Pi Sayısı Nasıl Bulunmuştur

elecTRo Üyeee
Pi sayısı nasıl bulunmuştur? Pi sayısını ilk kim bulmuştur sorusunun cevabını bu konumuzda alacaksınız

Pi sayısı hayatın her alanında kullanılan ve matematik işlemlerine büyük önem taşıyan enteresan bir sayıdır. Matematiksel çeşitli hesaplamalarda (yaylar, daireler, pendulumlar) pi sayısının kullanıldığını görürüz.

Pi sayısının çeşitli varyasyonları küsüratlı şekilde bir anlam ifade etmiyor gibi görünse de yaygın şekilde kullanılmakta ve bu bağlamda büyük önem taşımaktadır. Pi sayısı aslında bir oranı ifade etmektedir. Dairenin çevresinin çapına bölünmesinden 3,14 oranı elde edilir. Bunun sağlamasını kendiniz de yapabilirsiniz. Örneğin evinizde bulunan ve dairesel şekle sahip büyük bir cismi alın, örneğin su bardağını ele alalım. Bardağın önce çevresini mezüre ile ölçüp bu sonucu bardağın ölçtüğümüz çapına bölersek daima 3,14 sonucunu elde ederiz. Bu sonucu elde etmek için hassas bir ölçüm yapmamız gerekir.
pi-sayisi.jpg

Pi sayısının nasıl bulunduğuna gelince bunun kökenine inmek tam kestirilememekle birlikte Babil, Eski Mısır ve çok tarihi uygarlıklar tarafından pi sayısının kullanıldığını biliyoruz. Bu uygarlıklar bütün çemberlerin çevresinin çapına bölündüğünde eşit bir sayıya denk geldiğini fark etmişlerdi. Böylece çapını bildikleri her çemberin çevresini de hesaplayabiliyorlardı. Milattan Önce 2000’li yıllarda Babiller pi sayısını 31/8 yani 3,125 olarak kullanırken, Antik Yunan’da bu değer karekök 10 veya 3,162 olarak kullanılıyordu.

Günümüzde kullandığımız pi sayısı değerine en çok yaklaşanlar VI. yüzyılda Hintliler olmuştur. 476 ve 550 yılları arasında yaşayan Hintli Aryabhata’nın matematik kitabında pi sayısı 3,1414 olarak oranlandırmıştır. 1424 yılında İranlılar pi sayısının virgülden sonraki on altı basamağını hesaplamıştır.

1596 yılına gelindiğinde pi sayısının virgülden sonraki yirmi basamağını hesaplayan ise Alman Ludolph van Ceulen’dir. Avrupa Ludolph sabiti olarak bu sayıyı kabul etmiştir. Daha sonra gelen matematikçiler pi sayısının virgülden sonraki milyarlarca basamağını hesaplamayı bile başarmışlardır.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
10B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
21B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst