Karaisalı İlçesi (Adana)

Ömer
Yönetici
Karaisalı Adana
Karaisalı, Adana'nın merkez ilçesidir. Nüfusu son yapılan adrese dayalı Nüfus sayımına göre 6.580 'dir. Yüz ölçümü 1526,60 km²'dir. Karaisalı'nın rakımı 250 metredir. İlçe 2006 yılında merkeze bağlanmıştır.
karaisaliharita.png


Tarihi
Tarihi Roma dönemine kadar uzanan kentin o dönemdeki adı Midilli'dir ve nüfusunun 60-70.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Türkler Anadolu'ya geldikten sonra şehrin ismi bir dönem Çeceli olarak geçmiştir. Kentte yaşayanlar Yüreğir, Bozdoğan, Kerimoğulları, Sırkıntıoğulları ve Menemencioğulları soyundandır. Kentin ismi de Ramazanoğulları'ndan Kara İsa Bey'e atfen verilmiştir.

1481-1496 yılları arasında bölgede Memlük Sultanı Kayt hüküm sürmüş, Yavuz Sultan Selim'in Memlüklüler'i yenmesinden sonrada Ramazanoğulları'na teslim edilmiştir.

Çeceli yani Karaisalı 1835 yılında kaza olmuştur. Kesin olmamakla beraber ilk kaza merkezinin bugünkü Hacılı köyü olduğu söylenir. İlçe Kurtuluş savaşı yıllarında işgale uğramamış ve işgalden kaçanların toplandığı stratejik bir merkez görevi üstlenmiştir. O yıllarda Jandarma Yüzbaşı Ali Ratıp Bey (Tekelioğlu Sinan takma adıyla bilinir) bizzat Mustafa Kemal Paşa'nın özel emriyle Batı Kilikya denilen bölgenin kurtarılması amacıyla görevlendirilmiş ve Üstteğmen Mustafa Besim ile birlikte kuzeyden bugünkü Aladağ ilçesi Büyüksofulu Köyü üzerinde önce Hacılı Köyü ve sonra da 1 Nisan 1920'de Karaisalı'ya gelerek Milli Mücadeleyi Çukurova'da başlatmıştır.

Nüfus
İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 55122'dir. Bunun 26883'si ilçe merkezinde, 28239'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. İlçenin en büyük köyü gildirli köyüdür.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.

Tarihi Yerler
Karakılıç köyü yakınlarında geçmişi Roma dönemine ait olan Milvan Kalesi.
Altınova Köyü yakınlarındaki tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Kesiri Han.
Karaisalı'nın 40 km kuzeydoğusundaki Etekli köyünde bulunan Keçi Kalesi adıyla anılan, Romalıların yapmış olduğu oldukça yüksek ve etrafında bulunan zindan, yanık kale ve tarihi kalıntılar...
Hacıkırı köyü yakınlarında bulunan yaklaşık 100m yüksekliğinde, 1903 yılında Almanlar tarafından yapılan ve kendine özgü tasarımıyla dikkat çeken Varda(Alman) Köprüsü gerçekten görülmeye değer bir tren köprüsüdür.

Doğal Güzellikler
İlçe sınırları içinde Yerköprü mesire yeri (Hacıkırı'ya 5 km.dir) ve Kızıldağ yaylası.
Kalayçılar köyü. Köyün suyu ve yolu yoktur fakat Hacılı köyünden sonra 7 km stabilize yolla ulaşılabilir.
Adana'yı İç Anadolu'ya bağlayan ve Hacıkırı (Kıralan) köyünden geçen trenyolu (Hicaz ve Bağdat demiryolu olarak ta bilinir) üzerinde bulunan tarihi "Alman Köprüsü". (Demiryolu Köprüsü/Almanlar tarafından yapılmış olduğu için bu isimle anılır. Köprü Taş yapı olduğu için "Taş Köprü" diye de anılır. Hatta; yapım sırasında yaşanan müessif bir olayın gelişimi sırasındaki bir ifadenin değişimi ile günümüzde "Vardo Köprüsü" ismiyle de bilinir.) 210 m uzunluk, 99 m yüksekliktedir ve 1922 yılında ulaşıma açılmıştır.

Önemli Günler
1 Nisan: Kuvva-i Milliye teşkilatının kuruluşu ve Çukurova'da İlk Milli Mücadele Hareketinin Başlatılması.
Kızıldağ Yayla Şenlikleri: genellikle Ağustos'un son haftası içinde yapılır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
5B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
4B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
3B
Üst