Muharrem ayında yapılacak ibadetler

cicozz Çocukluk cicozlarda saklı
Muharrem ayında okunacak dua - Muharrem ayında kılınacak namaz - Muharrem ayında yapılması gereken ibadetler

Muharrem ayında yapılacak ibadetler nelerdir sorusuna cevaben bu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Muharrem ayı Ramazan ayından sonra bizim için en mukaddes aydır. Bu ayı en iyi şekilde değerlendirip, hayır hanemize hem ibadet olarak hem de fiili amel olarak iyi şeyler katmamız gerekir.

Muharrem Ayının Birinci ve Onuncu Günleri Okunacak Duâ

Her kim Muharrem ayının birinci ve onuncu Aşû-ra günleri sabahleyin üç kere bu duâyı okursa Allah Zü'l-celâl Hazretleri'nin o kimseyi tâ gelecek senenin Muharrem ayına kadar cemî' belâlardan emîn ve muhafaza buyuracağı rivâyet olunmaktadır.
muharrem-dua.png

1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. "Haram Aylar" denilen Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarının perşembe, cuma ve cumartesi tutulacak oruçlar da müstahabdır. Muharremin "Aşure günü" denilen yalnız onuncu günü oruç tutmak da tenzihen mekruhtur. Büyük İslâm İlmihâli

2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya ALLAHü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun ilmihal okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)

4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a) (Bugün aşure ibadet) diye aşure pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez) buyuruldu. (Hakim)

5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)

7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a)

Yukarıda nakledilen Hâdis-i Şerifler bazı âlimler tarafından ‘’mevzu’’ (uydurma) olarak nitelendirilmiştir. Aşure gününde, (Muharrem’in Onuncu Günü) bir gün öncesi ve sonrası ile birlikte ve bu ayın pazartesi, Perşembe ve cumartesi günlerinde oruçlu olmak (1) bizim yapmamız gereken iştir, sadaka verilebilir, yetimler sevindirilir, mümkünse eş-dost-akraba ziyaret edilir, telefonla aranır vs…(1)

Oruç Tutulacak Günler: Sadece Aşure Günü tutmak tenzihen merûhtur, bir gün arkasını ve önünü tutunuz… (9-10-11)

İlk On Gün Tutulabilir! (Zilhicce ayı olarak belirttiğimiz ayın, muharrem ayı olduğunu rivayet edenler de olmuştur! Zilhicce konusuna müracaat ediniz.)01 Muharrem 10 Ocak 2008 Perşembe – Hicri Yılbaşı02 Muharrem 11 Ocak 2008 Cuma03 Muharrem 12 Ocak 2008 Cumartesi09 Muharrem 18 Ocak 2008 Cuma10 Muharrem 19 Ocak 2008 Cumartesi Aşûra Günü11 Muharrem 20 Ocak 2008 PazarDileyen diğer, Perşembe, Cuma Ve Cumartesi günleri de tutabilir.

Muharrem Ayı’nın İlk Gecesi Kılınacak Namaz

Muharrem ayı, hicrî senenin birinci ayıdır. Bu ayın birinci gecesi, akşam ile yatsı arasında (yâni Zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gece) ALLAH rızası için 2 rek'at namaz kılınır.Namaza şu niyetle başlanır:„Yâ Rabbî, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübârek kılman; afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar kılman, dünyevî ve uhrevî saadetlere nâil eylemen için; Allâhü Ekber“Her iki rek'atte:7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü'l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra:11 defa: لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ „Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihil-hayr. Ve hüve alâ külli şey'in kadîr“ 11 İstiğfâr-ı şerîf, 11 Salevât-ı şerîfe okunup duâ yapılır.

Duâda, geçmiş senenin günahlarının afvı ve yeni seneye günahsız girmek için ilticâ edilir.Yine 9 ve 10'uncu geceleri teheccüd vaktinde rızâ-i ilâhî için 4 rek'at namaz kılınır.

Her rek'atte 50'şer İhlâs-ı şerîf okunur.Muharrem'in birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır:„

Yâ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-i ilâhîne, rızâ-i ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîne mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-i ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr olacak amellerden muhâfaza buyur. Allâhü Ekber“

Tesbih namazında şunlar okunur:1'inci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî,

2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Âmener-resûlü...“ (Sûre-i Bakara'nın son iki âyeti, Sûre-i Âli İmrân'ın ilk iki âyeti de ilâve edilerek),

3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 „Hüvallâhüllezî...“ (Sûre-i Haşr'ın son üç âyeti),

4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 İhlâs-ı şerîf. Namazdan sonra istiğfar edilir, Salevât-ı şerîfe getirilir ve arkasından duâ edilir.

Muharrem'in birinci gününde her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı şerîf okuyanları, Cenâb-ı Hakk lutfuyla, keremiyle huzûruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir.Bu ay içinde; perşembe, cuma, cumartesi günleri peşpeşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

Not: Ulema’dan bazıları bu gecelere müstakil olan namazlar hakkında farklı görüş bildiriyorlar, bundan dolayı kaza namazı olan kardeşlerimizin kaza namazı kılmaları tavsiye olunur!
 
Son düzenleme moderatör tarafından:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
101B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Üst