Organik tarımın faydaları nelerdir

LAL
Moderatör
Organik tarımın faydaları, Organik tarımın yararları nelerdir

Organik Tarımın İnsanlar İçin Önemi
Organik (ekolojik) tarım, belirli kural ve gereklilikler çerçevesinde yapılan ve doğayı sömürmeyen sürdürülebilir tarım yöntemidir.

Organik tarımın nitelikleri
Bu yöntemde kimyasal gübre, ilaçlama, hormon gibi dış etkenler kullanılmaz. Tamamen atalarımızın doğal üretim yöntemlerinin günümüz agronomik bilgiler ışığında yapılmasıdır. Yöntemin en büyük zafiyeti ürün maksimizasyonuna izin vermeyişidir. Diğer bir deyişle kantitatif yöntemlere göre daha az ürün elde edilir. Risk, diğer yöntemlere göre daha fazladır. Tüm bu etkenler ekolojik tarım ile üretilmiş ürünlerin daha pahalı olmasını sağlar. Ekolojik üretim yapan bir çiftçi, uluslararası bir denetleme şirketi tarafından verilen sertifikayı almak zorundadır. Bu sertifikayı alabilmesi için ürünlerini gerekli koşullarda üretmelidir. Gerekli koşullar sağlandığında bu denetçi firmalar ürünü denetleyerek sertifika verirler. Ekolojik tarım her ne kadar istenen bir tarım yöntemi olarak görülse de 6 milyarı geçen dünya nüfusunun doyurulması için kantitatif tarım yapılması gerekmektedir. Bu konuda agronomistlerin en fazla tartıştıkları konulardan biridir. ekolojik tarım kelimesi her ne kadar yukarıda bahsedilen hususlardaki tarımı ifade etse de, ismi üzerinde de önemli anlaşmazlıklar vardır. Bu yöntem ile üretilen ürünlerin ekolojik kelimesi ile bir bağı olmaması sebebiyle "Organik tarım" daha doğru bir isim olarak kabul edilmek.

Organik tarımın önemi
Organik tarım, herşeyden önce belirli kurallar çerçevesinde sürdürülebilir tarımdır. Buda başta toprak olmak üzere su, hava, çevre ve doğada yaşayan diğer canlılara zarar vermeyen bir üretim anlamına gelmektedir. Örnek olarak ilaçlama ile çevredeki bir göl ve paralel olarak o gölde yaşayan canlılar zarar görebilir. O gölün suyunu kullanan insanların zarar görbileceği gibi, gölden avlandığı bir balığı yiyen kuş bambaşka bölgelere hastalık taşıyabilir. Organik tarım kuralları çerçevesinde çevresine duyarlı, sömüren değil sürdürülebilir olan bir üretim sağlar.

Üretilen ürünlerin kolayca izlenebilmesi ve her aşamada denetlenebilmesi ile tarımda ciddi bir denetim eksikliğini giderebilir.
Üretilen ürünlerin insan sağlığına zarar verebilecek kimi atıkları barındırmasının önüne geçerek hastalıkların yayılması/oluşmasını ciddi oranda engelleyebilir.

Organik tarım yanlızca insan sağlığını değil, aynı zamanda yaşam alanımız olan dünyanın korunmasını da sağlar.
Mevcut tarım topraklarının azalarak çölleşmesini, kullanılamaz hale gelmesini ve sömürülmesinide engeller.Sağlıklı ve temiz bitkiler yetiştirildiği için insan sağlığınca önemlidir
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst