Mezun olmadan iş bulunan meslek

Ömer
Yönetici
Mezun olmadan iş bulunan meslek

Yetişmiş eleman sıkıntısından dolayı İMKB Endüstri Meslek Lisesi'nde özel bir bölüm açıldı. Okulun öğrencileri, daha mezun olmadan işe girdi.

Lüks yat yapımıyla ilgili yetişmiş eleman sıkıntısını gidermek için İMKB Endüstri Meslek Lisesi'nde özel bölüm açıldı. Okulun öğrencileri, daha mezun olmadan işe girdi.

Lüks yat yapımıyla ilgili sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı doruk noktasına ulaştı. Açığın giderilmesi için teknik ve teorik bilgiye sahip çalışanlara ihtiyaç var.
Sektördeki boşluğu gören İzmir'in Güzelbahçe ilçesindeki İMKB Endüstri Meslek Lisesi, geçtiğimiz yıl Ahşap Yat İmalatı Bölümü'nü açtı. Bölümün öğrencileri mezun olmadan işe başlıyor. Bölüme ilk etapta sadece dört öğrenci kayıt yaptırdı, bunlardan ikisi bir yıl dolmadan okulu bıraktı. Teknik bilgisi olan; ancak keser tutmasını bile doğru dürüst bilmeyen öğrenciler, bin 500'er YTL ile sektörde hemen işe başladı. Bu yıl bölümün 9. sınıfına 10 yeni öğrenci daha kayıt yaptırdı. Firmalar, bunlarla birlikte bölümdeki 13 öğrencinin şimdiden peşine düştü.

Okul yönetimi, tecrübeli iki öğretmenin öncülüğünde piyasadan sipariş alarak, okulun 10 metrelik atölyesinde tekne, kayık ve gemi yapmaya koyuldu. Okul, bununla da yetinmeyip Ulusal Ajans kanalıyla Avrupa Birliği (AB) Sokrates eğitim programları kapsamında, Hollanda ve Danimarka'yla ortaklaşa 11 bin Euro tutarında bir proje hazırladı. Lüks yat yapımını ilgilendiren proje kapsamında öğrenci ve öğretmenler, bu ülkelere giderek yeni teknikleri paylaşacak.
İMKB Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Emin Coşkun, 2012 yılına kadar bütün tersanelerin dolduğunu belirterek, kalifiye eleman bulunamadığı için firmaların siparişleri geri çevirdiğini kaydetti. Coşkun, "Lüks yatlar astronomik rakamlarla yapılıyor ve satılıyor. Halk arasında, 'Denizler kurumadıkça bu sektör ölmez' diye bir deyim vardır. Gerçekten de çok doğru. Sektör yerinde saysa bile bu çocuklar 15 yıl işsizlik çekmez." dedi.
Ahşap Yat İmalatı Bölümü öğretmenlerinden Nihat Ünlüaslan, bilgisayar destekli çizim yaparak bunları imalata dönüştürdüklerini kaydetti. Tekne ve lüks yat yapım firmalarından İndego Tekne Satın Alma Müdürü Bülent Budak da piyasada yetişmiş eleman bulmakta oldukça zorlandıklarını doğrularken, bu bölümlerden mezun öğrencilerin iş sıkıntısı çekmeyeceğini ve yüksek maaşlarla iş bulabileceklerini kaydetti.

Bu yıl lise 2. sınıfa geçen Onur Karabulut, denize ve gemilere meraklı oldukları için bölüme kayıt yaptırdığını söyledi. Hasan Arda Yavuz ise kayıt yaptırmadan önce piyasayı araştırdıklarını ve mesleğin geleceğini parlak gördükleri için böyle bir tercih yaptıklarını anlattı. Yavuz, "Hepimiz mesleğimizi çok seviyoruz. Bunun yanında ciddi iş tekliflerinin gelmesi de gelecek adına bizi bir hayli sevindiriyor. Gelecekte sektörün de büyüyeceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst