Keneyi strese sokmayın

Ömer
Yönetici
Erzurum’un Palandöken Kaymakamlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü konusunda din adamlarına yönelik seminer düzenledi. Seminerde konuşan Tarım İl Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Muhsin Taştan, hastalık konusunda birçok bilginin yanlış olduğunu belirterek, “Vücudunuza giren keneyi siz de çıkartabilirsiniz. Ancak dikkat edin ve keneyi strese sokmadan vücudunuzdan çıkartın. Kene kusar veya başı deri altında kalırsa virüs daha çabuk yayılır” dedi.

Palandöken İlçesinde bulunan imamlara Cuma hutbelerinde vatandaşları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü konusunda bilinçlendirmeleri için seminer verildi. Erzurum Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen seminere Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Sönmez ile din adamları katıldı.
Semineri Tarım İl Müdürlüğünde görevli veteriner Muhsin Taştan verdi. Hastalığın 1945 yılında Rus ordusunda salgın olarak yaşanmasıyla başladığını, ancak tanının 2002 yılında konulduğunu belirtti. 800 çeşit kenenin hastalık taşıdığına dikkat çeken veteriner Muhsin Taştan, bunlardan 31 çeşidinin ölümcül virüs taşıdını söyledi.
Kene ısırığı ile geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tedavisinin henüz mümkün olmadığını ifade eden Taştan, imamlarında hastalık bulaşması açısından risk altında olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünden ölen birinin cenazesini yıkıyorsunuz. Bu hastalığın size geçme riski bu nedenle odukça fazla. Cenazeyi yıkarken mutlaka tedbir almanız gerekiyor. Kullanılan suya onda bir oranında bildiğimiz çamaşır suyu katılmalı. Kıyafetlerinize de özen göstermelisiniz. Vücudunuzun hiçbir yeri açıkta kalmamalı. Bunun için özel kıyafetler var. Bu konuda sağlık müdürlüğü size yardımcı olacaktır. Cenaze tabuta konularak defnedilmelidir.”

Seminerin soru cevap bölümünde ise veteriner Muhsin Taştan, kene ısırığı konusunda birçok bilginin şimdiye kadar yanlış değerlendirildiğini ifade ederek, “Vücuda yapışan keneyi eskiden çıkartmayın denirdi. Bu yanlış bir bilgi. Sizde çıkartabilirsiniz. Ancak dikkat edin çıkartmak isterken keneyi korkutarak, strese sokmayın. Korkan kene strese girerse hemen kusar. Veya çıkartırken başı deri altında kalırsa virüsün yayılma hızı artar. Köylerde deri altına giren keneyi çakmakla yakarak öldürmeye çalışmak oldukça yanlış bir davranış. Sıcak, kenin aktif hale gelmesine neden olur” dedi.


CENAZEYİ YIKAMAK ŞART DEĞİL

Seminere katılan Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, din adamlarını bilinçlendirmek için, KKKA’dan ölen birisinin cenazesinin yıkanmadan da defnedilebileceğini ifade ederek, “Dinimize göre başka insanların hayatını tehlikeye sokmak caiz değildir. Eğer hastalığın böyle bir yolla başka insanlara geçme riski varsa cenaze yıkanmadan da defnedilebilir. Dinimizce hiçbir mahsuru yok” diye konuştu.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
27B
Yanıtlar
1
Görüntülenme
16B
Üst