Namazlarda ve bütün dualarda neden Fatiha okuyoruz?

HuSoCaN Mehdi ResuL Askeri
SUAL: Namazlarda ve bütün dualarda neden Fatiha okuyoruz?


CEVAP: Fatiha “açış” demektir. Namazın açılışını Fatiha kapısından geçerek yaparsınız. Fatiha, namazın açılması demektir. Önemi ise çok büyüktür. Allah’a ulaşmayı dilemekten, iradenizi Allah’a teslim edinceye kadar geçecek olan bütün safhalar burada yer almıştır. Allah’ın vasıfları Fatiha’da verilmektedir:

1/FATİHA-5: İyyâke na’budu ve iyyâke nestaîn(nestaînu).
Allah’ım! Yalnız Sana kul oluruz ve yalnız Senden İSTİANE isteriz.

Burada kulluk, 7 tane kulluğu ifade eder. 7 safhanın 7’si de Fatiha’da vardır.
“Mürşidimizi yalnız Senden öğrenebi-liriz.” diyoruz. Ona tâbî olunca Sıratı Mustakîm’e çıkacağımızı söylüyoruz. Fatiha, 5 vakit namazını sünnetleriyle kılan bir insan için günde 40 defa okunması lâzımgelen Kur’ân-ı Kerim’in kalbidir.
Allah razı olsun.
SUAL: Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin Rabbinde bir sığınak bulması nasıl gerçekleşir?
CEVAP: Allahû Tealâ, Allah’a ulaşmayı dilediğiniz andan itibaren sığınaktır. Çünkü Allah’a ulaşmayı dilediğiniz an Allahû Tealâ sizin derhal gözlerinizi, kulaklarınızı, kalbinizi işiten, bilen ve idrak eden bir hale getirir. Ama asıl sığınmanız 21. basamakta ruhunuz sizden ayrılıp da 7 katlık gök katları yolculuğundan sonra Allah’ın Zat’ında yok olduğu devrede olur. Bu ruhunuz için geçerlidir. Sonra fizik vücudunuzu, nefsinizi ve iradenizi Allah’a teslim edeceksiniz. Bunlar Allah’a ulaşarak teslim olmazlar. Allah’ın bütün emirlerini yerine getiren, yasak ettiği fiilleri işlemeyen bir hüviyet kazanırlar:

78/NEBE-39: Zâlikel yevmul hakk(hakku), fe men şâettehaze ilâ rabbihî meâbâ(meâben).
İşte o gün (mürşidin eli Hakk’a ulaşmak üzere öpüldüğü ve ona tâbî olunduğu gün), Hakk günüdür. Dileyen (Allah’a ulaşmayı dileyen) kişi, kendisini Rabbine ulaştıran (yolu, Sıratı Mustakîm’i) yol ittihaz eder (edinir). (Allah’a ulaşan kişiye Allah), meab (sığınak, melce) olur.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
50B
Yanıtlar
2
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Üst