Nükleer Manyetik Rezonans

HENA Üye
Organik Kimya da moleküllerin yapisinin tayininde oldukca ama oldukca sık kullanılan bir spektroskopik yöntem. Biraz tarihcesine girecek olursak, ilk NMR sinyali aslinda Bloch ve Purcell isimli iki fizikci tarafindan 1945 yilinda ayni zamanlarda bagimsiz olarak bulundu. Bu buluslari onlara 1952 yilinda Nobel Fizik Ödülünü kazandirdi. Fakat bu yöntemin kimyada molekül yapisi tayininde kullanimi kimyacilar tarafindan baslatilmistir. Ve günümüzde sadece kimya alaninda degil tip alaninda da oldukca sik bir sekilde kullanilmaktadir. Futbolla özdeslesmis bir kavram olarak MRI denilen Manyetik Rezonans Görüntüleme, dokulardaki su miktarinin tayiniyle vücuttaki bazi rahatsizliklarin tesbitinde kullanilabilmektedir.
Kimyadaki kullanimina gelecek olursak, sentezlenen moleküllerin yapilarini anlamak icin kullanilir. Diger spektroskopik yöntemlerin aksine tek basina, tüm yapiyi aydinlatacak bilgi verebilmektedir.
Biraz da calisma prensibinden bahsedecek olursak. Cekirdekteki protonlarin spin yani dönme hareketinden dolayi olusan manyetik alanlari vardir. Ve bu protonlar kendi hallerinde iken es enerjiye sahiptirler ta ki baska bir dis manyetik alan icerisinde farkli enerji seviyelerine yarilana kadar. Isin icinde bir de her bir protonun kendi manyetik alani oldugu icin,her bir protonun cevresindeki protonlardan etkilenmesi vardir. Bu etkilenmeler ve enerji fakindan yola cikarak, protonlarin etrafindaki kimyasal cevre hakkinda bilgi edinebilmekteyiz. Bu da kisaca ifade etmek gerekirse molekülün yapisini tesbit etmemize yaramaktadir.
 
Üst