Kalp hastaları oruç tutabilir mi

deep Harbi Aktif Üye
Ramazan yaklaşırken oruç tutmak için can atan ama kalp rahatsızlığı nedeniyle oruç tutup tutamayacağını merak eden Müslümanların aklında kalan soruları Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir yanıtladı. Aydemir kalp hastalarının oruç tutabileceklerini, orucun kalp krizi riskini artırmayacağını söyledi. Akdemir, ancak hastaların mutlaka özellikle iftar ve sahurda bol miktarda su almaları gerektiğini belirtti.
kalp hastaları.jpg
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, kalp hastalarının Ramazan ayında oruç tutmasında bir sakınca olmadığını söyledi. Oruç tutmanın kalp krizi riskini artırmayacağını ifade eden Akdemir, aksine kalp krizi riskini azalttığını, orucun çok faydalı olduğunu belirtti.

'Ramazan ayında kalp hastası oruç tutabilir mi? Tansiyonumuz var oruç tutabilir miyiz?' sorularıyla çok sık karşılaştıklarını söyleyen Akdemir, "Kesinlikle oruç tutabilirler, buna engel yok. Ama hastaların özellikle iftarda ve sahurda bol miktarda su almaları gerekiyor. Daha önce almakta oldukları ilaçları gündüz değil gece almalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu. Orucun mutluluk verdiğini belirten Akdemir, oruç tutan hastaların ruhen ve bedenen mutlu olduklarını gözlemlediklerini dile getirdi. Akdemir, ayrıca klinik araştırmalarda da orucun insan ve kalp sağlığı üzerinde faydalı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Prof. Dr. Akdemir, yakın zamanda kalp ameliyatı geçirenler, ileri evrede kalp hastası olanlar, sürekli ilaç kullananlar ve yatalak olan hastaları oruç tutmamaları konusunda uyardı. Akdemir, kalp hastalarının oruç tutup tutamayacağını mutlaka doktoruna danışması gerektiğini söyledi. Gündüz saatlerinde çok uzun süre güneş altında kalan kalp hastalarına oruç tutmayı tavsiye etmediklerini belirten Ramazan Akdemir, beslenme konusunda şu önerilerde bulundu: Oruç tutmak isteyenler öncelikle mideyi katı, kızartmalı, yağlı yiyeceklerle doldurmamalı. Bolca sulu gıdalar ve meyve tüketilmeli. Bütün gün aç ve susuz geçirildiği için bu dönemde aşırı su kaybı olur. İftarda hızlı bir şekilde yemek yenmemeli. Alkol ve sigaradan kaçınılmalıdır. İftarda üst üste sigara içilmesi çok tehlikelidir. Sigarayı bırakmak için Ramazan ayı aslında iyi bir fırsattır.
 

Benzer Konular

Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
1B
Yanıtlar
0
Görüntülenme
2B
Üst