Mani Nedir, Mani Çeşitleri Nelerdir Mani Türleri ve Mani Örnekleri Mani Nedir Söyleyeni belli olmayan, genellikle 7'li hece ölçüsüne göre söylenen dörtlüklerdir. Doğu Anadolu'da mani yerine bayatı sözü de kullanılmaktadır. Uyak düzeni a - a - b - a şeklindedir Mani Örnekleri Yüzümde çifte benler, Hayran oldu görenler Bilmem nasıl vazgeçe, Sana gönül verenler Maşrapanın kalayı, Kızlar çeker halayı, Allah için söyleyin, Var mı aşkın kolayı Duvağı telli gelin, Gümüşten elli gelin, Buğulu gözlerinden Sevdiğin belli gelin Yıldırım vurdu bizi, Dal gibi kırdı bizi, Araya girdi düşman, Dağlar ayırdı bizi Gün kavuştu ırakta, Gözüm karada akta, Herkesin yari geldi, Benim yarim uzakta Ekim ektim düzlere Diken oldum gözlere İşte ben gider oldum Ayaş kalsın sizlere Toprağında taşında, Benleri var kaşında, Sen bahar içindesin, Bense ömrüm kışında Karşıdaki gök ekin Aldırdım elimdekin Her soran benzim sorar Sormazlar kalbimdekin Su içtim kana kana, Sular akar ne yana, Yüzün birgün görmedim, Bilmem gidem ne yana Kara tavuk olmadın mı Dallara konmadın mı Şebek yüzlü kaynanam Sen gelin olmadın mı Kına Gecesinde Söylenen Maniler: Merdiven indirdiler Saltana bindirdiler Kızım seni kahır eline gönderdiler Ağlar silinir, silinir ağlar Merdivenin altı kuyu Kulaçladım altı suyu Kız ananın eski huyu Ağlar silinir, silinir ağlar Odlarda yeri kalan Menciliste yeri kalan Sofralarda eli kalan Ağlar silinir, silinir ağlar Atladı gitti eşiği Sofrada kaldı kaşığı Kız ananın aşığı Ağlar silinir, silinir ağlar Gelin geldi evimize Şenlik kuruldu köyümüze Hoş geldin allı gelin Sefa geldin pullu gelin Eğer gelinim iyi olursan Biz de seni överiz Kötü olursam gelinim Hepimizde döveriz Eğer gelinim iyi olursan İşte dip bacak Kötü olursan gelinim Baltaynan nacak Kızım kınan kutlu olsun Benda dilin tatlı olsun Çağırın gelsin kızın anasını Kız gelin oldu görsün Baban çarşıya vardı mı Alını yeşilini aldı mı Şuda kızıma dedi mi Haydi kızım kutlu olsun Burada dilin tatlı olsun Merdivenin altı kuyu Kulaşladım aldım suyu Kız ananın eski huyu Haydi kızım kınan kutlu olsun Burada dilin tatlı olsun Çağırın gelin kızın anasını Kızı geldin oldu görsün Hani bu kızın anası Önünde mumlar yanası Çağırın gelsin kızın anası Kız gelin oldu görsün Allah muradını verdi bugün Anasını kızsız koyan Evlerini ıssız koyan Testisini susuz koyan Çağırın gelsin kızın anası Kızı gelin oldu görsün Allah muradını verdi bugün Merdivenden indirdiler Saltanata bindirdiler Kahır evine gönderdiler Haydi kızım kınan kutlu olsun Burada dilin tatlı olsun Çağırın gelsin kızın anasını Kızı gelin oldu görsün Allah muradını verdi bugün Atladım çıktım eşiği Sofrada kaldı kaşığı Kız anasına danışır mı? Haydi kızım kınan kutlu olsun Hem orda hem burada dilin tatlı olsun Mercimek ektim bitti mi Ankara yolunu tuttu mu Durun bakın anasına Kızını unuttu mu, Haydi kızım kınan kutlu olsun Haydi kızım kınan kutlu olsun Hem orada, hem burada günün mutlu olsun Davulcu Manileri: Ramazan'ın onbeşinden sonra davulcular bahşiş toplarlar, toplarken de şu manileri söylerler: Davulumun ipi kaytan, Kalmadı sırtıma mintan, Virin ağlaar bahşişim, Alayım sırtıma mintan Ne uyursun ne uyursun, Bu uykudan ne bulursun, Al aptesti kıl namazı Cenneti alayı bulursun Hayalıklar halayıklar Ocak başında uyuklar Davulumun sesini duyunca Pirincin daşını ayıklar Yeni cami direk ister Bunu söylemeye yürek ister Benim karnım toktur ama Arkadaşım börek ister