.Yapılan araştırmalar sonucu ,Food and Drug Administration(FDA) 1977 yılında yüksek doz sakarin tüketimini yasaklamıştır.Ancak daha sonra Amerikan Tıp Konseyi kısıtlı kullanımın (2,5 mg/kg/gün)sağlık için güvenli olabileceğini bildirdi.

Tekrar daha sonra yapılan araştırmalarda sakarinin zararsız olmadığı ve epitel dokuda yapısal değişikliklere neden olacağı belirlendi.Ayrıca hamile annelerde de bebeğe geçip birikme yaptığı belirlenince hamilelerin kullanımı yasaklandı.

Bitkisel tatlandırıcı Stevia;

Son olarak ülkememize yakın bir tarihte giriş yapan bitkisel kaynaklı sakarin,aspartam,asesulfam K içermeyen tamamen Stevia denilen bir bitkiden elde edilen tatlandırıcı piyasaya sunulmuş durumda.Stevia denilen bu bitki şekerden 40 kat daha tatlı.400 derece ısıya kadarda dayanıklı olan bu bitki ısıya bağlı bozulma riskinide sıfıra indiriyor.

Aspartam beyin tümörlerine neden olabiliyor;

Son yılların gözde tatlandırıcılarından olan Aspartam baş ağrısı,baş dönmesi,adet düzensizliği gibi yan etkileri bulunmuştur.Aspartam aşırı tüketildiğinde ileride beyin tümörleri ve beyin hasarına neden olduğu klinik çalışmalarla belirlenmiştir.

Kendinize göre tatlandırıcı kullanmayın;

Her ne kadar tatlandırıcıların zararları hakkında kesin bilgi verilmesede siz yine de bir uzmana danışmadan kullanmayın.Ayrıca şekersiz meşrubat içenlerin şekerli içenlere göre daha çabuk kilo verdiği görülüyor.

15 Aralık 2010 Habertürk gazetesinde şu haber çıktı

Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), yapay tatlandırıcı sakarini zararlı maddeler listesinden çıkardı.

EPA'dan yapılan açıklamada, bilimsel olarak sakarinin EPA'nın listesinde kalmasının artık anlamı olmadığını bildiren Kalori Kontrol Konseyi'nin başvurusu üzerine, sakarin ve tuzlarının zararlı maddeler listesinden çıkarıldığı belirtildi. Kalori Kontrol Konseyi'nde, düşük kalorili yiyecek ve içecekler üreten sanayi grupları temsil ediliyor.

Diyet içeceklerinde, sakız, meyve suları ve daha birçok gıda maddesinde kullanılan beyaz kristal toz şeklindeki sakarinin 1980'li yıllarda kansere neden olabilecek etmenlerden biri olduğu düşünülüyordu. Ulusal Toksoloji Programı ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın yaptığı araştırmalar, 1990'lı yılların sonunda sakarini aklamıştı. Buna rağmen sakarin EPA'nın zararlı maddeler listesinde kalmaya devam etmişti.

Yani Sakarin zararlı mı ? Değil mi tamamen bir muamma! Ama en sağlıksı kullandığımız normal pancer şekeri yani Sakkaroz!!
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
86B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Üst