Marmara Bölgesinin El Sanatları

  • Konuyu başlatan LAL
  • Başlangıç tarihi
  • Görüntülenme 36.327
LAL
Moderatör
Marmara Bölgesinin El Sanatları, Marmara Bölgesinde Yapılan El Sanatları Nelerdir, Marmara Bölgesinde Hangi El Sanatları Yapılmaktadır

Tekirdağ :

- Kilim
- Çul
- Çuval
- Heybe
- Yastık yüzü

Edirne :

Edirne, Osmanlı döneminde çini ve seramik sanatının önemli merkezlerindendi. Edirne'deki saray ve önemli binaların çinileri, şehrin sanatsal geleneğinin ürünleridir.

Edirne'deki el sanatları üslubuna "Edirnekâri" (Edirne işi) adı verilir. Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olduğu dönemden beri Edirne'deki el işleri yüksek nitelikleriyle beğeni toplamıştır. Günümüzde de bu gelenek ağaç ve oyma işlemeciliğinde devam etmekte; sandık ve dolap gibi ahşap malzemeler üzerine boya ile yapılan desenlerle kendini göstermektedir. Lake kap ve kutu yapımcılığı, çiçek ressamlığı, ciltçilik, hattatlık (özellikle talik yazı), ahşap oyuculuğu ve mezar taşçılığı, Edirne'deki diğer el sanatlarıdır.

Günümüzde süpürgecilik de bir el sanatı olarak varlığını sürdürmektedir. Turistik bir faaliyet haline dönüşen mis sabunculuğu da bir diğer geleneksel el sanatıdır.

Kırklareli :

Yörede dokumacılık sümbül ve nar çiçeğidir. Günümüzde kimi köylerde yeni yeni sap örmeciliği başlamıştır.

Yalova :

Yörede halı dokumacılığı özellikle Sugören köyünde oldukça önemli bir geçim kaynağıdır. Bu yüzden oldukça yaygın bir el sanatı olup burada dokunan ipek halılar İstanbul’da ve Avrupa’da bir çok alıcı bulmaktadır. Eskiden Yalova’da yaygın olan semercilik de yok olmak üzeredir. Ayrıca ilde göğsü çam ağacından, gövdesi ıhlamur ağacından elde edilen “gumuz” denilen çalgı aleti de yapılmaktadır.

İzmit :

İstanbul :

Nakkaşlık,El işçiliğiyle biçimlendirilmiş her türlü taş obje, sırlı ya da sırsız her türlü pişmiş toprak obje, el işçiliğiyle üretilmiş her türlü cam obje, altın ve gümüş dahil her türlü işlenmiş madeni ürün, ağaç oyma, kakma, sedef kakma vb. ahşap işleri, örme, nakışlama, boyayla desenleme vb. iplik dokumalı ürünler, halı, kilim, cicim, sumak, tülü vb. geleneksel dokumalar, hat, minyatür, ebru, kat'ı, cilt işleri vb. geleneksel sanatlar, maden, pişmiş toprak, lif, boncuk, taş vb. malzemeler kullanılarak el işçiliğiyle üretilmiş takılar, deri ürünü ciltler, Karagöz tasvirleri, küçük aksesuvarlar vb., ev dekorasyon ürünleri, maketçilik,
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
16B
LAL
Yanıtlar
0
Görüntülenme
7B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
15B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
11B
LAL
M
Yanıtlar
0
Görüntülenme
41B
Misafir
M
Üst