Mayalanmakta olan hamur niye kokar

Soru & Cevap bölümünde yer alan bu konu cicozz tarafından paylaşıldı.

  1. cicozz

    cicozz Çocukluk cicozlarda saklı

    Mayalanan Hamur Neden Kokar - Mayalı Hamurun kokması

    Besinlerin bozulmasında temel neden, küf mantarları adı verilen bazı organizmalardır. Ancak, ekmek, şarap ve daha diğer bazı şeylerin yapımında da bir çeşit mantardan yararlanılır.

    "Mayalanma" olayına sebep olan bu tek hücreli mantarlar "maya" diye tanımlanırlar. Mayalar çok küçük, gözle görülemeyecek kadar küçük tek hücreli yapıya sahiptir. Bazı hallerde guruplar halinde bulunurlar. Bazan da tomurcuklanıp bölünür, böylelikle çoğalırlar. Glikoz ve benzeri şekerleri alkol ve karbondiokside dönüştüren maya hücreleri oksijensiz ortamda yaşarlar. Kapalı şişelerin içinde dinlenmeye bırakılan meyva sularındaki şeker, mayanın etkisiyle giderek alkole dönüşür. Bira, şarap gibi içkilerin yapımı bu işlemle olur.

    Mayanın kendine has bir kokusu vardır. Maya hücrelerinin ölmüş ya da diri olduğunu anlamak için,bir miktar su içine biraz un, biraz da şeker katılır. Mayayla karıştırılır. Bir süre sonra hamurun üzerinde küçük kabarcıklar oluşur .Zamanla hamur kabarır ve köpüklenerek şişkinleşir,yükselir. Bunun birazını alıp mikroskop altında bakarsak, mayayla karışık kütlenin hareket halinde olduğu görülür. Başka türlü söylemek gerekirse,maya hücrecikleri çoğalmakta, büyümektedirler.Yani mayalanma olayı sözkonusudur.Hamurun kabarması,bu olay sırasında karbonik gazın meydana gelmesi yüzündendir.

    Uygun şartlarda, maya hücreleri bir saatlik zaman sonunda ikiye bölünürler. Böylece,kuramsal olarak, bir tek hücreden iki günde üç trilyon maya hücresi oluşmaktadır.Ancak,bu arada ortaya çıkan alkol üreme hızını yavaşlatır. Ekmek yapımında temel madde un,maya,tuz ve sudur. Maya, ekmeğin kabarmasını sağlamak amacıyla kullanılır.