Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Beslenme bölümünde yer alan bu konu qanTa munan tarafından paylaşıldı.

  1. RAMAZAN ayı, toplumumuzun yaşamında önemli bir yer teşkil eder. Gün içinde yemek yenilemediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlanır. Bu nedenle ramazan ile birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelir. Her zaman olduğu gibi ramazanda da amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’yi sağlayabilmektir.
    3 KEZ YİYECEK GİBİ AYARLAYIN
    Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü diyetisyenlerinin verdiği bilgilere göre, ramazan ayında; öğün sayısı en az 3 olacak şekilde planlanmış bir beslenme şekli uygulanmalıdır. Buna dikkat etmeyen sağlıklı insanlar bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılar, pideler, böreklerin ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artışına bağlı olarak kilo artışı olması kaçınılmazdır.

    EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SAHUR
    Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazanda da sağlanabilmesi için günlük en az 3 öğünü tamamlamamız gereklidir. Bu öğünlerin en önemli olanlarından biri de sahur öğünüdür. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır.