Marmara Bölgesinin Gölleri

LAL
Moderatör
Marmara Bölgesi Gölleri, Marmara Bölgesin'de Bulunan Göller ve İsimleri

Marmara Bölgesi akarsu ve göl açısından hayli zengin bir bölgemizdir. Bölgede irili ufaklı pek çok muhtelif göl vardır.

Bölgenin Çatalca-Kocaeli bölümün en önemli gölleri Büyükçekmece Gölü ve Küçükçekmece gölüdür. İstanbul’da yer alan bu göllerden Büyükçekmece Gölü’nün yüzölçümü 28,47 km², uzunluğu 7 km, genişliği ise 2 km’dir. Gölün en derin noktası 8,6 metre derinliğindedir. Küçükçekme Gölü ise, 16 km² yüzölçümünde, 10 km uzunluk ve 6 km genişliğindedir. Gölün en derin noktası ise tam 22 metredir.

Güney Marmara bölümünün en bilinen gölü İznik Gölü’dür. İznik Gölü Marmara’nın en büyük gölüdür. İznik Gölü tatlı su gölüdür. Yüzölçümü tam 298 km²’dir. Gölün uzunluğu 32 km, genişliği ise 11 km’dir. İznik Gölü’nün en derin kısmı 65 metre derinliğine kadar ulaşır. Gölün rakımı 85 metredir.

Güney Marmara’nın Sakarya bölgesinde Sapanca Gölü bulunur. Sapanca Gölü tektonik bir tatlı su gölüdür. Gölün alanı 47 km²’dir. Uzunluğu 16 km, genişliği 5 km en derin noktası ise 53 metre civarındadır. Gölün denizden olan yüksekliği 33 metredir.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Manyas Kuşgölü vardır. Burası ayrıca bir milli parktır. Muhtelif birçok kuşa ev sahipliği yapan Manyas Kuşgölü milli park ile birlikte 24 bin hektarlık bir alandadır.

Durusu Gölü İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan bir göldür. Terkos Gölü olarak da bilinir. 39 km² su alanı mevcuttur. İstanbul’un içme suyunun büyük kısmı buradan sağlanır.

Ulubat Gölü de Bursa’da bulunan tektonik bir tatlı su gölüdür. Yüzölçümü bakımından 136 km² ile Marmara Bölgesi’nin ikinci en büyük gölü konumundadır.

Marmara Bölgesi'nin Gölleri

- Büyük Çekmece Gölü
- Küçük Çekmece Gölü
- Durusu Gölü
- Sapanca Gölü
- Manyas Kuş Gölü
- İznik Gölü
- Ulubat Gölü
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
18B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
16B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
11B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
8B
LAL
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Misafir
M
Üst