Osman Bey Dönemi Yaşanan Olaylar

mahir Harbi Aktif Üye
Osman Bey babası Ertuğrul Gazi'den sonra 1281 yılında Kayı boyunun başına geçti. Ahilerin ileri gelenlerinden olan ve herkesin itibar ettiği Şeyh Edebali'nin kızı Malhatun ile evlendi.

Osman Bey Döneminde Yaşanan Hadiseler​

osman bey

1284'de Osman Bey askerleri ile çıktığı bir teftiş gezisinde İnegöl Tekfuru tarafından pusuya düşürülmüştür. 120 askeri ile çemneri yarıp pusudan sağ kurtulmuştur. Bu hadise tarihte Ermeni Beli Muhaberesi olarak kayıtlara geçmiştir. Bu savaşta Osman Bey yeğeni Baykoca'yı şehit olmuştur.

1285'te Kulacahisar'ı fethedip ilk zaferini kazanmıştır. Osmanlıların kazandığı ilk kale de burasıdır.

1286 yılında İnegöl ve Karacihsar tekfurları Osman Gazi'ye karşı bir ittifak kurup Çarşamba Yaylası'nda Osman Bey'e saldırmışlardır. Domaniç ya da İkizce Savaşı olarak tarihe geçen bu savaşı da Osman Bey alnının akıyla kazanmıştır. Bu savaşta ağabeyi Sarı Batu Savcı Bey şehit olmuştur. Osman Bey ise gazi olup gazilik payesini almıştır.

1288'de Porsuk Çayı üzerinde yer alan Karacahisar fethedildi.

1289 yılında Alaeddin Keykubat Eskişehir ve İnönü bölgesini Osman Gazi'ye verdi.

1292'de Sakarya'nın kuzey mevkiine akınlar düzenlendi.

1298 yılıdnda Bilecik, Yarhisar ve İnegöl gibi kaleler fethedildi. Yarhisar tekfurunun kızı Nilüfer Hatun Osman Gazi'nin oğlu Orhan Bey ile evlendi.

1299'da Selçıklu Devleti'nin saltanatı ortadan kalkınca Osman Gazi kendi adına para bastırarak bağımsızlığını ilan edip, Osmanlı Devleti'ni kurdu.

1300'de Yondhisar ve Yenişehir kaleleri fethedildi. Devletin merkezi Yenişehir oldu.

1301 yılında Osman Gazi Koyunhisar Muharebesi'ni kazanmıştır. Bu zaferle İzmit ve İznik'in yolu Osmanlılara açılmıştır. Kirmasti, Mıhaliç ve Ulubat'ı Bizans'tan almıştır.

1302'de Köprühisar ele geçirildi.

1303 yılında Marmaracık kalesi alındı ve İznik'e daha da yaklaşıldı.

1306'da Kestel, Ketei ve Ulubat kaleleri fethedildi. Osman Gazi Dinboz'da zafer kazandı. Osmanlıların yabancılarla yaptığı ilk askeri antlaşma imzalandı.

1307 yılında İznik kuşatıldı ve Yalova üzerine akınlar düzenlendi.

1308 İmralı Adası fethedildi.
osman bey dönemi harita

1313'de Harmankaya tekfuru Köse Mihal Osman Gazi himayesine girdi. Akhisar, Lüblüce, Geyve, Karagöz, Hisarcık, Lefke, Yenikale, Tekfurpınarı ve Yanıkçahisar kaleleri fethedildi. Bursa kuşatılmaya başlandı.

1314'de Orhan Bey'in oğlu Şehzade Süleyman doğdu.

1316 yılında Karatekin, Tuzpazarı, Ebesuyu ve Karacebeş kaleleri alındı.

1317 Konuralp ve Akçakoca'nın komutasında Kocaeli seferi başladı. Keresteci ve Kapucuk kaleleri alındı.

1321 yılına gelinince Osman Gazi oğlu Orhan Gazi'yi vekil tayin etti. Mudanya alındı. Gemlik seferi başladı. Trakyaya ilk akınlar başladı.

1323 Akyazı fethedildi.

1324'de Karamürsel alındı ve İzmit Körfezi Türk hakimiyetine geçti. Orhan Gazi devletin başına geçti.

1325 yılında Orhaneli fethedildi. Devehisar, Bolu, Kandıra ve Ermenipazarı kaleleri fethedildi.

Osmanlılar ve Kayı Boyu​

Osmanlılar Oğuzların Bozuk kolunun Kayı boyuna mensuptur. 1071'de Malazgirt Zaferi'nin neticesinde birçok Türk boyu gibi Kayılar da Anadolu'ya göç etmiş, Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından Ankara yakınlarındaki Karacadağ yöresi kendilerine yurtluk olarak verilmiştir. Bir müddet burayı yurt edinen Ertuğrul Gazi yönetimindeki Kayılar daha sonra Söğüt ve Domaniç civarına yerleşmiştir.
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
6B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
12B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst